Internațional

Cel mai vechi obiect eveniment cosmic, descoperit de astronomi

Ziarul de Vrancea
30 oct 2009 1135 vizualizări
Cel mai indepartat si mai vechi obiect cosmic ce a fost observat vreodata de cercetatori - un flash luminos ce a semnalat explozia unei stele in urma cu 13 miliarde de ani -, a fost descoperit de o echipa de astronomi britanici si italieni

Aceasta descoperire dovedeste faptul ca stelele masive se formau deja la doar 630 de milioane de ani dupa Big Bang, fenomenul care a dat nastere universului, in urma cu 13,7 miliarde de ani. O explozie de raze gamma, cel mai violent si mai luminos fenomen din univers, produsa de o stea aflata la sfirsitul vietii, a fost detectata de satelitul american Swift si de telescoapele terestre, in luna aprilie, in momentul in care acesti fotoni preistorici au ajuns pe Terra, dupa o calatorie prin spatiu care a durat 13 miliarde de ani. Doua echipe de astronomi, coordonate de Nial Tanvir, de la Universitatea Leicester din Marea Britanie, si de Ruben Salvaterra, de la Institutul National de Astrofizica din Italia, au putut sa masoare "deplasarea spre rosu", adica lungimea de unda a acestor raze luminoase. Aceasta deplasare spre rosu a avut nivelul de 8,2 pentru aceasta explozie gamma (denumita GRB 090423), valoarea fiind una record. Valoarea este direct proportionala cu durata calatoriei fotonilor inainte de a ajunge pe Terra, deoarece, in timp ce lumina progreseaza in spatiu-timp, universul continua sa se extinda. O astfel de valoare a deplasarii spre rosu inseamna ca explozia gamma s-a produs atunci cind universul era aproape de noua ori mai mic decit in prezent, iar acest lucru i-a determinat pe oamenii de stiinta sa afirme ca evenimentul a avut loc la circa 630 de milioane de ani dupa Big Bang. Pina la aceasta descoperire, cel mai vechi obiect cosmic detectat de cercetatori era o galaxie care avea o deplasare spre rosu de 6,96, care a aparut la 150 de milioane de ani dupa aceasta explozie de raze gamma care a stabilit noul record.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.