Internațional

Noi probe impotriva colaboratorului Kundera

Ziarul de Vrancea
24 oct 2009 589 vizualizări
Potrivit cotidianului Lidove Noviny, ministrul de atunci al Sigurantei Nationale, Jaroslav Jerman, a vorbit public despre rolul jucat de un student, care apare cu initialele MK, in procesul care a dus la arestarea lui Dvoracek.

Cotidianul ceh reia, in editia de ieri, intreaga istorie a colaborarii lui Kundera cu politia politica comunista, analizind autenticitatea faimosului document 624/1950, in care Kundera ar fi semnat denuntul la adresa lui Dvoracek. "Problema nu este autenticitatea documentului si de a sti daca cineva a traficat arhivele. (...) Dimpotriva, problema este aceea de a sti ce spun aceste arhive. Putem avea incredere in viziunea Securitatii de stat din epoca, putem avea incredere in felul in care raporteaza situatia societatii din acea vreme? Ca istorici, nu putem crede pe cuvint arhivele, trebuie sa le decriptam, sa vedem ce voia politia", explica Muriel Blaive, specialist in istoriografia comunismului cehoslovac. Suspiciunile la adresa lui Kundera au aparut in 2008, cind saptaminalul Respekt a publicat o ancheta prind denuntul facut de scriitor. Potrivit lui Petr Koura, istoric interogat de Lidove Noviny, noile documente inlatura posibilitatea ca raportul politiei politice din 1950 sa fie fals, asa cum argumentau sustinatorii lui Kundera. "Astazi, in jurul orei 16.00, un student, Milan Kundera, nascut in 1 aprilie 1929 la Brno (...) s-a prezentat la acest departament pentru a raporta (ca o studenta urma sa se intilneasca in cursul serii cu un anume Miroslav Dvorácek) .... Acesta a dezertat aparent din seviciul militar si s-a dus in primavara anului trecut in Germania, unde intrase ilegal", arata raportul politiei cu numarul 624/1950, obtinut din arhivele Ministerului de Interne. Arestat la locul intilnirii, dupa acest denunt, Dvorácek a fost condamnat la 22 de ani de inchisoare. Initial, acuzarea ceruse in cazul sau pedeapsa cu moartea. Din inchisoare, Dvorácek a fost trimis la munca silnica intr-o mina de uraniu, ca multi dintre detinutii politici din acea perioada. A fost eliberat dupa 14 ani, in 1963, cind Kundera tocmai publicase "Ridicolele iubiri". In virsta de 21 de ani la momentul denuntului, Milan Kundera nu il cunostea personal pe Dvorácek, dar auzise despre intilnirea ce urma sa aiba loc printr-o a treia persoana, potrivit anchetei efectuate de Respekt. Exilat in Franta din 1975, Kundera vorbeste putin, laconic chiar, despre propriul trecut, biografia oficiala amintind doar ca s-a nascut in Moravia, la Brno, intr-o familie de muzicieni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.