Internațional

Un romăn deschide un proces cu miza uriasa contra Statelor Unite

Ziarul de Vrancea
21 oct 2009 1029 vizualizări
El este fiul unui inventator care a descoperit o metoda economica de extractie a petrolului de la adincimi mari n brevetul i-a fost confiscat insa de americani in timpul celui de-al doilea razboi mondial

Inginerul roman Ion Basgan a descoperit metoda de a fora petrol la o adincime de peste 2.000 de metri, dar Statele Unite i-au confiscat brevetul, motiv pentru care unul dintre fiii acestuia cere in instanta despagubiri in valoare de 100 de miliarde de dolari, relateaza site-ul www.24heures.ch, citat de Mediafax.

Dosarul s-a pierdut in timpul Razboiului Rece si recuperarea lui nu va fi posibila fara o confruntare dura cu administratia Statelor Unite. în acest moment se judeca in Romania procesul de succesiune intre cei trei fii ai savantului, dupa ce unul dintre ei, un senator liberal, a reusit sa treaca prin Parlament o lege in baza careia are dreptul de a revendica singur o indemnizatie uriasa din partea statului, dar si a Petrom, principalul producator de petrol din Europa de Est.

Ion Basgan a descoperit in 1930 metoda tehnica de a fora la o adincime de peste 2.000 de metri, o inventie care a revolutionat industria petroliera, reducind costurile de productie cu cel putin 30 la suta. Desi intreaga lume i-a recunoscut meritele, inventatorul nu a primit nici un ban pentru descoperirea sa, iar in timpul celui de al doilea razboi mondial, Statele Unite i-au confiscat brevetul, in timp ce marile companii petroliere s-au imbogatit.

La sfirsitul anilor \'60, administratia americana a incercat sa ajunga la un acord cu Basgan, dar acesta a refuzat solutionarea amiabila in timpul dictaturii comuniste, cind orice bun al sau ar fi revenit statului. Dar dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania este obligata sa isi faca ordine in problemele din trecut, in baza unei legi care prevede recunoasterea abuzurilor comise intre 1945 si 1990 fata de cetateni.

"Speram ca acum se va face dreptate", a declarat unul dintre fiii acestuia, Sorin Basgan, care locuieste din 1986 in regiunea Lausanne, din Elvetia si care desfasoara procedurile in numele mamei si a unuia dintre fratii sai, stabilit in Germania. "Daca vom cistiga, acest lucru va fi folosit pentru a realiza un vis al tatalui meu: infiintarea unei fundatii filantropice pentru sprijinirea cercetarilor privind energiile regenerabile".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.