Internațional

Teroristul de la Chisinau a fost identificat

Ziarul de Vrancea
17 oct 2009 742 vizualizări
A fost identificat autorul exploziei provocate de o grenada in timpul concertului dedicat Hramului Chisinaului n totodata, au inceput sa curga acuzatiile legate de o presupusa implicare a unor formatiuni politice

Procurorul General al R. Moldova, Valeriu Zubco, a anuntat ca a fost identificata persoana care a provocat deflagratia cu o grenada RG-42 in timpul concertului dedicat Hramului Chisinaului. Potrivit lui Zubco, comisia de ancheta creata pentru investigarea acestui caz a identificat suspectul in baza declaratiilor martorilor. Acestia au vorbit despre o persoana care se afla in locul in care s-a produs deflagratia, au dat detalii privind discutiile purtate de catre aceasta si au descris-o. Tinarul a fost identificat si acum este cautat. Zubco nu a dat numele persoanei suspectate, pentru a nu prejudicia ancheta.

Procurorul General vede o legatura intre explozia din Piata Marii Adunari Nationale si cele doua apeluri telefonice cu amenintari primite de anticamera premierului Vlad Filat. Concluzia lui este ca s-a urmarit intimidarea populatiei. Cel putin 41 de persoane, majoritatea tineri, au fost ranite miercuri seara, la Chisinau, dupa ce o explozie de origine suspecta, posibil a unei grenade, s-a produs in timpul concertului lui stefan Banica jr. sustinut in aer liber in centrul capitalei, cu ocazia Zilei Orasului.


Explozia s-a produs in singurul loc din piata ce nu este supravegheat de camere


Explozia grenadei de lupta in mijlocul multimii adunate pentru concertul consacrat hramului Chisinaului a avut loc in singura zona din Piata Marii Adunari Nationale care nu este acoperita de camerele de luat vederi instalate pe cladirea Guvernului, in spatele Arcului de Triumf. Declaratia ministrului de interne, Victor Catan, facuta joi in timpul prezentarii unui raport in plenul Parlamentului, i-a facut pe unii deputati democrati sa se gindeasca la faptul ca explozia a fost planificata de "persoane suparate din structurile de ordine, apropiate fostei guvernari comuniste si care au fost recent demise", interesate de destabilizarea situatiei din Republica Moldova. Deputatul Partidului Democrat, Oleg Serebrian, a cerut chiar "scoaterea in afara legii a formatiunilor politice, daca se va demonstra implicarea acestora in atacul terorist de miercuri". "Doar un nebun si un pagin a putut sa procedeze astfel de sarbatoarea hramului. Sa ne imaginam ca fiecare dintre noi ar fi avut acolo cite un copil", a declarat la rindul sau deputatul PL, Ion Hadirca.

Si in timp ce deputatii comunisti au cerut demiterea proaspat numitului ministru de interne Victor Catan "pentru neprofesionalism" si pentru faptul ca "a admis explozia grenadei in multime", deputatii coalitiei de guvernare l-au felicitat pentru faptul ca este primul ministru de interne care, in ultimii opt ani, s-a prezentat in fata Parlamentului cu un raport. Cind au fost atentionati ca ministrul de interne comunist nu a demisionat dupa violentele din 7 aprilie, cind au fost distruse cladirile Parlamentului si Presedintiei, trei persoane au fost ucise, iar sute de tineri au fost maltratati de catre politie, comunistii i-au spus lui Victor Catan "sa aiba grija sa raspunda pentru propriile sale actiuni".

Intr-o declaratie difuzata de PCRM, comunistii depling incidentul de miercuri "" atit explozia, cit si mesajele de amenintare la adresa noii guvernari primite in anticamera primului ministru - dar si faptul ca "organele de forta si mass-media loiala noii puteri" prezinta aceste incidente drept "evenimente ce ar avea legatura intre ele si care ar fi un rezultat al actiunilor oponentilor politici". "PCRM considera ca o asemenea interpretare a evenimentelor face parte dintr-o campanie bine determinata de discreditare a principalului partid de opozitie", se spune in declaratia comunistilor, care avertizeaza ca "urmareste cu atentie toate faptele ce tin de acuzatiile neintemeiate si calomniile lansate in adresa sa atit de catre unele persoane oficiale, cit si de unii ziaristi, si va utiliza toate metodele legale pentru a-si apara onoarea si demnitatea".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.