Internațional

Scandal NATO: talibani cumparati sa nu atace

Ziarul de Vrancea
16 oct 2009 646 vizualizări
n Italia este vinovata pentru moartea a zece militari francezi in 2008 in Afganistan n italienii cumparau pacea talibanilor cu dolari, insa nu i-au informat de acest tirg pe francezi

Zece militari francezi au fost ucisi intr-o ambuscada in Afganistan in 2008 dupa ce au evaluat incorect riscul misiunii lor, pentru ca italienii nu i-au avertizat ca ii plateau pe talibani sa mentina regiunea in pace, potrivit The Times. Potrivit cotidianului, serviciile secrete italiene au dat zeci de mii de dolari comandantilor talibani si sefilor militari locali, pentru a mentine pacea in regiunea Sarubi, pentru care italienii erau responsabili, inainte de a fi inlocuiti de francezi. Soldatii francezi erau desfasurati de abia o luna cind zece dintre ei au murit in august 2008, intr-o ambuscada, cea mai singeroasa organizata de rebeli impotriva fortelor tarilor NATO. Potrivit Times, responsabilii militari occidentali erau la curent cu sumele date rebelilor, dar trupele franceze nou sosite nu au fost informate. Fortele italiene pierdusera un singur om in lupte lunile precedente, iar trupele franceze "au facut o evaluare incorecta a riscurilor" in zona, pentru ca nu stiau despre banii dati. Acest lucru explica faptul ca militarii erau insuficient echipati si se bazau pe o acoperire aeriana insuficienta cind au fost surprinsi in ambuscada de catre 170 de rebeli.

Mai multe surse militare au vorbit despre astfel de practici mai ales in rindul soldatilor canadieni din Kandahar, dar si in alte regiuni, din partea altor militari.


Italia dezminte ca i-ar fi mituit pe talibani


Guvernul italian a calificat ieri drept "total nefondate" informatiile publicate de cotidianul The Times. "Guvernul Berlusconi nu a autorizat niciodata si nu a aprobat nicio forma de acordare de bani membrilor insurgentei talibane din Afganistan si nu are informatii privind initiative de acest gen in precedentul guvern", arata Roma. Opozitia socialista din Franta a cerut explicatii Guvernului in legatura cu informatiile potrivit carora moartea celor 10 soldati francezi in Afganistan. "Este foarte grav, iar in consecinta ii cer ministrului apararii Herve Morin sa se prezinte in zilele urmatoare in fata comisiei pentru aparare, pentru a da explicatii si a spune ce informatii are", a declarat Jean-Marc Ayrault, liderul grupului socialist din Adunarea Nationala. "Daca sint operatiuni de acest gen pentru a se asigura controlul asupra anumitor zone, distribuind bani talibanilor, din cite am inteles, asta pune o problema mai generala, care se adauga celei de coordonare a operatiunilor militare in aceasta tara in care sint angajati soldati din diverse tari sub autoritatea NATO", a spus el. "In acest caz, nu cumva punem in pericol viata soldatilor nostri?", s-a intrebat deputatul. De la inceputul misiunii in Afganistan, in 2001, Franta a pierdut 36 de soldati. Aproximativ 3.000 de militari francezi sint actualmente desfasurati in Afganistan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.