Internațional

Gorbaciov povesteste cum a reusit evitarea celui de-al treilea razboi mondial

Ziarul de Vrancea
13 oct 2009 707 vizualizări
Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov afirma, într-un interviu publicat de editia online a ziarului Le Figaro, ca a reusit evitarea celui de-al treilea razboi mondial prin atitudinea fata de caderea Zidului Berlinului

"Unificarea Germaniei a fost posibila pentru ca a fost precedata de mari schimbari in URSS, in Europa Centrala si de Est, in relatiile cu tarile occidentale si in special cu Statele Unite, cu care avea relatii foarte proaste la acea vreme. Cind am ajuns la conducerea URSS, liderii sovietici si americani nu se mai intilnisera de sase ani. Dupa citiva ani, noi am schimbat aceasta situatie. Toate aceste schimbari au creat posibilitatea reunificarii Germaniei", explica Mihail Gorbaciov.

"Cind predecesorul meu, Konstantin Cernenko, a murit in 1985, liderii din tarile Pactului de la Varsovia au venit la funeralii la Moscova. Ne-am intilnit in biroul meu. Le-am multumit si le-am spus: nu vom face nimic pentru a complica relatiile cu voi. Ne respectam obligatiile, dar sinteti responsabili de politica voastra, de tarile voastre, iar noi sintem responsabili de politica noastra, de tara noastra. Deci, in 1985, le-am promis ca nu vom interveni si nu am intervenit niciodata", adauga fostul lider sovietic.

"Daca am fi intervenit, probabil ca nu as mai fi astazi aici. Va pot asigura de asta. Ar fi putut izbucni al treilea razboi mondial. La acea vreme, Europa era plina de arme nucleare. Existau doua milioane de militari de ambele parti ale Cortinei de Fier. Imaginati-va ce s-ar fi putut intampla daca am fi folosit forta", insista Gorbaciov referindu-se la caderea Zidului Berlinului si la destramarea Blocului comunist.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.