Internațional

Nobel pentru parintii fotografiei digitale si ai comunicatiilor prin fibra optica

Ziarul de Vrancea
7 oct 2009 604 vizualizări
descoperirile lor, facute cu mai bine de 40 de ani in urma si care astazi stau la baza imaginilor digitale si a comunicatiilor prin internet si telefonie moderna, au fost recompensate cu Premiul Nobel pentru Fizica

Nobelul pentru fizica recompenseaza realizarile fizicienilor care au contribuit la definirea fundamentelor societatilor interconectate de astazi, cei trei realizind inovatii practice pentru viata de zi cu zi si noi instrumente de explorare stiintifica.

în 1966, Charles K. Kao a facut o descoperire care a revolutionat domeniul fibrelor optice. A calculat atent cum se transmite lumina pe distante lungi, prin fibrele optice de sticla. Cu o fibra din sticla pura, este posibil ca semnalele de lumina sa fie transmise pe o distanta de 100 de kilometri. Entuziasmul lui Kao a inspirat cercetarile ulterioare, iar astazi, fibrele optice formeaza sistemul circular care hraneste societatea noastra comunicationala.

O mai mare rata a traficului pentru imaginile digitale constituie cea de-a doua parte a Nobelului pentru fizica, editia 2009. în 1969, Willard S. Boyle si George E. Smith au inventat prima tehnologie de succes care foloseste senzori digitali, numita CCD (Charge-Coupled Device). Aceasta tehnologie utilizeaza efectul fotoelectric, teoretizat de Albert Einstein. Prin acest efect, lumina este transformata in semnale electrice. CCD este "ochiul electronic al camerei digitale", care revolutioneaza fotografia, acum lumina putind fi captata electronic, nu printr-un film. Fotografia digitala a devenit un instrument de neinlocuit in multe dintre domeniile de cercetare.

Charles Kuen Kao s-a nascut in 1933 la Shanghai (China) si are cetatenie britanica si americana. Willard Sterling Boyle, cetatean canadian si american, a fost director executiv al Diviziei de Stiinte la Laboratoarele Bell. George Elwood Smith, cetatean american, a lucrat la Laboratoarele Bell, de unde s-a retras in 1986.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.