Internațional

Scandalul Spiru Haret dupa model german

Ziarul de Vrancea
27 aug 2009 1376 vizualizări
Germania este indignata de scandalul cumpararii de titluri universitare

Opinia publica este indignata de scandalul privind vinzarea titlului de doctor in mai multe prestigioase universitati germane, existind teama ca aceste "afaceri murdare" vor discredita acum renumitul sistem de invatamint german, comenteaza presa din Germania.

"Coruptia profesorilor si calea smechera prin care poti deveni doctor", "Afaceri murdare cu doctorate", "Bani pentru titluri universitare", "Sistemul de invatamint se teme de grave prejudicii de imagine" - acestea sint doar citeva dintre titlurile zecilor de articole publicate in ultimele zile in presa germana, dupa ce simbata a fost deconspirata o retea prin care 100 de profesori din 12 universitati prestigioase primeau sume cuprinse intre 4.000 si 20.000 de euro pentru a obtine un titlu de doctor pentru "clientii lor". Potrivit datelor oferite de procuratura din Koeln, este vorba de universitatile din Frankfurt, Tuebingen, Leipzig, Jena, Hamburg, Koeln sau Berlin, fiind vizate mai ales facultatile de Medicina, Drept, Contabilitate si cele politehnice. Cei 100 de profesori acceptau la doctorat candidati care nu indeplineau conditiile necesare si le facilitau obtinerea titlului. Reteaua functiona sub forma legala a unui "Institut pentru consiliere stiintifica" din Bergisch Gladbach. Cei care apelau la servciile "institutului" erau mai ales oameni angajati deja, care prin titlul de doctor ar fi obtinut un salariu mai mare sau o promovare.

In Germania exista, in fiecare an, in jur de 25.000 de absolventi de doctorat si se estimeaza, potrivit relatarilor din presa, ca in jur de 2% din aceste titluri ar fi obtinute ilegal. Nu este inca clar, potrivit ziarelor germane, daca titlurile celor care au apelat la profesorii respectivi vor fi recunoscute sau nu. Potrivit unor informatii, cei implicati in scandal ar fi scris, intr-adevar, o lucrare de doctorat, ei dind bani numai pentru a fi selectionati pentru programul de doctorat si pentru a fi ghidati in procesul de elaborare a lucrarii. Mai mult, banii fiind intermediati de "institutul de consiliere", se pare ca multi nici nu au realizat ca ofereau, de fapt, mita.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 20 ore, 25 minute, 27 secunde
Din cate cunosc licentiatii de la Univ Spiru Haret au dat examene corecte si nu si-au cumparat diplomele cum s-a facut la alte universitati. E vorba despre Universitatea Oradea, Univ Petrol si Gaze citeste integral
, acum 739399 zile, 20 ore, 25 minute, 27 secunde
Pentru dana: nu mai dezinforma, ca vezi, nu stii nimic, pentru ca nu citesti. Acele diplome de care faci tu vorbire au fost, de fapt, foi matricole si diplome de bacalaureat facute profesionist de citeste integral
, acum 739399 zile, 20 ore, 25 minute, 27 secunde
www.manifestUSH. blog spot . com vezi dumneata aici si abia dupa ce te documentezi bine bine, incearca sa scrii. Jurnalistica nu se face din birou... mai umbla si pe teren!
, acum 739399 zile, 20 ore, 25 minute, 27 secunde
Ce legatura are cumpararea titlurilor de doctor din Germania cu USH ? La USH s-au acceptat studenti care nu indeplineau conditiile ? La USH s-au vandut diplome ? De ce nu ati denumit articolul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.