Internațional

Obama este prea timid cind e vorba de incredere in economie

Ziarul de Vrancea
26 aug 2009 471 vizualizări
Felix Rohatyn, bancher, diplomat si democrat convins, autorul uneia dintre cele mai recente carti despre relansarea economiei americane dupa faimosul New Deal al lui Roosevelt, considera ca, inainte de a formula solutii la criza economica, este nevoie de o dezbatere asupra paradigmei capitaliste.

Pentru bancherul american Felix Rohatyn criza economica care a zguduit lumea nu este nici pe departe la final, invitindu-ne sa centram dezbaterea in jurul capitalismului care poate functiona. Dezvoltarea infrastructurii, crearea locurilor de munca, increderea in piata si optimismul pe care autoritatile pot sa-l transmita populatiei active sint masuri pe care guvernele trebuie sa le ia, pentru a face fata situatiei de criza, considera Rohatyn.

Comparind criza de acum cu cea din 1929, Felix Rohatyn gaseste puncte comune, dar si diferente, mai ales in ceea ce priveste atitudinea autoritatilor politice. "Barack Obama isi doreste, de buna seama, sa fie comparat cu Roosevelt. Ca si acesta, Obama a avut o abordare putin empirica", spune Rohatyn, intr-un interviu acordat Les Echos. Pe de alta parte, comparatia dintre Marea criza a anilor 30 si cea de acum se opreste aici. "Intre 1930 si 1937 am asistat la o serie de catastrofe. Dar criza era in mod esential speculativa. (...) Astazi, vorbim si despre o grava criza industriala", argumenteaza diplomatul. Cu un somaj care afecta 25% din populatie, Roosevelt avea o misiune mai grea, dar el stia sa se adreseze natiunii in termeni optimisti, chiar si in absenta rezultatelor imediate. Obama este mult mai prudent, chiar mai conservator, spune Rohatyn, "mai putin keynesian decit Roosevelt", fara a avea un mare proiect de renovare a infrastructurilor publice. "In ceea ce ma priveste, as tinde sa fiu mai indraznet si mai keynesian ", contureaza acesta atitudinea pe care ar recomanda-o administratiei americane, pentru a combate criza.

Un alt lucru pe care pare a-l reprosa politicii lui Obama este prudenta si neincrederea in piata: "Finantele au devenit un soi de pericol public. Roosevelt ar fi avut mai multa incredere in economic, ceea ce Obama nu face". Un alt presedinte pe care Obama pare a si-l fi luat drept model este Ronald Reagan, "dezastruos in politica economica", dar indraznet in ceea ce priveste politica externa, careia i-a modificat coordonatele.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.