Internațional

Republica Moldova se pregateste sa elimine vizele pentru romăni

Ziarul de Vrancea
10 aug 2009 712 vizualizări
Coalitia democrata constituita din cele patru partide pro-occidentale promite scoaterea vizelor "imediat dupa ce ajungem la guvernare"

Patru partide de opozitie pro-occidentale din Moldova au anuntat formarea coalitiei "Alianta pentru Integrarea Europeana", care le ofera suficiente mandate in Parlament pentru a forma noul guvern de la Chisinau. Cele patru formatiuni (Partidul Liberal, Partidul Liberal Democratic, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra) au impreuna 53 de locuri din cele 101 ale Parlamentului. Acestea insa nu sint suficiente pentru a permite opozitiei sa impuna un inlocuitor presedintelui in exercitiu Vladimir Voronin.

Reprezentantii nou-formatei coalitii democrate de la Chisinau anunta ca vor elimina vizele pentru cetatenii romani imediat ce vor ajunge la guvernare: "Hotarirea de a impune vize pentru cetatenii romani este una ilegala. Nu poate fi o hotarire de Guvern mai presus decit o lege anterioara a Parlamentului. Noi avem toate instrumentele la dispozitie si vom discuta acest subiect la primele sedinte ale legislativului", a afirmat presedintele PLDM, Vlad Filat. Si presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, si cel al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, au declarat ca vizele pentru romani vor fi eliminate "a doua zi dupa ce vor ajunge la guvernare".

La rindul sau, presedintele Partidului Democrat spune ca decizia de a elimina vizele pentru cetatenii romani coincide cu interesul national si este "atit un mesaj pozitiv pentru relatiile bilaterale cu Romania", cit si "un mesaj important pentru Bruxelles in vederea initierii unui nou acord dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana".

Regimul comunist de la Chisinau a impus obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani dupa protestele din 7 aprilie care au urmat alegerilor legislative. Atunci, guvernarea comunista a acuzat Romania de implicare in organizarea actiunilor de protest si a decis si expulzarea ambasadorului tarii noastre la Chisinau. Ulterior, procurorul general al Republicii Moldova a declarat ca nu exista probe care sa demonstreze implicarea Romaniei ca stat la organizarea actiunilor de protest.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 6 ore, 10 minute, 18 secunde
Se tot fac promisiuni ca se vor scoate vizele,Cand e intrebarea tuturor? Din momentul in care s-au anunta rezultatele alegerilor am stat cu ochii pe media si credeti-ma nu am auzit nimic citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.