Internațional

Sarkozy - accident cardiac?

Ziarul de Vrancea
29 iul 2009 617 vizualizări
Un oficial din partidul lui Sarkozy vorbeste despre un "accident cardiac", dupa lesinul acestuia, dar comunicatul oficial insista pe un diagnostic lipsit de implicatii cardiace

Purtatorul de cuvint al UMP, partidul lui Nicolas Sarkozy, a vorbit ieri in fata citorva jurnalisti despre un "accident cardiac", in legatura cu lesinul sau de duminica, in timp ce Presedintia a vorbit despre un incident lipsit de cauza gravitate si fara implicatii cardiologice. Intrebat intr-un briefing de presa daca incidentul de duminica este un semnal de alarma pentru sanatatea presedintelui, Frédéric Lefebvre a raspuns: "Daca un accident cardiac nu este un semnal de alarma, atunci ce inseamna alarma?". "Cred deci, in mod evident, ca presedintele trebuie sa faca ceea ce fac toti cetatenii cind trec printr-un asemenea episod alarmant si sa gaseasca o modalitate sa se odihneasca", a declarat el, adaugind ca presedintele urma oricum sa plece in vacanta. La scurt timp dupa aceea, purtatorul de cuvint al partidului UMP a revenit asupra termenului "accident cardiac" si a incercat sa se justifice dind asigurari ca a folosit termenul "cardiac" atunci cind se referea la francezi in general. "La intrebarea unui jurnalist despre lesinul presedintelui, am vorbit despre necesitatea ca orice cetatean sa tina cont de un asemenea semnal de alarma si sa se odihneasca", precizeaza Lefebvre intr-un comunicat. "In acest context am folosit termenul \'cardiac\', extinzindu-l la toti francezii".

Sarkozy a parasit ieri spitalul militar parizian Val-de-Grice, unde fusese internat cu o zi inainte dupa ce a lesinat in timp ce facea jogging. Medicii i-au recomandat un "repaus relativ", dar "nici un tratament medical" nu i-a fost prescris in urma lesinului care ar fi fost provocat de efort, arata comunicatul presedintiei. Din examenele medicale la care a fost supus reiese ca "lesinul nu are nici o cauza cardiologica si nici consecinte pentru inima". "Nici un element de pe electrocardiograma nu indica vreo tulburare a ritmului cardiac", a asigurat presedintia.

Intr-un comunicat al Elysee, se arata ca "diagnosticul este cel de lipotimie de efort, pe fondul caldurii si fara pierderea cunostintei, intr-un context de oboseala" legat de munca, adauga textul. Presedintele urma sa mearga marti la Mont Sain-Michel, in vestul tarii, dar vizita a fost aminata pentru o data neprecizata. In schimb Sarkozy va prezida ultimul Consiliu de Ministri dinainte de vacanta, care va avea loc miercuri, potrivit Elysee.



Sanatatea liderilor francezi a fost intotdeauna inconjurata de secret

Scurta internare a lui Nicolas Sarkozy a reaprins dezbaterea despre starea de sanatate a liderilor francezi, care este un secret pentru opinia publica. In istoria recenta, sanatatea presedintilor francezi, care detin condurile pentru lansarea armelor nucleare ale Frantei, a fost un subiect atit de sensibil, incit mult timp a fost considerata secret de stat.


JACQUES CHIRAC (1995-2007)

A fost spitalizat timp de o saptamina in 2005 din cauza unui accident vascular care nu i-a afectat decit vederea. Detaliile despre afectiunea lui Chirac au fost initial vagi, determinindu-i pe politicienii de opozitie si comentatori sa denunte secretul din jurul sanatatii sefului statului. Nimeni din guvern, nici macar premierul Dominique de Villepin, nu a fost informat despre spitalizarea lui Chirac decit a doua zi.

FRANCOIS MITTERRAND (1981-1995)

Mitterrand a fost diagnosticat cu cancer la scurt timp dupa ce a fost ales in 1981. Nu a dezvaluit acest lucru decit dupa o operatie din 1992. In 1994, a fost supus unei a doua operatii la prostata, urmata de chimioterapie. El a anuntat ca va demisiona, daca durerea va deveni insuportabila. Desi nevoit sa isi reduca activitatile din septembrie 1992 si foarte slabit in ultimele sase luni de mandat, Mitterrand a ramas in deplinatatea facultatilor sale mintale. A incheiat doua mandate de sapte ani, devenind cel mai longeviv presedinte francez.

GEORGES POMPIDOU (1969-1974)

In aprilie 1974, Pompidou a murit de o forma rara de cancer, in plin mandat. Moartea sa a fost un soc pentru public, care fusese informat doar ca presedintele sufera de o gripa recurenta. Pompidou a prezidat o sedinta de guvern cu mai putin de o saptamina inainte de deces. A murit intr-o perioada in care sanatatea presedintelui era considerata subiect tabu.

FELIX FAURE (1841-1899)

Acest presedinte a ramas in istorie in special pentru modul cum a murit: a suferit un atac de cord in timp ce facea sex cu tinara sa amanta, Marguerite Steinheil, la palatul Elysee, si a murit la scurt timp dupa aceea.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.