Internațional

Ziua mondială a cărții, o inițiativă UNESCO pentru încurajarea lecturii, activitate aflată în scădere dramatică

Ziarul de Vrancea
24 apr 2023 985 vizualizări

În 1995, la Paris, UNESCO a hotărât ca data de 23 aprilie să devină Ziua mondială a cărți și a drepturilor de autor, încercând astfel să încetinească prăbușirea lecturii, un fenomen în scădere accentuată. Astfel, prima zi mondială a cărții a fost sărbătorită pe 23 aprilie în anul 1996.

De ce 23 aprilie? Ideea stabilirii Zilei Mondiale a Cărții pe 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde, de Sfântul Gheorghe (Dia de Sant Jordi) fetele și femeile primesc flori, iar bărbații — cărți. Obiceiul oferirii cărților a fost practicat după 1616, anul care comemorează moartea a doi mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare și unul spaniol, Miguel de Cervantes.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată "Ziua Bibliotecarului din România", astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului. La 23 iunie 2014, președintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea datei de 23 aprilie drept Ziua Cărții.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.