Internațional

Coalitia PNL-PD-PCR baga PSD-ul la guvernare

Mihai Boicu
10 mai 2005 750 vizualizări
Liderii Aliantei D. A. si ai fostului PUR s-au intilnit o singura data de la semnarea procotolului de colaborare, in urma cu doua luni. La doua sedinte ale Consiliului Judetean, cei doi consilieri conservatori au votat cu PSD la citeva hotariri controversate. PSD isi pastreaza directorii numiti in functii, dupa ce acestia au inceput sa se inscrie in PUR.


Horia Furtuna ii "inseala" pe liderii Aliantei cu Marian Oprisan


Colaborarea pe plan local intre liberali, democrati si conservatori scirtie din toate incheieturile. In afara "sabotajelor" de care ii acuza pe pesedisti, reprezentantii Puterii pe plan local isi dau singuri cu stingul in dreptul, iar de cistigat are doar PSD-ul lui Marian Oprisan. Prima intilnire intre lideri a avut loc duminica, la mai bine de doua luni de la semnarea protocolului. Pentru rendez-vous a fost nevoie de doua sedinte ale Consiliului Judetean in care fostii umanisti au votat cu PSD la aproape toate proiectele de hotariri la care consilierii Aliantei D. A. au votat impotriva. Mai mult, liberalii si democratii s-au trezit ca doi directori pe care vroiau sa ii schimbe pentru ca au fost acuzati ca erau in solda PSD s-au "transformat" in membri PUR. Duminica s-a hotarit ca intilnirile Consiliului Judetean de Conducere a Coalitiei sa aiba loc saptaminal. Horia Furtuna, presedintele PCR, a dezvaluit ca exista si o anexa secreta la protocol, de fapt partea cea mai importanta a acestuia.

Colaborarea vrinceana dintre Alianta D. A. si filiala Partidului Conservator s-a rezumat pina acum numai la momentul festiv al semnarii protocolului de colaborare in urma cu doua luni. Acesta s-a dovedit o bucata de hirtie de care nici uneia din parti se pare ca nu i-a pasat prea mult, deoarece nu au respectat aproape nici o prevedere. Corneliu Momanu, presedintele PNL Vrancea, si Horia Furtuna, presedintele PC Vrancea, s-au intilnit abia duminica, la peste doua luni de la semnarea protocolului, in absenta liderului democrat Jan Vraciu. "Ca el nu functioneaza, este o realitate", a recunoscut liberalul Corneliu Momanu la conferinta de saptamina trecuta a Aliantei. Toti semnatorii acordului recunosc ca au o parte din vina pentru nerespectarea sa si pentru ca nu au incercat sa se intilneasca. "Am avut o intilnire de 40 de minute. E o treaba de care sintem toti vinovati. Am stabilit ca o sa ne intilnim simbata, duminica. Am avut discutii de principiu si am trecut problemele pe care le avem", ne-a declarat Corneliu Momanu, presedintele PNL Vrancea. La rindul sau, Horia Furtuna spune ca se vor organiza sedinte ale Consiliului Judetean de Conducere saptaminale. "Am stabilit ca o sa ne respectam promisiunile facute de o parte si prevazute in anexa secreta", ne-a declarat liderul conservatorilor vrinceni. Acesta nu a vrut sa ne dezvaluie prevederile acestei anexe. Un astfel de document a fost anexat si la protocolul "antifrauda" de anul trecut, in care se mentiona ca partidele semnatare voteaza la fel in Consiliul Judetean Vrancea si se sustin reciproc pentru ocuparea unor functii.

"I-am tinut ascunsi"

Fostii umanisti au dreptul la mai multe scaune de sefi de institutii, pe care nu le-au obtinut pina la aceasta data. Alianta D.A. s-a trezit insa ca doi dintre directorii carora le dorea schimbarea erau de fapt colegi de partid cu Horia Furtuna. Este vorba despre inspectorul sef al Autoritatii Rutiere Romane Rutiere Vrancea, Costica Marin, si de directorul SC Electrica SA, Dumitru Danila. Primul dintre ei nu a recunoscut ca face parte din rindul conservatorilor si nici ca s-ar fi intilnit cu cineva din conducerea acestora, desi oficialii

partidului sustin contrariul. Dumitru Danila, directorul Electrica, a recunoscut ca a intrat in fostul PUR, insa nu a vrut sa comenteze decizia luata. "I-am tinut ascunsi, ca altfel ii minca PSD-ul. Domnul Costica Marin este membru din 1999, dinainte de a fi eu presedinte. Domnul Danila este de anul trecut", ne-a declarat Horia Furtuna. Cu toate declaratiile facute de Horia Furtuna, alti umanisti sustin ca nu stiu despre faptul ca cei doi directori le-au devenit colegi de partid. Horia Furtuna spune ca, deocamdata, cei doi directori vor ramine in functii. In ceea ce privestie acuzatiile ca acestia au fost in slujba PSD, Horia Furtuna a raspuns: "Chiar eu am lasat sa fie cunoscuti asa, ca altfel erau schimbati de mult". De altfel, PUR a trimis la Bucuresti o scrisoare in care se vaita ca Alianta D.A. face presiuni pentru a-i schimba din functii pe cei doi prospeti membri de partid. Corneliu Momanu a spus la ultima conferinta de presa a Aliantei ca nu este de acord ca Partidul Conservator din Romania sa atraga in partid directori instalati in functii de PSD. "Nu credem ca este o situatie cinstita si corecta daca protocolul ar functiona. Ar trebui sa puna oameni de-ai lor, nu de la PSD", a declarat presedintele PNL Vrancea. Ionel Ungureanu, purtatorul de cuvint al PC, a calificat ieri afirmatiile lui Corneliu Momanu ca fiind "un amestec in treburile interne ale partidului". Acesta a spus ca, teoretic, PC ar trebui sa aiba opt sefi de institutii in Vrancea.

Consiliul Judetean, la mina lui Oprisan

Declaratiile optimiste ale liderilor Aliantei D. A. de la inceputul anului ca vor incerca sa obtina majoritatea in Consiliul Judetean s-au dovedit a fi vorbe goale. Acestia nu au fost capabili nici macar sa-i atraga de partea pe lor pe conservatori, nici vorba de a mai lua citiva pesedisti. De la semnarea protocolului, pe 4 martie, au avut loc doua sedinte de CJ. Consilierii judeteni ar fi trebuit sa se consulte inainte de sedinte, insa acest lucru nu s-a intimplat si s-a reflectat in votul pe care l-au dat. La sedinta din 31 martie, conservatorii, in frunte cu Horia Furtuna, au votat alaturi de PSD atunci cind a fost vorba de interesul propriu, respectiv de obtinerea unui sediu. Liberalii si democratii au informat Consiliul National de Conducere al Coalitiei despre situatia din Vrancea, insa spun ca pina acum nu s-a luat nici o masura concreta. La sedinta de joia trecuta, Horia Furtuna si Vasile Gheorghe au votat in aceeasi nota, respectiv alaturi de Marian Oprisan. Consilierul liberal Eduard Lambrino a recunoscut ulterior ca nu a avut loc o intilnire cu cei doi inainte sedintei. Urmatorul test pentru protocolul de colaborare va fi la anuntata sedinta a Consiliului Judetean. Ca de obicei, Horia Furtuna nu a vrut sa ne spuna daca va vota impreuna cu colegii de la Alianta D.A. sau nu. "O sa vedeti atunci!", ne-a spus acesta. Pina se va vedea ce se va intimpla la viitoarea sedinta a CJ cert este ca protocolul de colaborare pe plan local intre PNL, PD si PC scirtie din toate incheieturile chiar de la inceputurile sale si, dupa cum spune Murphy, "ceea ce incepe prost are sanse sa se termine si mai prost".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.