Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Spion rus, arestat la Moscova pentru trădare

Ziarul de Vrancea
26 ian 2017 593 vizualizări
Autorităţile ruse au arestat sub acuzaţii de trădare un oficial de rang înalt în securitate cibernetică din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB). Se pare că acesta din urmă a jucat un rol cheie în supravegherea hackerilor ruşi, care au lansat anul trecut numeroase atacuri asupra instituţiilor democrate americane în timpul campaniei electorale din Statele Unite, transmite New York Times

Arestarea lui Serghei Mikhailov reprezintă un eveniment rar pentru puterea rusă, care nu permite ca aparatul de securitate cibernetică să apară într-o asemenea manieră în viaţa publică. Mikhailov a lucrat pentru Centru de Informaţii de Securitate al FSB - ramura de securitate cibernetică a agenţiei implicată în operaţiunea de hacking a alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Însă, nu este clar dacă arestarea oficialului în securitate cibernetică are vreo legătură cu atacurile, care au forţat administraţia Obama să expulzeze 35 de diplomaţi ruşi şi să adopte o nouă serie de sancţiuni economice împotriva unor aliaţi ai Kremlinului. De asemenea, o a doua persoană arestată în aceeaşi operaţiune este Ruslan Stoianov, care conduce departamentul de răspuns şi de investigaţii cibernetice de la Kaspersky Lab. Practic, Stoianov este unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în securitate cibernetică din sectorul privat al Rusiei.
Compania Kaspersky a confirmat arestarea expertului, însă a explicat că acuzaţiile lansate împotriva sa nu au nimic de a face cu operaţiunile companiei, care este specializatî în producerea de antiviruşi şi în asigurarea securităţii cibernetice. Totuşi, arestarea celor doi experţi care au cooperat anterior cu autorităţile ruse pentru inculparea unor hackeri aruncă o lumină asupra legăturilor ”bolnăvicioase” dintre companiile de antiviruşi, operaţiunile de hacking şi serviciile din Rusia.
Analiştii susţin că există dovezi care demostrează că serviciile de securitate ruse au recrutat persoane din rândul hackerilor pentru a lansa atacurile cibernetice asupra Comitetului Naţional Democratic şi asupra campaniei lui Hillary Clinton. Mikhailov şi Stoianov ar fi putut să fie arestaţi pentru că s-au implicat în această colaborare periculoasă dintre hackeri şi FSB.

Madeleine Albright vrea să se înregistreze ca musulmană

Madeleine Albright - prima femeie numită secretar de stat (1997-2001) în timpul administraţiei Bill Clinton - a declarat într-un mesaj postat pe Twitter că este pregătită să se înregistreze drept musulmană în semn de solidaritate cu cetăţenii americani de credinţă musulmană, care se confruntă cu retorica islamofobă promovată de preşedintele de la Casa Albă. ”Am fost crescută drept catolică, am devenit apoi episcopală şi am descoperit mai târziu în viaţă că familia mea avea origini evreieşti. Sunt pregătită să mă înregistrez ca musulmană în solidaritate”, a scris Albright pe Twitter. Madeleine K. Albright s-a născut în 1937 într-o familie evreiască convertită la catolicism din Cehoslovacia şi a dobândit abia la vârsta de 20 de ani cetăţenie a Statelor Unite.
Comunităţile musulmane americane sunt tot mai îngrijorate de actuala retorică promovată de la Casa Albă, după ce preşedintele republican a cerut încă din timpul campaniei electorale realizarea unor baze de date cu musulmanii din Statele Unite. De asemenea, miliardarul republican a susţinut că vrea să interzică temporar accesul musulmanilor în SUA.

Medicii americani se opun anulării "Obamacare"

Majoritatea medicilor americani se opun anulării legii privind asigurările de sănătate cunoscută sub numele de "Obamacare", anulare promisă de preşedintele Donald Trump şi susţinută de majoritatea republicană din Congresul SUA, explicând că legea ar trebuit îmbunătăţită şi nu eliminată, potrivit unui sondaj publicat miercuri. "Ceea ce am înţeles este că majoritatea medicilor generalişti sunt deschişi la modificări ale legii Obama (Affordable Care Act), însă majoritatea se opun anulării sale", a declarat dr. Craig Pollack, profesor la facultatea de medicină Johns Hopkins din Baltimore (Maryland). Doar 15% dintre medicii intervievaţi s-au declarat în favoarea eliminării acestei legi adoptate în 2010, una din cele mai mari realizări ale preşedintelui Barack Obama, care a permis acordarea de asigurări de sănătate unui număr suplimentar de 20 de milioane de americani. Niciun democrat nu s-a declarat în favoarea anulării legii, faţă de 32% dintre republicani şi 38% dintre cei care au declarat că au votat cu Trump.
Sondajul arată de asemenea că 74% dintre medicii intervievaţi s-au arătat în favoarea unor modificări ale legii, cum ar fi crearea unei opţiuni de asigurare publică precum Medicare, care se referă la pensionari, şi care în acest mod să creeze concurenţă planurilor de asigurări private.
De asemenea, marea majoritate a medicilor au afirmat că se opun posibilităţii pentru companiile de asigurări să refuze să ofere asigurări de sănătate persoanelor cu boli cronice sau ca aceştia să trebuiască să plătească sume exorbitante, ceea ce legea "Obamacare" interzice. Medicii sunt de asemenea în favoarea păstrării opţiunii astfel încât copiii să poată beneficia de asigurările de sănătate ale părinţilor până la vârsta de 26 de ani.

Directorul MI6: Echivalentul real al personajului Q din franciza ”James Bond” este o femeie

Echivalentul real al cunoscutului personaj Q din filmele francizei ”James Bond” este o femeie, a dezvăluit directorul MI6, Serviciul britanic pentru informaţii externe. Alex Younger, directorul Secret Intelligence Service, a făcut această dezvăluire pentru a le încuraja pe femeile britanice să se înroleze în acest serviciu al spionajului britanic. El a spus că în societatea actuală există stereotipul că spionii din MI6 se îmbracă elegant, însă agenţia britanică doreşte să recruteze persoane din toate mediile sociale.
Personajul Q din seria ”James Bond”, un expert în tehnologie, a fost interpretat întotdeauna de un bărbat în filmele cu agentul 007.
Invitat să susţină un scurt discurs la gala Women in IT Awards, ce a avut loc miercuri seară, Alex Younger, a spus: ”Adevăratul Q din viaţa reală aşteaptă cu nerăbdare să vă cunoască, iar eu sunt încântat să vă anunţ că adevăratul Q este o femeie”. Directorul MI6 a spus că una dintre priorităţile sale constă în a angaja oameni talentaţi. ”Însă trebuie să încetăm cu stereotipurile şi să vedem lucrurile dincolo de franciza Bond”, a adăugat el.
El a recunoscut că spionul fictiv din MI6 este minunat în anumite privinţe, deoarece ”acest lucru îi face pe inamicii noştri să creadă că există un spion MI6 după fiecare tufiş şi că instituţia noastră e de 10.000 de ori mai mare decât este în realitate”. Alex Younger consideră însă că acest personaj generează şi un stereotip în privinţa ”unui anumit tip de persoane care se înrolează în MI6 - cum ar fi falsul concept că ei trebuie să se îmbrace elegant şi să studieze la Oxford”.
Alex Younger a mai spus că doreşte să sporească gradul de diversitate în rândul angajaţilor MI6, prin angajarea unor persoane specializate în domenii tehnologice diverse, dar şi a mai multor femei.
Q este un personaj fictiv din seriile literară şi cinematografică ”James Bond”. Q vine de la ”Quartermaster” şi reprezintă mai degrabă un titlu decât iniţiala unui nume. În universul francizei ”James Bond”, Q este directorul diviziei de cercetare şi dezvoltare tehnologică din cadrul Serviciului Secret Britanic. 





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.