Internațional

Oxford Dictionaries: "Post-adevăr" este cuvântul anului 2016

Ziarul de Vrancea
16 nov 2016 653 vizualizări
Termenul, cu o puternică încărcătură politică, este definitoriu pentru timpurile noastre, consideră experţii care au realizat evaluarea

Editorii de la Oxford Dictionaries au anunţat ieri că ”post-adevăr” este cuvântul internaţional al anului 2016 şi consideră că acest termen reflectă foarte bine climatul ”puternic încărcat” politic din ultimele 12 luni.
”Post-adevăr” a fost definit ca un adjectiv asociat circumstanţelor în care anumite fapte obiective influenţează mai puţin opinia publică decât o fac apelurile emoţionale. Alegerea acestui termen a ţinut cont de Brexit-ul din iunie şi de alegerile prezidenţiale americane din noiembrie. Post-adevăr ar putea să devină ”unul dintre cuvintele definitorii din timpurile noastre”, consideră Casper Grathwohl, editor al Oxford Dictionaries.
”Post-adevăr”, care a devenit asociat cu sintagma ”politici post-adevăr”, a fost preferat în faţa altor termeni de natură politică, precum ”Brexiteer” şi ”alt-right”.
Cuvântul ”post-adevăr” a fost ales de pe o listă scurtă de termeni care reflectă tendinţele sociale, culturale, politice, economice şi tehnologice, dar şi evenimentele care au avut loc în 2016. Potrivit Oxford Dictionaries, acest cuvânt a fost utilizat pentru prima dată în 1992. Frecvenţa sa de utilizare a crescut cu peste 2.000% în 2016 în comparaţie cu anul 2015 şi a coincis cu referendumul prin care Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană şi cu debutul oficial al campaniei prezidenţiale din Statele Unite.
În 2015, cuvântul anului - ales de Oxford Dictionaries - a fost ”pictograph” (”pictogramă, ideogramă”).

Ştiţi ce înseamnă Hygge?

Pentru titlul de cuvântul anului au mai concurat următorii termeni:
Adulting - Practica de a se comporta într-un fel caracteristic unui adult responsabil, în special prin realizarea unor activităţi lumeşti dar necesare.
Alt-right - O grupare ideologică asociată cu opinii conservatoare extreme sau reacţionare, caracterizate prin respingerea politicilor mainstream şi prin folosirea reţelelor de socializare pentru a distribui în mod intenţionat conţinuturi controversate.
Brexiteer - O persoană care se pronunţă în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Chatbot - Un program computerizat creat pentru a simula conversaţia cu un utilizator uman, în special pe internet.
Coulrophobia - Frica iraţională sau chiar extremă de clovni.
Glass cliff - Termen folosit pentru a se referi la o situaţie în care o femeie sau un membru al unui grup minoritar ajunge să o ocupe o poziţie de lider în circumstanţe dificile, în care riscul de eşec este mare.
Hygge - Calitatea de convivialitate agreabilă şi confortabilă care generează un sentiment de mulţumire şi o stare de bine, considerată o caracteristică definitorie a culturii daneze.
Latinx - O persoană originară din America Latină sau descendentă a unor astfel de persoane. Este un termen neutru din punct de vedere al genului, non-binar, folosit ca o alternativă pentru ”latino” şi ”latina”.
Woke - Cuvânt apărut iniţial în limbajul afro-american, ce desemnează o persoană care rămâne alertă faţă de nedreptatea din societate, în special faţă de rasism.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.