Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATONALE:Ţările sărace găzduiesc 95% dintre refugiaţi

Ziarul de Vrancea
16 sep 2016 468 vizualizări
Persoanele strămutate devin o provocare majoră pentru ţările în curs de dezvoltare, care găzduiesc 95 % dintre ele, indică un raport al Băncii Mondiale, publicat joi

 Prezenţa acestor populaţii defavorizate ''afectează perspectivele de dezvoltare ale comunităţilor care le primesc'' şi ''alimentează reacţiile xenofobe, chiar şi în ţările bogate'', scrie autorul raportului, Xavier Devictor. Instituţia face apel la actorii dezvoltării să ajute mai mult, prin împrumuturi şi donaţii, ţările care primesc persoane strămutate.
Circa 65 de milioane de persoane din lume trăiesc strămutate în mod forţat, aproape 1 % din populaţia globului. Printre ele se află 24 milioane de refugiaţi şi solicitanţi de azil care au traversat frontierele şi 41 milioane de persoane strămutate în interiorul graniţelor ţărilor lor. În cursul ultimilor 25 de ani au fost aproape aceleaşi conflicte care au provocat majoritatea strămutărilor de populaţii: în Afganistan, Irak, Siria, Burundi, Republica Democrată Congo, Somalia, Sudan, Columbia, Caucaz şi fosta Iugoslavie. Siria este singura ţară unde 25 % din populaţia sa este strămutată. Doar un sfert din persoanele strămutate (27 %) revin în regiunea pe care ele au părăsit-o. Printre cele 15 ţări care primesc cei mai mulţi refugiaţi figurează Turcia, Liban, Iordania (toate vecine cu Siria), cu un procent de 27 % din totalul refugiaţilor. În Pakistan, vecin cu Afganistan, se află 16 % dintre refugiaţi, Etiopia şi Kenya, vecine cu Somalia şi Sudanul de Sud, găzduiesc 7 %. Câteva ţări bogate din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare în Europa (OCDE) ''şi-au deschis porţile, dar majoritatea sunt reticente în a-şi asuma responsabilităţile internaţionale la o scară semnificativă'', este de părere autorul raportului.
Banca Mondială este în favoarea unor politici de ajutor care să le permită refugiaţilor şi strămutaţilor să lucreze, să obţină venituri şi să-şi dezvolte competenţele, deoarece ajutorul umanitar care a culminat cu 22 miliarde de dolari în 2015 nu a fost suficient.

Mircea Paşcu şi Jean Marinescu, cei mai influenţi eurodeputaţi români

Eurodeputaţii Ioan Mircea Paşcu (PSD - grupul S&D), vicepreşedinte ale legislativului comunitar, şi Marian-Jean Marinescu (PNL - grupul PPE) ocupă, la egalitate de puncte, prima poziţie în topul celor mai influenţi zece membri români ai Parlamentului European, urmaţi de Adina Vălean (PNL - PPE), relevă un studiu realizat de VoteWatch, o bază de date publică ce monitorizează activitatea europarlamentarilor.
Ioan Mircea Paşcu şi Marian-Jean Marinescu sunt cotaţi cu 32 de puncte fiecare, conform algoritmului de calcul al VoteWatch, care ia în considerare o serie de factori, printre care poziţiile ocupate în diverse comisii ale PE sau în delegaţiile naţionale, precum şi numărul de voturi înregistrate, rapoarte redactate sau opinii exprimate. Adina Vălean, de asemenea vicepreşedinte al PE, ocupă poziţia a treia, cu 28 de puncte.
Pe poziţia a patra, la egalitate de puncte (26), se situează Cristian Preda (independent — afiliat grupului PPE) şi Iuliu Winkler (UDMR — PPE). Ei sunt urmaţi de Siegfried Mureşan (PNL — PPE; locul 6, cu 24,5 puncte), Theodor Stolojan (PNL — PPE; locul 7, cu 23,5 puncte), Dan Nica şi Viorica Dăncilă (ambii de la PSD — S&D şi ambii pe locul 8, cu 23 de puncte) şi Victor Boştinaru (PSD — S&D; locul 10, cu 22 de puncte).
Raportul privind eurodeputaţii români face parte dintr-un studiu mai amplu care a măsurat influenţa europarlamentarilor din toate cele 28 de state membre. Topul general al celor mai influenţi membri ai PE este condus de germanul Martin Schulz (S&D; 55 de puncte), preşedintele legislativului comunitar, urmat de germanul Manfred Weber (49 de puncte), preşedintele grupului PPE, şi de italianul Gianni Pittella (44 de puncte), preşedintele grupului S&D.

Sondaje îngrijorătoare pentru Hillary Clinton

Cu circa 50 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale americane, avansul lui Hillary Clinton se evaporă în sondaje, fapt ce îngrijorează tabăra democraţilor. Media sondajelor de la sfârşitul lunii august nu indică decât un avans de 1,8 puncte procentuale faţă de Donald Trump la nivel naţional, ceea ce reprezintă o scădere cu 4 puncte în două săptămâni. În statele-cheie unde se va decide soarta alegerilor, Donald Trump se situează în prezent în frunte, în Ohio (46% faţă de 41%) şi în Florida (47% pentru Trump, 44% pentru Clinton), potrivit unui sondaj CNN-ORC.
Candidata democrată, care şi-a reluat campania joi după trei zile de repaus pentru a-şi trata pneumonia, îşi păstrează seninătatea. "Am spus întotdeauna că va fi un scrutin strâns", a declarat ea. Dar, ca un semn al îngrijorării democraţilor, echipa sa de campanie a anunţat că fostul său adversar Bernie Sanders, foarte popular printre tineri, şi senatoarea Elizabeth Warren vor face campanie pentru ea în acest weekend în Ohio.
"Am avut o lună incredibilă, există mult entuziasm", a spus la rândul său Donald Trump.
Nu este pentru prima oară când cei doi candidaţi concurează de pe poziţii egale: această egalitate s-a înregistrat pentru scurt timp la sfârşitul lunii mai, după care Trump a început să piardă din nou teren.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.