Internațional

Juncker cere înfiinţarea unei armate a UE

Ziarul de Vrancea
14 sep 2016 505 vizualizări
Va fi nevoie să dispunem de un comandament general unic în interiorul UE, şeful Comisiei Europene

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus ieri, în cadrul discursului său anual despre starea Uniunii Europene, susţinut în faţa Parlamentului European, înfiinţarea unei armate a Uniunii Europene, precum şi formarea unei noi Agenţii de Pază a Frontierelor care să monitorizeze persoanele care vor intra pe teritoriul UE. ”Europa trebuie să se afirme mai bine. În ultimii zece ani am participat la peste 30 misiuni civilie şi militare ale UE, dar fără structuri permanente nu vom putea acţiona într-o manieră eficientă. Va fi nevoie să dispunem de un comandament general unic în interiorul Uniunii Europene. Trebuie să ne orientăm şi pentru resurse militare comune care în anumite cazuri vor ţine de UE. În totală complementaritate cu NATO”, a spus Juncker.
Preşedintele Comisiei Europene susţine că acest comandament nu va afecta cooperarea transatlantică.  ”Din punct de vedere economic punerea în comun a resurselor noastre militare este perfect justificată pe baza direcţiilor de cooperare care sunt deja în vigoare. Dacă nu am avea o astfel de cooperare asta ne-ar costa între 25 şi 100 de milioane de euro pe an. Industria europeană a apărării trebuie să dea dovadă de activitate de aceea propunem, înainte de finalul anului, să fie creat un fond european al apărării pentru a stimula în mod activ activitatea de cercetare”, a mai spus Juncker.
El a precizat că înfiinţarea acestei structuri se poate realiza pe baza Tratatului de la Lisabona care prevede că statele membre care doresc să pună în comun capacităţile de apărare sub forma unei cooperări structurate permanente o pot face.  Anul trecut, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru o armată europeană, care să asigure UE mai multă forţă pentru a face faţă ameninţărilor reprezentate de Rusia şi nu numai.
Propunerea este puternic susţinută de Germania şi Franţa, existând semnale şi din partea Italiei, însă o decizie nu a putut fi luată până acum, din cauza opoziţiei tradiţionale a Marii Britanii. Pe 16 septembrie va avea loc, la Bratislava, prima reuniune a Consiliului European la care Marea Britanie nu va participa, subiectul armatei europene urmând a fi discutat de liderii UE. Marţi, preşedintele Klaus Iohannis şi-a arătat sprijinul faţă de acest proiect.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.