Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Doar 1.007 români din Diaspora vor să voteze prin corespondenţă

Ziarul de Vrancea
27 iun 2016 500 vizualizări
Oarecum paradoxal, "divorţul" îi va face pe britanici să investească mai mult în alianţa militară, scrie Foreign Policy

Ieşirea Marii Britanii din UE va afecta economia naţională şi instituţiile europene, dar probabil va avea ca efect consolidarea Alianţei Nord-Atlantice, comentează revista Foreign Policy. "Cetăţenii s-au pronunţat, iar Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Statele Unite şi Europa se vor confrunta cu o serie de veşti proaste generate de această decizie: criză economică, slăbirea economiei britanice, instituţii europene mai slabe, şanse mari de ieşire a Scoţiei din Marea Britanie - acestea sunt doar unele dintre provocări. Instituţiile politice şi economice occidentale par să fie într-o situaţie mai proastă decât în urmă cu câteva zile", notează Foreign Policy. "Singura excepţie ar putea fi la nivel militar. Oricât de contraintuitiv ar părea, ieşirea Marii Britanii din UE probabil va crea o Alianţă Nord-Atlantică mai puternică", subliniază Foreign Policy.
"Există câteva motive pentru care ieşirea Marii Britanii din UE va facilita consolidarea alianţei militare transatlantice. În primul rând, este vorba de preocuparea din ce în ce mai mare a tuturor statelor NATO - inclusiv a multor state UE, dar şi a Statelor Unite, Canadei, Norvegiei şi Turciei - în legătură cu aventurismul Rusiei conduse de Vladimir Putin. Kremlinul a avut mereu obiectivul de a fi cea mai puternică entitate politică din Europa şi probabil va căuta modalităţi de a profita şi mai mult de efectele centrifugale ale democraţiilor din vestul Europei. Încă de la înfiinţare, NATO a furnizat cel mai determinat echilibru militar împotriva acestor eforturi, asftel că popularitatea Alianţei va creşte în Europa", argumentează Foreign Policy. "În al doilea rând, prin retragerea din Uniunea Europeană, armata Marii Britanii va avea mai multe resurse pentru susţinerea NATO. Un al treilea beneficiu va fi diminuarea competiţiei tacite dar reale dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană. În ultimul rând, noul Guvern britanic va fi un partener NATO foarte motivat", subliniază Foreign Policy, explicând că Londra va depune eforturi pentru a menţine "relaţia specială" cu Washingtonul.

Renzi: Brexit-ul, o "oportunitate uriaşă" pentru UE

Premierul italian Matteo Renzi a declarat că ieşirea Marii Britanii din UE ar putea fi un motiv pentru reformarea Blocului Comunitar, adăugând că UE ar trebui să se concentreze "un pic mai mult asupra chestiunilor sociale şi mai puţin asupra celor birocratice," informează Reuters.
Rezultatul referendumului a întărit argumentele pentru reformele pe care Italia le-a propus partenerilor săi şi care au acum mai multe şanse de reuşită, a declarat Renzi, înainte de a pleca la Berlin, unde urmează să discute cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande. "Mai multă creştere şi mai multe investiţii, mai puţină austeritate şi mai puţină birocraţie, acestea sunt principiile pe care le-am propus timp de doi ani, la începutul intrării în izolare," a spus oficialul italian. "Rezultatul referendumului trebuie să fie respectat, altfel credibilitatea Europei va fi definitiv spulberată," a adăugat Renzi.

După ce a "pariat" greşit, Băsescu îi ceartă pe ''ţâfnoşii'' de la Bruxelles

Fostul preşedinte Traian Băsescu îi critică pe liderii UE care ''mânaţi de un egoism prostesc şi de un orgoliu specific mediocrităţii, cer la unison «Brexit acum», fără întârziere, fără concesii'', arătând că UE are obligaţia să-i dea o şansă lui David Cameron să repare ce a stricat. ''David Cameron a greşit fatal convocând un referendum pe care nu a putut să-l câştige. Rezultatul a fost pe măsura erorii politice: o naţiune puternic divizată, o ţară în curs de a se face ţăndări prin plecarea Scoţiei şi a Irlandei de Nord de sub sceptrul Majestăţii Sale, şi, poate cel mai grav efect, revenirea la statutul de «Insulă Izolată» în raport cu Bătrânul Continent şi cu SUA. Pe fondul acestui dezastru, David Cameron a rămas totuşi lucid, declarând că va mai rămâne trei luni în fruntea guvernului, timp în care nu va activa articolul 50 din TUE, dând astfel şanse unei reveniri. Pe Continent însă, politicieni fără viziune, mânaţi de un egoism prostesc şi de un orgoliu specific mediocrităţii, cer la unison «Brexit acum», fără întârziere, fără menajamente, fără concesii'', a scris Băsescu ieri pe Facebook.
El susţine că aceştia ''îşi satisfac doar bucuria că în jurul mesei Consiliului European nu va mai fi un Cameron care să strige la fiecare summit «prea multă birocraţie la Bruxelles, prea multe reguli care ne blochează, prea mulţi funcţionari, prea mari cheltuielile Comisiei Europene, prea puţină democraţie în adoptarea deciziilor, Uniunea trebuie reformată şi simplificată, trebuie adoptate măsuri severe împotriva Federaţiei Ruse», strigăte la care adesea i-am fost sau mi-a fost partener''.
Băsescu subliniază că este în interesul României ca Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord să rămână în Uniunea Europeană, iar la Consiliul European de azi poziţia României trebuie să fie una a echilibrului prin care se mai dă o şansa Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord să rămână în Uniune. "Oare n-ar fi mai bine ca Francois Hollande, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker şi Martin Schulz să plece în vacanţă împreună cu toţi funcţionarii germani de la Bruxelles? S-ar putea ca, la întoarcerea din concediu, să găsească o Europă mai bună, care nu-şi pune ca emblemă «ţâfna Prostului»'', este concluzia fostului şef de stat.
Cu o zi înainte de referendumul din Marea Britanie, Traian Băsescu a dat asigurări că votul pentru "Remain" va avea cel puţin 8 procente în faţa celor care preferă ieşirea din UE. Dar s-a înşelat.

Papa Francisc a folosit o Dacie Logan în vizita din Armenia

Papa Francisc a folosit o maşină Dacia Logan în timpul unei călătorii apostolice care a avut loc în perioada 24 - 26 iunie în Erevan, capitala Armeniei. Conform fotografiilor publicate pe photolure.am, Papa Francisc a ajuns de la aeroport cu o maşină albă Dacia Logan.
Radio Vatican relatează că Suveranul Pontif a ajuns la Erevan în jurul orei locale 15:00, fiind întâmpinat de mai mulţi demnitari politici şi ecleziastici, printre care şi preşedintele ţării, Serj Sarksyan, aşa cum se observă din fotografiile de pe site-ul photolure.am. După ceremonia oficială de primire pe aeroportul internaţional, Sfântul Părinte a efectuat o vizită de rugăciune în catedrala armeană apostolică din Etchmiadzin, unde a fost condus tot în maşina românească pe care a folosită pentru deplasările din cadrul vizitei cu scop religios.

Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare

Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost condamnat, ieri, la nouă ani de închisoare cu executare. Potrivit Unimedia, judecătorii au decis ca Vlad Filat să fie condamnat la pedepse de patru, opt şi nouă ani de închisoare cu executare. Filat a fost condamnat şi la o amendă penală de 60.000 de lei moldoveneşti (peste 2.700 de euro) şi nu va avea dreptul să ocupe vreo funcţie publică pe o perioadă de cinci ani. Sentinţa pronunţată ieri de Judecătoria Buiucani (Chişinău) nu este definitivă.
Vlad Filat se află în arest preventiv din octombrie 2015, fiind acuzat de fraudă bancară şi luare de mită. Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a obţinut suspendarea imunităţii fostului premier argumentând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM). În alt dosar, liderul PLDM este acuzat că, în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Rusia şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere. De asemenea, conform procurorilor, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi bani în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina funcţionari guvernamentali să ia decizii necesare asigurării emiterii suplimentare de acţiuni la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participaţiei statului până la 33,3% şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

Google şi Facebook lucrează la o tehnologie de blocare automată a videoclipurilor extremiste

Platformele digitale cele mai folosite de internauţi pentru vizualizarea conţinutului video au început să introducă un sistem automat de eliminare a postărilor extremiste de pe site-urile lor de internet, au indicat pentru agenţia Reuters două surse apropiate procesului.
YouTube şi Facebook se află printre platformele de internet care implementează în prezent sisteme de blocare sau eliminare rapidă a materialelor video care au legătură cu gruparea extremistă Statul Islamic sau cu alte grupări ori cu mesaje video extremiste. Această măsură este un mare pas înainte pe care companiile din domeniul internetului care doresc cu nerăbdare să eradicheze propaganda violentă de pe site-urile lor de internet.
Tehnologia a fost iniţial dezvoltată pentru identificarea şi îndepărtarea conţinutului protejat de drepturile de autor de pe platformele video. Sistemul tehnologic dezvoltat caută acele ''hashes'', un tip de amprentă digitală unică pe care companiile de internet o alocă automat anumitor videoclipuri, permiţând astfel întreg conţinutului video care este similar amprentelor alocate să fie îndepărtate rapid. Un astfel de sistem va identifica încercările de repostare a conţinutului video care deja a fost identificat ca fiind inacceptabil, însă nu va putea bloca automat videoclipuri care nu au mai fost vizualizate anterior.
Companiile tehnologice nu vor confirma că folosesc această tehnologie şi nu vor explica cum va fi pusă aceasta în aplicare, însă numeroase persoane apropiate acestui proiect au declarat că videoclipurile postate pot fi verificate într-o bază de date a conţinutului video interzis pentru identificarea noilor mesaje postate care ar indica o decapitare sau o prelegere care incită la violenţă, conform agenţiei Reuters.

Papa Francisc sare în apărarea minorităţilor sexuale

Papa Francisc a reiterat duminică toleranţa faţă de homosexualitate, punând întrebarea "cine suntem noi să o judecăm" şi susţinând că cei care cred în creştinism ar trebui să înveţe să prezinte scuze şi să ceară iertare după masacrul de la Orlando din SUA, nu numai celor din comunitatea gay, dar şi multor alte persoane. Întrebat în avionul care l-a adus înapoi la Vatican după vizita efectuată în Armenia, despre homofobie după masacrul din Orlando din urmă cu o săptămână, papa a amintit că în catehism se spune că homosexualii nu ar trebui să fie discriminaţi, ci respectaţi, susţinându-i în cadrul programului pastoral. "O persoană care trăieşte această condiţie, cu o bună voinţă care îl caută pe Dumnezeu, cine suntem noi să o judecăm", a spus el, repetând cuvintele spuse în prima sa conferinţă ţinută în avionul care îl ducea de la Rio de Janeiro la Roma, în vara anului 2003. Creştinii ar trebui să ceară scuze şi iertare nu numai faţă de homosexuali, dar şi faţă de cei săraci, de femeile exploatate, de copiii supuşi la muncă forţată. Creştinii trebuie să ceară iertare în mod constant, a recomandat Suveranul Pontif. Observând că el însuşi s-a scăldat la Buenos Aires într-o "cultură catolică îngustă", Papa Francisc a menţionat că, uneori, unii homosexuali au "manifestări prea ofensatoare", neînţelese de cei cu "mentalităţi diferite".

Sprijinul pentru Trump s-a prăbuşit dramatic

Sprijinul pentru candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite Donald Trump a scăzut dramatic la 39%, arată un sondaj publicat duminică. Sondajul Washington Post-ABC News arată un declin dramatic de la 46% luna trecută. Acelaşi sondaj arată că sprijinul pentru adversara sa, Hillary Clinton, candidatul democrat prezumtiv, creşte de la 44% luna trecută la 51% în aceasta lună, oferindu-i lui Clinton cel mai mare avans într-un sondaj Washington Post-ABC de la sfârşitul anului trecut, notează DPA.
Trump a reacţionat la sondaj pe Twitter, spunând că eşantionul de persoane intervievate a fost "puternic democrat" şi calificând sondajul "foarte necinstit".
Aproximativ doi din trei americani afirmă că Trump nu este calificat să conducă naţiunea, potrivit sondajului. Majorităţi similare declară că ideea ca el să fie preşedinte le provoacă anxietate şi comentariile sale despre femei, minorităţi şi musulmani arată o prejudecată nedreaptă. Dar sondajul arată de asemenea punctele slabe ale lui Clinton, subliniind ceea ce afirmă Washington Post drept "lipsa de popularitate istorică" a candidaţilor celor două partide majore.
O majoritate mai mică dar semnificativă de persoane chestionate dezaprobă modul în care Clinton a manipulat întrebările cu privire la utilizarea de către ea a unui server de e-mail personal în timp ce era secretar de stat. Jumătate dintre persoanele chestionate au spus că sunt îngrijorate de perspectiva unei preşedinţii Clinton.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.001 persoane între 20 şi 23 iunie şi are o marjă de eroare de 3,5%.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.