Internațional

SUA declară război bacterilor rezistente la antibioticele

Ziarul de Vrancea
1 iun 2016 550 vizualizări
Apariţia unei super-bacterii pe teritoriul american a pus în alertă autorităţile.Washingtonul pregăteşte înfiinţarea unor laboratoare regionale care să oprească răspandirea acestor agenţi patogeni

Autorităţile din domeniul sănătăţii din SUA îşi vor intensifica eforturile pentru a opri apariţia unor tulpini bacteriene rezistente la toate antibioticele, după recenta descoperire a unui pacient infectat cu o bacterie mutantă, insensibilă chiar şi la un antibiotic de ultimă instanţă. Centrul de control şi prevenire a maladiilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) a anunţat marţi înfiinţarea, din toamna anului 2016, a unei reţele de laboratoare regionale în fiecare stat din componenţa SUA şi în şapte arii urbane şi teritorii pentru a urmări rezistenţa microbiană în probe umane şi a-i face faţă. De asemenea, CDC va debloca noi resurse pentru a sprijini serviciile de sănătate ale SUA în efortul lor vizând limitarea focarelor de infecţie rezistente la antibiotice şi oprirea răspândirii acestor agenţi patogeni.
Teama faţă de un scenariu catastrofal a crescut de la detectarea la o femeie de 49 de ani, care suferea de o infecţie persistentă a tractului urinar, a unei tulpini de Escherichia coli (E. coli) purtătoare a genei MCR-1. Această descoperire a fost subiectul unui articol publicat recent în revista medicală Antimicrobial Agents and Chemotherapy.
CDC a precizat că a lucrat cu ministerul apărării, ai cărui virusologi au detectat bacteria, precum şi cu autorităţile sanitare din statul Pennsylvania, unde a fost spitalizată pacienta, pentru "identificarea persoanelor care ar fi putut veni în contact cu ea, astfel încât să se ia măsurile necesare pentru evitarea contagiunii locale".
Gena MRC-1 este temută deoarece face această bacterie rezistentă la colistin, un antibiotic datând din 1959 folosit ca tratament de ultimă instanţă împotriva enterobacteriilor rezistente la carbapeneme (ERC). Aceasta este o altă clasă importantă de antibiotice utilizate pentru tratarea infecţiilor bacteriene multi-rezistente.
Este pentru prima oară când a fost găsită în SUA gena MRC-1 la o bacterie care a infectat un om, dar acest fenomen fusese deja detectat în Europa şi în China, la păsările de curte şi la porci. Însă bacteria E. coli care a infectat acest pacient, astăzi vindecat, a fost, din fericire, încă sensibilă la carbapeneme, a spus CDC.

23.000 de americani mor anual din cauza antibiticelor prescrise greşit

Gena mutantă MCR-1, situată pe un mic fragment de ADN microbian, are capacitatea de a trece de la o bacterie la alta, propagând răspândirea rezistenţei la antibiotice la multe specii de bacterii. În cazul în care carbapenemele rezistente la enterobacterii dobândesc această genă, atunci nu va mai fi nici un antibiotic disponibil în prezent pentru a le opri proliferarea, sunt îngrijorate autorităţile din domeniul sănătăţii. "Suntem foarte aproape de a ajunge să vedem apariţia unor enterobacterii care sunt imposibil de tratat cu antibiotice", a avertizat dr. Lance Price, de la Universitatea George Washington, citat de New York Times. Pentru dr. Tom Frieden, directorul CDC, "riscăm să ne întoarcem la o lume de dinainte de antibiotice".
Dar oamenii de ştiinţă de la Pentagon subliniază pe un blog că gena MRC-1 este rară. Ei precizează că cercetătorii agenţiilor federale americane au analizat 44.000 de bacterii de salmonela şi 9.000 de bacterii E. coli prelevate de la oameni şi din carnea vândută în supermarket-uri, fără a găsi urme ale acestei gene.
Până la 30 la sută dintre antibioticele administrate pe cale orală, prescrise la consultaţii de medicii din SUA sunt inadecvate, potrivit unui studiu recent publicat în revista "Journal of American Medical Association" (JAMA). Această utilizare greşită a antibioticelor este principala cauză a dezvoltării rezistenţei microbiene, care afectează două milioane de oameni din Statele Unite şi produce anual 23.000 de decese, a atras atenţia CDC.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.