Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Misterul avionului prăbuşit în Mediterana se amplifică

Ziarul de Vrancea
20 mai 2016 587 vizualizări
Existenţa unei bombe la bord, ipoteza privilegiată iniţial, nu mai pare atat de sigură

Fuselajul avionului EgyptAir care efectua o cursă Paris-Cairo şi s-a prăbuşit în cursul nopţii de miercuri spre joi a fost descoperit vineri la 290 de kilometri de oraşul Alexandria din regiunea de coastă a Egiptului, în sudul Mării Mediterane. "Avioane şi vase ale marinei egiptene au găsit lucruri persoane ale pasagerilor şi fragmente din fuselaj la 290 de kilometri nord de Alexandria", a declarat un purtător de cuvânt al armatei egiptene. Autorităţile au descoperit şi rămăşiţe umane printre fragmente din avionului. "Am fost informaţi de autorităţile egiptene că au fost descoperite două scaune, o parte dintr-un corp uman şi mai multe obiecte din bagajele pasagerilor în zona de căutări", a declarat Panos Kammenos la o conferinţă de presă din Atena. Oficialul grec a mai declarat că aeronava nu a deviat de la cursul său în spaţiul aerian grec. Operaţiunea continua vineri în zonă pentru a recupera cutia neagră a aeronavei. Au existat mai multe confuzii cu privire la găsirea fuselajului avionului prăbuşit în Mediterană. Compania aeriană EgyptAir a anunţat joi că au fost descoperite fragmente ale avionului în Mediterană, dar a retras ulterior declaraţia.
Avionul de pasageri egiptean prăbuşit joi probabil a avut o bombă la bord, au susţinut joi surse din cadrul Administraţiei SUA şi din serviciile de informaţii americane citate de postul CNN. Totuşi, vineri, oficiali americani au precizat că analizele efectuate de către SUA ale imaginilor din satelit nu au produs până acum niciun indiciu că la bordul avionului s-ar fi produs o explozie. Oficialii citaţi, care au făcut declaraţii sub protecţia anonimatului, au afirmat că această concluzie este rezultatul unei examinări preliminare a imaginilor şi au recomandat prudenţă în privinţa informaţiilor din media conform cărora SUA cred că prăbuşirea a fost provocată de explozia unei bombe. SUA nu au exclus încă nicio cauză posibilă pentru prăbuşirea avionului, inclusiv defecţiunea tehnică, terorism sau un act deliberat al pilotului sau al echipajului, au mai declarat oficialii citaţi. În avionul prăbuşit se aflau treizeci de egipteni, cincisprezece francezi, doi irakieni, un britanic, un belgian, un kuweitian, un saudit, un sudanez, un ciadian, un portughez, un algerian şi un canadian şi zece membri ai echipajului.

Camioane înmatriculate inclusiv în România, atacate cu pietre în Franţa

Cinci camioane înmatriculate în Europa de Est, inclusiv în România, au fost atacate cu pietre în Franţa, rezervoarele a patru dintre acestea fiind perforate, relatează Ouest France. Camioanele au fost atacate în noaptea de miercuri spre joi în timp ce erau parcate în diferite locuri din comuna Loudéac, situată în vestul Franţei. Niciunul dintre şoferi nu a fost rănit.
Camionul înmatriculat în România se afla în parcarea magazinului Lidl, iar în urma impactului cu pietre i s-a perforat rezervorul de carburant şi i s-a deteriorat parbrizul. "Dormean când am auzit un zgomot", a spus şoferul român. "Nu pot să conduc aşa", a adăugat el, facând referire la starea în care se află camionul pe care îl conducea. "Nu sunt singurul care a păţit asta. Un alt camion a fost atacat", a mai spus românul. Atacatorii nu au cerut şi nu au luat nimic. Alte patru camioane au fost supuse aceluiaşi tratament. "M-am speriat când am văzut zburând spre parbriz o piatră foarte mare", a spus un şofer lituanian. Lângă camioane au fost găsite pietre care cântăreau peste un kilogram.

Marine Le Pen: Franţa trebuie să recunoască alipirea Crimeii la Rusia

Marine Le Pen a declarat că Franţa ar putea să recunoască alipirea regiunii Crimeea la Rusia, în cazul în care câştigă scrutinul prezidenţial programat în 2017. "Vad o foarte clară şi chiar foarte credibilă posibilitate ca Franţa să recunoască Crimeea, în cazul în care sunt preşedintele Republicii" a afirmat Marine Le Pen, preşedintele Frontului Naţional din Franţa, într-un interviu acordat postul de televiziune Russia Today. Ea a mai subliniat că partidul pe care îl conduce a fost din start împotriva sancţiunilor împotriva Rusiei. Uniunea Europeană a impus o serie de sancţiuni Rusiei, după referendumul din 2014 în care peste 96 la sută din populaţia regiunii Crimeea a votat pentru alipirea la Rusia. Autorităţile de la Kiev şi statele occidentale nu au recunoscut rezultatul referendumului.

Sondaj: Se reduce distanţa dintre Clinton şi Trump

Distanţa dintre candidata republicană Hillary Clinton şi cel republican Donald Trump s-a redus după ce a devenit aproape sigur că miliardarul american va obţine învestitura partidului său pentru alegerile prezidenţiale, potrivit unui sondaj publicat vineri. Conform sondajului CBS News/New York Times, 47% dintre votanţii înregistraţi ar vota-o pe Hillary Clinton şi 41% pe Donald Trump. Luna trecută, fostul secretar de stat avea un avans de zece puncte în faţa rivalului său într-un sondaj comandat de CBS News.
Ultimul sondaj îl creditează pe Bernie Sanders, rival al fostei prime doamne în cursa pentru învestitura democrată, într-o poziţie mai bună faţă de Donald Trump, cu 51% din sufragii faţă de 38% pentru miliardar în cazul unei confruntări între cei doi. Sondajul a fost realizat telefonic pe un eşantion de 1.300 de adulţi şi are o marjă de eroare de 3%, potrivit New York Times. Chiar dacă Bernie Sanders, senator de Vermont, este clar depăşit de Hillary Clinton în cursa pentru învestitura prezidenţială, el continuă să ignore apelurile de a se retrage. Hillary Clinton pare sigură că poate atinge majoritatea de 2.383 de delegaţi necesară pentru a obţine învestitura prezidenţială a Partidului Democrat la alegerile primare de la 7 iunie, întrucât ea are în prezent 2.295. În ceea ce-l priveşte pe Donald Trump, el este aproape sigur că va fi candidatul republican la Casa Albă, de când ultimul dintre contracandidaţii săi a abandonat cursa la începutul lunii, şi pare să fi adunat numărul de delegaţi necesari. Convenţia republicană de învestitură urmează să aibă loc în iulie.

Femeie expulzată pentru că a controlat telefonul soţului

O femeie a fost condamnată în Emiratele Arabe Unite la plata unei amenzi şi expulzarea din ţară după ce a fost găsită vinovată de încălcarea vieţii private a soţului, potrivit presei locale. Femeia a fost judecată pentru că a controlat telefonul mobil al soţului, fără permisiunea acestuia, fiindcă îl bănuia că are o legătură extraconjugală. Ca urmare a plângerii bărbatului, un tribunal din Ajman, unul din cei şapte membri ai federaţiei Emiratelor, a dat verdictul în 12 mai, pe baza legii asupra criminalităţii cibernetice, scrie cotidianul Gulf News. Femeia, care a recunoscut acuzaţia, a fost condamnată la plata unei amenzi de 150.000 de dirhami (40.900 de dolari) şi la expulzarea din Emirate, conform aceluiaşi cotidian. Cei doi sunt cetăţeni arabi.

Rusia propune coaliţiei conduse de SUA raiduri aeriene în comun, în Siria

Rusia propune coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite efectuarea de raiduri aeriene antiteroriste în comun, în Siria, afirmă surse citate de site-ul agenţiei Reuters. Conform propunerii Rusiei, bombardamentele comune în Siria ar urma să înceapă pe 25 mai. "O astfel de măsură ar facilita soluţionarea conflictului din Siria. Sigur că această propunere a fost stabilită cu Republica Siria", a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. "Propunem Statelor Unite ca, începând din 25 mai, să avem eforturi comune împotriva Frontului Al-Nusra", a subliniat oficialul rus.
Rusia efectuează din octombrie 2015 raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea Administraţiei Bashar al-Assad. Occidentul acuză Rusia că atacă poziţii insurgente, dar Moscova a dat asigurări că sunt vizate exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.
Zeci de ţări din cadrul unei coaliţii coordonate de Statele Unite efectuează separat raiduri antiteroriste în Siria şi Irak.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.