Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Premieră medicală: Un bărbat paralizat îşi mişcă mâna datorită unui microcip din creier

Ziarul de Vrancea
14 apr 2016 562 vizualizări
Un tânăr american de 24 de ani, rămas complet paralizat în urmă cu şase ani din cauza unui accident, a reuşit să-şi mişte mâna şi degetele cu ajutorul unui microcip care i-a fost implantat în creier.

Realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Ohio (SUA) şi de la Institutul Feinstein de cercetări în domeniul medical (din New York), noul sistem — numit NeuroLife — funcţionează ca un ''bypass'' electronic prin care creierul este conectat direct la muşchii braţului, ocolind zona lezată din măduva spinării. Cu ajutorul unui algoritm de învăţare, un computer a decodificat activitatea neuronală a tânărului Ian Burkhart şi a sesizat când a dorit acesta să efectueze o anumită mişcare.
Studii similare reuşiseră până în prezent să trimită impulsurile neuronale ale creierului la un braţ exterior, dar abia acum specialiştii au redat mişcarea extremităţilor unui pacient paralizat, o premieră ştiinţifică extrem de promiţătoare pentru nenumăratele persoane aflate în asemenea situaţii.
Ian Burkhart poate acum să facă mişcări funcţionale necesare pentru activităţile curente. De exemplu, când este conectat la noul aparat, el reuşeşte să ridice o sticlă şi să verse conţinutul acesteia într-un pahar, şi să acţioneze butoanele unui instrument muzical. El îşi ţine singur telefonul la ureche, poate învârti linguriţa în cana de cafea şi recuperează un obiect căzut pe sol.
Tânărul, care a rămas paralizat după ce a fost lovit de un val în timp ce înota, a fost supus unor antrenamente speciale, de trei ori pe săptămână, timp de peste un an de zile. El a declarat — într-o conferinţă de presă — că totul a mers ''mult mai bine de cât se aştepta'' atunci când a acceptat, în aprilie 2014, să se supună unei intervenţii chirurgicale pentru montarea cipului. Două luni mai târziu, în iunie 2014, era deja în stare să deschidă şi să închidă palma doar cu ajutorul gândurilor şi al dispozitivului NeuroLife. Autorii studiului speră să perfecţioneze sistemul, astfel încât să funcţioneze fără nenumăratele fire, care deranjează foarte mult pacientul, şi să poată fi folosit cât mai uşor în afara spitalului, acasă sau chiar în exterior.

Virusul Zika este o cauză a microcefaliei

Autorităţile medicale americane au ajuns la concluzia că virusul Zika, ce afectează femeile însărcinate, este o cauză a microcefaliei şi a altor leziuni cerebrale grave de care suferă bebeluşii. "Este clar acum că virusul Zika cauzează microcefalia", a declarat miercuri Tom Frieden, directorul Centrelor americane de Control şi de Prevenire a Bolilor (CDC). "Nu există nicio îndoială că acest virus cauzează microcefalia", a adăugat el.
Luna trecută, un responsabil din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a anunţat că există din ce în ce mai multe elemente care demonstrează existenţa unei legături între virusul Zika şi două afecţiuni neurologice: microcefalia şi dezvoltarea sindromului Guillain-Barré.

Pe cine ar salva Putin mai întâi de la înec: pe Erdogan sau pe Obama?

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost pus ieri în dificultate în timpul "Liniei directe" cu populaţia - sesiunea anuală de întrebări-răspunsuri cu cetăţenii ruşi - când a fost întrebat pe cine ar salva mai întâi de la înec, pe Erdogan sau pe Obama. Adolescenta Varia Kuzneţova, de 12 ani, l-a întrebat pe Putin: dacă Erdogan şi Obama s-ar îneca, pe care dintre cei doi ar sări să-l salveze mai întâi? Preşedintele rus a zâmbit şi a spus că întrebarea fetei l-a pus în încurcătură. "Atunci când cineva decide să se înece, el nu mai poate fi salvat. Dar noi, desigur, suntem gata să întindem o mână de ajutor şi de prietenie oricărui partener al nostru, dacă acesta evident doreşte" acest lucru, a răspuns Vladimir Putin. Preşedintele rus a subliniat că el consideră Turcia o ţară prietenă, la fel şi poporul turc, dar că există unele probleme cu unii oameni politici, al căror comportament nu este tocmai adecvat.
Rusia nu este şi nu va ajunge într-o încercuire ostilă, s-a declarat convins preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul dialogului direct cu populaţia.
Turcia a doborât anul trecut un bombardier rusesc Su-24 la graniţa cu Siria, pe motiv că i-a încălcat graniţa, provocând o criză fără precedent în relaţiile cu Rusia cel puţin în ultimii 50 de ani. De asemenea, relaţiile Rusiei cu SUA sunt tensionate, ca urmare a rolului jucat de Moscova în criza ucraineană.


Susţinătorii şi opozanţii UE, cap la cap în Marea Britanie

Rata încrederii faţă de premierul britanic, David Cameron (conservator), a scăzut cu 8%, înainte de referendumul privind apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană (UE), indica ieri un sondaj YouGov realizat pentru cotidianul The Times. Potrivit sondajului, procentul partizanilor rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană este sensibil egal cu cel al susţinătorilor ieşirii ţării din blocul comunitar — 39%. Totodată, 5% dintre cei chestionaţi spun că nu vor merge la vot, iar 17% s-au declarat indecişi.
În legătură cu UE, încrederea publică faţă de Cameron a scăzut cu opt puncte procentuale, ajungând la 21%, comparativ cu un sondaj din 21-22 februarie. În schimb, liderul laburist Jeremy Corbyn a câştigat 2 puncte procentuale, ajungând la 28%. Referitor la primarul Londrei, Boris Johnson, care se află în fruntea campaniei pentru ieşirea ţării din UE, încrederea faţă de edilul capitalei a scăzut cu 8 puncte procentuale, ajungând la 26%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.