Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Să primească interdicţie în Romania? Colecţionarul de atentate: Boston, Paris, Bruxelles

Ziarul de Vrancea
23 mar 2016 582 vizualizări
Mason Wells, un adolescent mormon de 19 ani pare să "colecţioneze" experienţe din atacuri teroriste, căci a fost în miezul exploziilor din 2013 în Boston, a fost în Paris în noiembrie 2015, iar ieri a suferit doar o ruptură la tendonul lui Ahile după atentatele teroriste din Bruxelles.

Mason Wells şi camarazii săi din grupul de misionari mormoni au fost răniţi uşor în miezul exploziilor de pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. Mason a trăit, astfel, experienţa celui de-al treilea atac terorist: tânărul a supravieţuit deja atacurile din 2013 de la Boston şi, în mod bizar, se afla în Paris la vremea atacurilor din noiembrie 2015, transmite ABC News. În Bruxelles, adolescentul a suferit o ruptură a tendonului lui Ahile, are răni vagi pe chip de la scânteile bombelor şi arsuri de gradul doi şi trei pe faţă şi mâini. Tatăl său a destăinuit că Mason traversează fără suferinţe psihice aprige astfel de experienţe pentru că are o fire destul de fermă în faţa vicisitudinilor.
În 2013, băiatul mersese la maratonul din Boston împreună cu tatăl său pentru a-şi susţine mama, care concura. Tatăl şi fiul se aflau aproape de linia de sosire de pe pistă atunci când au început exploziile. În noiembrie 2015, adolescentul era în Paris, pe timpul atentatelor. Nouă cetăţeni americani au fost răniţi marţi în deflagraţiile de la Bruxelles, printre care membrii unei secte americane de mormoni din Utah şi familia unui militar din forţele aeriene.

Studiu: Bulgaria, Croaţia şi România, cele mai corupte state din UE

Bulgaria, Croaţia şi România sunt cele mai corupte dintre cele 28 de state europene, potrivit unui studiu întocmit pentru Parlamentul European (PE) de către RAND Europe şi alte organizaţii şi cercetători.
Cele trei state membre UE se află în fruntea unui clasament în care toate statele membre din Europa de Est înregistrează niveluri peste media europeană, potrivit indicilor corupţiei folosiţi în acest studiu. Autorii raportului recomandă extinderea unor mecanisme "de tip MCV" la un număr de state. Mecansimul de Cooperarea şi Verificare (MCV) a fost special conceput pentru Bulgaria şi România şi le este aplicat de la aderarea la UE în 2007. Toţi indicii corupţiei folosiţi în raport relevă "un tipar asemănător, potrivit căruia aproape acelaşi grup de ţări prezintă de-a lungul timpului un nivel superior mediei corupţiei în cele 28 de state membre UE". Din acest grup fac parte 12 state membre, şi anume "Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Grecia, Italia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria".
Autorii studiului recomandă, de asemenea, înfiinţarea unei procuraturi europene. Potrivit studiului, inabilitatea de a lupta împotriva acestui fenomen în interiorul blocului european conduce la pierderea a până la un trilion de euro anual, reprezentând 6,3% din PIB-ul Uniunii. Însă costul corupţiei în termeni economici variază mult de la un stat la altul. "De exemplu, Bulgaria, Croaţia, România şi Letonia pierd anual 15% din PIB-ul lor anual din cauza corupţiei", se arată în raport.
Autorii raportului recomandă trei măsuri Uniunii Europene: să aplice mecanisme de tip MCV statelor în care nivelul corupţiei se situează peste media europeană, apreciind că această măsură va reduce impactul corupţiei cu 70 de miliarde de euro anual; să înfiinţeze o procuratură europeană, apreciind că măsura va reduce aceste pierderi cu 0,2 miliarde de euro anual şi să implementeze un sistem de licitaţii publice european, estimând că acest lucru va reduce costurile corupţiei (estimate la cinci miliarde de euro anual) cu 920 de milioane de euro anual.

Trump: Musulmanii nu fac destul pentru a preveni atacurile teroriste

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump, a declarat că musulmanii nu reuşesc să raporteze activităţi suspecte şi trebuie să facă mai mult pentru a ajuta la prevenirea atentatelor precum cele de marţi de la Bruxelles. "Când sesizează nereguli trebuie să le raporteze, ei (musulmanii) nu le raportează şi asta este o mare problemă", a afirmat Donald Trump într-un interviu difuzat ieri la postul de televiziune britanic ITV. Marţi, miliardarul american a descris situaţia din Belgia după atacurile teroriste drept un "film de groază", iar capitala Bruxelles este, în opinia sa, "o catastrofă" la capitolul securitate.
Solicitat să comenteze arestarea lui Salah Abdeslam, unul dintre teroriştii care au participat la atacurile de la Paris, Donald Trump a subliniat că "poliţia belgiană nu are nicio penetrare în cartierul" bruxellez Molenbeek, populat majoritar de musulmani, unde acest terorist a fost arestat. Abdeslam "era omul cel mai căutat de pe planetă, dar trăia acolo, chiar sub nasul lor", a remarcat politicianul american.

Iohannis: Turcia nu trebuie să suporte singură "povara" refugiaţilor

Turcia nu trebuie să suporte singură "povara" refugiaţilor din Siria, afirmă preşedintele Klaus Iohannis într-un interviu acordat presei turce, pledând pentru asumarea responsabilităţii la nivel colectiv, global. "Apreciem eforturile importante făcute de Turcia în privinţa refugiaţilor sirieni, prin găzduirea unui număr mare de oameni, precum şi contribuţia Turciei în gestionarea imigranţiei clandestine şi eforturile de combatere a traficului de persoane", a declarat Klaus Iohannis într-un interviu acordat agenţiei Anadolu. "Suntem conştienţi că Turcia nu poate şi nu trebuie să suporte singură povara cazării refugiaţilor care au nevoie de protecţie internaţională. Acordarea de asistenţă umanitară oamenilor care îşi părăsesc ţările din cauza conflictelor este o responsabilitate globală, colectivă", a subliniat preşedintele României.
Peste 2,7 milioane de sirieni sunt cazaţi în centre pentru refugiaţi în Turcia, în contextul războiului din Siria. Recent, Uniunea Europeană a ajuns la un acord prin care oferă asistenţă financiară Turciei pentru a limita tranzitul imigranţilor spre Europa Occidentală.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.