Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: O grenadă a explodat în curtea casei guvernatorului Băncii centrale din Moldova

Ziarul de Vrancea
1 feb 2016 574 vizualizări
O explozie provocată de o grenadă a avut loc, în cursul nopţii de duminică spre luni, pe o terasă a casei guvernatorului demisionar al Băncii Naţionale din R.Moldova, Dorin Drăguţanu, dar nicio persoană nu a fost rănită, anunţă autorităţile moldovene

Un individ rămas neidentificat a aruncat, în jurul orei 3.00 (3.00, ora României), o grenadă în curtea casei guvernatorului BNM, situată în zona Roguleni, în centrul Chişinăului. Dispozitivul militar a explodat în balconul vilei guvernatorului Dorin Drăguţanu, a declarat şeful interimar al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc. Deflagraţia a provocat daune materiale, dar nu s-a soldat cu victime.Dorin Drăguţanu, aflat la conducerea BNM din 2009, a demisionat în septembrie 2015, pe fondul scandalului financiar din Republica Moldova, dar este încă în funcţie până când Parlamentul va desemna un nou guvernator al BNM.

Modificarea genetică a embrionilor umani, aprobată în Marea Britanie

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au primit aprobarea de a modifica genetic embrioni umani, procedura experimentală fiind autorizată de Autoritatea pentru Fertilizare Umană şi Embriologie (HFEA), instituţie ce reglementează etica şi procedura fertilizării umane. Este prima dată când o ţară analizează şi aprobă tehnici de modificare a ADN-ului embrionar uman. Studiile se vor desfăşura la Institutul Francis Crick din Londra şi au ca scop înţelegerea temeinică a momentelor iniţiale ale dezvoltării vieţii umane. Experimentele se vor face în primele şapte zile de după fertilizare şi ar putea evidenţia cauzele avortului spontan. Cercetătorii nu au primit permisiunea de a implanta embrionii modificaţi în corpul unei femei.
Editarea genetică reprezintă manipularea ADN-ului - component principal al aparatului genetic, esenţial pentru identitatea oricărui organism.
În 2015, cercetătorii chinezi au anunţat că au folosit tehnica editării genetice pe embrionii umani pentru a ajusta o genă care provoacă boli hematologice. Domeniul manipulării genetice naşte controverse, una dintre criticile aduse experimentelor de acest gen fiind că alterarea ADN-ului uman este peste limita eticii umane şi ar putea duce la programarea genomului pentru aşa numiţii "designer babies" - copii care pot fi programaţi genetic. "Vrem să înţelegem genele necesare pentru ca un embrion uman să se dezvolte într-un copil sănătos. Motivele sunt infertilitatea şi avorturile, care devin probleme din ce în ce mai prezente, dar nu sunt fenomene foarte bine studiate", a afirmat cercetătoarea dr. Kathy Niakan pentru a motiva lansarea tehnicii de editare genetică a embrionilor umani.
Experimentele vor fi făcute prin utilizarea embrionilor de la donatori.

Aproape un milion de investitori, fraudaţi cu 7,6 miliarde de dolari

Poliţia din China a arestat 21 de persoane implicate în activităţile platformei de creditare peer-to-peer (persoană la persoană) Ezubao, o schemă Ponzi în care au fost atrase fonduri de circa 50 de miliarde de yuani (7,6 miliarde de dolari) de la aproximativ 900.000 de investitori. Peste 95% dintre proiectele de pe platforma de finanţare au fost false, potrivit agenţiei de presă Xinhua, citată de publicaţia britanică The Guardian. Printre cei arestaţi se află şi Ding Ning, cel care a lansat Ezubao în iulie 2014.
Aceasta este cea mai mare înşelătorie descoperită până în prezent în China în sectorul de creditare persoană la persoană, care s-a dezvoltat puternic în ultimii ani şi a rămas în mare măsură nereglementat. Poliţia a folosit două excavatoare pentru a dezgropa aproximativ 1.200 de registre contabile ale Ezubao, îngropate de conducerea companiei.

Bruxelles şi Londra nu au ajuns la un acord privind renegocierea relaţiilor

Premierul Marii Britanii, David Cameron, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, nu au ajuns duminică la un acord privind renegocierea relaţiilor dintre Londra şi Bruxelles, informează Le Monde.
În urma unei cine de lucru, cei doi au decis să îşi pelungească negocierile cu 24 de ore. Potrivit unei surse, Cameron şi Tusk au căzut de acord doar asupra unuia dintre cele patru puncte pe care premierul britanic vrea să le negocieze înainte de a organiza un referendum privind rămânerea ţării sale în Uniunea Europeană. Reşedinţa oficială a prim-miniştrilor britanici a comunicat faptul că a fost încheiat un acord privind "frâna de urgenţă" propusă de UE (n.r. limitarea ajutoarelor sociale pentru imigranţi). "Un progres important", a estimat premierul britanic într-un comunicat. "În ceea ce priveşte ajutoarele sociale, Comisia a prezentat un text în care este explicat în mod clar faptul că situaţia actuală a Marii Britanii îndeplineşte condiţiile necesare". Donald Tusk, a adăugat el, trebuie să prezinte marţi un proiect de reformă altor state membre UE.
Problema migraţiei s-a dovedit a fi punctul cel mai delicat al discuţiilor, care au legătură, de asemenea, cu suveranitatea şi competivitatea UE, comentează Le Monde. Înainte de întâlnirea cu Donald Tusk, David Cameron afirmase că propunerea Bruxellesului privind frâna de urgenţă ar trebui "intensificată în mod semnificativ" şi ar trebui să intre în vigoare imediat după referendum.

Aproximativ 50 de persoane, ucise de Boko Haram în Nigeria

Aproximativ 50 de persoane au fost ucise într-un sat din nord-estul Nigeriei de luptătorii grupării Boko Haram, care erau înarmaţi cu pistoale şi materiale explozive, au declarat, duminică, mai mulţi medici şi localnici.
Locuitorii şi o persoană care oferea ajutor umanitar au spus că cel puţin 50 de persoane au fost ucise în atac, care a avut loc după rugăciunea de seară în regiunea populată în cea mai mare parte de musulmani. Malam Masa Dalori, un lider al comunităţii, a spus că atacatorii au venit în limuzine şi au început să tragă focuri de armă. "Multe persoane au fugit, inclusiv eu", a mai spus acesta. "Când ne-am întors dimineaţa, întreaga comunitate era devastată. Cel puţin 50 de persoane au fost ucise, şi multe altele sunt rănite", a adăugat el.

Unul din cei mai buni bucătari din lume şi-a pus capăt zilelor

Chef-ul franco-elveţian Benoit Violier, care conducea restaurantul "L'Hotel de Ville" din Crissier, desemnat recent de autorii clasamentului gastronomic "La Liste" numărul unu din 1.000 de restaurante din lume, s-ar fi sinucis, a anunţat duminică poliţia elveţiană, după ce i-a găsit corpul fără viaţă la domiciliul din Crissier. "Poliţia din vestul oraşului Lausanne a intervenit duminică după-amiază la Crissier, unde a descoperit, la domiciliul său, corpul fără viaţă al lui Benoit Violier, de 44 de ani. Bărbatul şi-ar fi pus capăt zilelor cu o armă de foc", a declarat într-un comunicat poliţia cantonală din Vaud. A fost iniţiată o anchetă penală pentru a stabili circumstanţele exacte ale decesului. "Din respect faţă de familie", autorităţile au anunţat că nu vor face niciun comentariu. "Familia roagă presa să le acorde un răgaz apropiaţilor pentru a se putea reculege în linişte", a precizat poliţia.
În 12 decembrie 2015, restaurantul "L'Hotel de Ville" din Crissier, pe care Benoit Violier îl conducea alături de soţie, s-a clasat pe prima poziţie în "La Liste", palmares care cuprinde "1.000 de restaurante de excepţie" din toată lumea, realizat la sugestia Ministerului francez al Afacerilor Externe în replică la clasamentul britanic "50 Best".
Restaurantul cu trei stele Michelin aflat aproape de Lausanne l-a devansat astfel pe cel new-yorkez "Per Se", o altă unitate cu trei stele, condusă de cheful american Thomas Keller.
Desemnat bucătarul anului 2013 de ediţia elveţiană a ghidului restaurantelor Gault&Millau, Benoit Violier era pasionat de vânătoare şi specialist în pregătirea vânatului — iepure, capră-neagră, muflon, becaţe, al căror consum la restaurant este permis în Elveţia, spre deosebire de Franţa. Meniul restaurantului cuprinde şi un bogat sector bio.
La restaurantul de 50 de locuri, care a primit trei stele Michelin în urmă cu circa 20 de ani, se servesc meniuri între 195 şi 395 de franci elveţieni (180-365 de euro).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.