Internațional

Virusul Zika se propagă într-un ritm exploziv

Ziarul de Vrancea
28 ian 2016 505 vizualizări
Infecţia, considerată responsabilă pentru malformaţiile cu care se nasc unii copii, a ajuns în Europa

Virusul Zika se propagă într-un ritm exploziv, a avertizat, ieri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). O reuniune de urgenţă privind pericolele reprezentate de acest virus va avea loc în luna februarie.
Virusul Zika, purtat de ţânţari din specia Aedes, este considerat a fi responsabil de malformaţiile cu care se nasc unii copii - au creierul subdezvoltat, ceea ce cauzează probleme majore de dezvoltare, conducând chiar şi la moartea acestora. În prezent nu este disponibil vreun tratament sau vaccin.
Infecţia, care provoacă simptome precum o febră moderată, conjunctivită şi dureri de cap, a fost depistată deja în 21 de ţări din Caraibe, America de Nord şi America de Sud. Din luna noiembrie, în Brazilia au fost raportate 4.000 cazuri de infecţie cu virusul Zika. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că acesta se poate răspândi pe ambele continente americane.
Şi în Marea Britanie s-au înregistrat cazuri de febră Zika, în cazul unor turişti care s-au întors din America de Sud. Recent, un turist danez care a vizitat America de Sud şi Centrală a fost diagnosticat, de asemenea, cu febră Zika. Starea sa generală a fost evaluată de medici ca fiind bună, motiv pentru care a fost externat din spital.

Ţânţari modificaţi genetic luptă împotriva virusului

O veritabilă "armată" de milioane de ţânţari modificaţi genetic este folosită de specialişti în oraşul Piracicaba din Brazilia pentru a combate ţânţarul Aedes aegypti, agentul de transmitere a virusului Zika.
Creat de compania britanică Oxitec, acest tip de ţânţar "bun", cum a fost el denumit în Brazilia, a început să fie testat în localitatea cu 460.000 de locuitori încă din 2015 pentru a frâna propagarea febrei dengue. O furgonetă răspândea zilnic mii de ţânţari în cartierul Cecap-Eldorado, unde acum doi ani s-au înregistrat 80% dintre cazurile de dengue din municipiu. Ţânţarii modificaţi genetic, a căror comercializare nu a fost autorizată deocamdată de autorităţi, se împerechează în libertate cu femelele sălbatice şi transmit "gena letală" urmaşilor lor, astfel încât ţânţarii din noua generaţie mor înainte de a deveni adulţi. Potrivit Oxitec, în ultimele opt luni numărul larvelor de Aedes aegypti s-a redus cu 82% în cartierul în care a fost folosită insecta modificată genetic, iar numărul cazurilor de dengue a scăzut de la 133 la unul singur. Succesul proiectului-pilot, sărbătorit atât de experţi, cât şi de locuitorii din Piracicaba, a atras atenţia altor municipii braziliene care luptă împotriva acestor boli tropicale."Un mare număr de municipii intră în contact cu noi. Evaluarea a fost pozitivă", a declarat Sebastiao Amaral Campos, oficial din domeniul sănătăţii din Piracicaba. Acest municipiu a apelat la serviciile Oxitec "ca alternativă" în contextul eşecului metodelor tradiţionale în lupta împotriva acestui ţânţar.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.