Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Rusia se plange de "încălcarea libertăţii presei" în Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
27 ian 2016 740 vizualizări
Rusia va cere la şedinţa de joi a Consiliului permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să se discute despre ceea ce a numit "încălcarea libertăţii presei" în Republica Moldova, după ce cinci jurnalişti ruşi au fost opriţi să intre în ţară.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, a declarat într-un interviu pentru postul oficial de televiziune "Rossia 24" că se va cere "respectarea strictă şi consecventă" de către Chişinău a angajamentelor sale internaţionale în domeniul libertăţii presei.
Joia trecută, autorităţile moldovene au retrimis în Rusia, de pe aeroportul Chişinău, cel puţin cinci ziarişti ruşi, spunând că ei nu şi-au putut justifica scopul sosirii în Republica Moldova, iar unul avea deja interdicţie de intrare în ţară pentru cinci ani. Conform presei ruse, este vorba de cinci jurnalişti ai posturilor ruse VGTRK, Life News şi REN TV. Reporterii intenţionau să relateze despre criza politică de la Chişinău. Jurnaliştii care au primit interdicţii au explicat că autorităţile moldovene le-au cerut acreditări speciale pentru a relata despre evenimentele de la Chişinău.

Nudurile dintr-un muzeu italian, acoperite pentru a nu-l deranja pe preşedintele iranian

Autorităţile italiene au acoperit mai multe statui nud de la Muzeul Capitolin din Roma, pentru a nu-l deranja pe preşedintele iranian, Hassan Rouhani, aflat în vizită în Italia. Rouhani şi premierul italian, Matteo Renzi, au discutat la Muzeul Capitolin din Roma după ce firmele italiene au încheiat luni mai multe contracte cu Iranul, în valoare de 17 miliarde de euro.
Dar, pentru a nu-l deranja pe preşedintele iranian, autorităţile italiene au acoperit nudurile din muzeu. În plus, italienii au decis să nu servească vin la mesele oficiale, un gest pe care Franţa, următoarea ţară pe care o va vizita Rouhani, a refuzat să-l copieze. Iranul este o republică islamică şi are legi foarte stricte privind consumul de alcool. Decizia de a acoperi cu panouri albe nudurile din muzeu, inclusiv o statuie de câteva secole a lui Venus, a provocat furia italienilor, care au criticat dur autorităţile. Italienii şi-au exprimat nemulţumirile pe reţelele de socializare, acuzând Guvernul că trădează istoria şi cultura italiene de dragul intereselor economice şi pentru a face pe plac unui oaspete internaţional.
Rouhani se află în Europa într-un turneu de cinci zile menit să consolideze relaţiile economice, după implementarea acordului nuclear între Iran şi marile puteri care a determinat anularea sancţiunilor impuse Teheranului.
Rouhani s-a întâlnit marţi şi cu Papa Francisc, care a cerut Iranului să coopereze cu alte ţări din Orientul Mijlociu împotriva terorismului şi traficului de arme, a precizat Vaticanul. Rouhani i-a cerut Suveranului Pontif să se roage pentru el şi i-a făcut cadou un covor artizanal.

Grecia riscă excluderea temporară din Schengen

Grecia a ignorat "în mod grav" obligaţiile privind securizarea frontierelor şi riscă suspendarea din Spaţiul Schengen, potrivit unui proiect de raport elaborat de Comisia Europeană. "Grecia a neglijat în mod grav obligaţiile şi există deficienţe grave în privinţa verificărilor la frontierele externe, iar aceste probleme trebuie remediate de autorităţile elene", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene. Grecia are obligaţia de a securiza frontierele externe şi a primit un termen de trei luni pentru îmbunătăţirea măsurilor de limitare a imigraţiei, riscând, în caz contrar, excluderea temporară din Schengen.
Peste 850.000 de imigranţi extracomunitari au tranzitat în 2015 teritoriul Greciei în drumul spre state occidentale ale Uniunii Europene. La rândul său, ministrul grec al Imigraţiei, Ioannis Mouzalas, a cerut Uniunii Europene deportarea rapidă spre Turcia a imigranţilor extracomunitari care nu sunt eligibili pentru obţinerea de azil. Austria a propus vineri suspendarea Greciei din Schengen până la securizarea frontierei martitime cu Turcia, pledând, alături de Germania, Belgia, Suedia şi Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare în spaţiul de liberă circulaţie, pentru oprirea imigraţiei.
Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spaţiul Uniunii Europene în ultimul an, situaţie care a generat dispute între statele membre UE şi măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spaţiului Schengen.

Experţi: Frontul Al-Nusra, o ameninţare mai mare pentru SUA decât ISIS

Frontul Al-Nusra, filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida, reprezintă, pe termen lung, o ameninţare mai mare decât organizaţia teroristă Stat Islamic (ISIS) pentru Statele Unite, conform unui raport elaborat de experţi americani, informează CNN. "Pe termen lung, Frontul Al-Nusra este mult mai periculos decât reţeaua teroristă Stat Islamic", conform unui raport elaborat de experţi de la Institutul american de Studii priuvind Războiul.
Specialiştii americani au criticat strategia Administraţiei Barack Obama de a se concentra, în Siria, doar pe combaterea reţelei teroriste Stat Islamic. "Orice strategie care va tolera Frontul Al-Nusra va eşua în protejarea teritoriului Statelor Unite", precizează raportul. "Atacuri ale reţelei teroriste Stat Islamic şi ale Frontului Al-Nusra ar ameninţa economia globală şi ar forţa societăţile occidentale să introducă restricţii severe asupra libertăţilor şi drepturilor civile, punând în pericol valorile americane şi stilul de viaţă american", argumentează specialiştii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.