Internațional

Vladimir Putin, acuzat oficial că a comandat un asasinat

Ziarul de Vrancea
21 ian 2016 646 vizualizări
Liderul de la Kremlin a comandat crima împotriva fostului spion Aleksandr Litvinenko, susţine judecătorul care s-a ocupat de caz n justiţia britanică a cerut din nou extrădarea celor doi spioni care au comis asasinatul n "Constituţia rusă interzice extrădarea cetăţenilor ruşi, indiferent de crima care le este imputată", a reacţionat Moscova

Asasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko în 2006 a fost "probabil" aprobată de către preşedintele Vladimir Putin, a conchis o anchetă publică britanică, al cărei raport a fost prezentat ieri. Litvinenko a decedat la vârsta de 43 de ani, la Londra, în 2006, la câteva zile după ce a fost otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică, pe care a ingerat-o dintr-o ceaşcă de ceai.
Judecătorul Sir Robert Owen a declarat ieri că este probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi aprobat asasinatul, în urma unui conflict mai vechi. Văduva lui Litvinenko, Marina, s-a declarat "foarte mulţumită" de raportul prezentat de Sir Owen. "Cuvintele pe care soţul meu le-a spus pe patul de moarte, când l-a acuzat pe domnul Putin, au fost dovedite de o Curte engleză", a declarat ea în faţa Înaltei Curţi de la Londra.
Marina Litvinenko a îndemnat Marea Britanie să expulzeze toţi agenţii de informaţii ruşi şi să impună sancţiuni economice şi de călătorie unor persoane, inclusiv şefului statului rus Vladimir Putin.
"Ţinând seama pe deplin de toate probele şi analizele care mi-au fost disponibile, conchid că operaţiunea FSB de asasinare a lui Litvinenko a fost probabil aprobată de către domnul Patruşev şi, de asemenea, de către preşedintele Putin", scrie judecătorul în acest raport de 300 de pagini, referindu-se la Nikolai Patruşe, directorul FSB de la vremea faptelor, şi la şeful statului rus Vladimir Putin.

Folosirea izotopilor de poloni-201, un indicator al implicării statului

Într-o reacţie faţă de acest raport, Andrei Lugovoi, unul dintre spionii care a comis asasinatul, a catalogat acuzaţiile formulate împotriva sa "absurde".
"Aşa cum ne-am aşteptat, nu există nicio surpriză", a declarat el. "Rezultatele anchetei făcute publice astăzi (joi) confirmă încă o dată poziţia antirusă a Londrei, părtinirea şi lipsa de voinţă a englezilor de a stabili adevăratul motiv al morţii lui Litvinenko", a adăugat Lugovoi, în prezent deputat rus într-un partid naţionalist
Sir Robert Owen se declară "sigur", în acest mult-aşteptat raport, că Litvinenko a fost asasinat de către Lugovoi şi Kovtun. Londra doreşte să-i interogheze în cadrul anchetei, însă Moscova a refuzat să-i extrădeze.
Activitatea lui Litvinenko în cadrul agenţiilor britanice de informaţii, criticile acestuia la adresa FSB şi a lui Putin şi asocierea sa cu alţi disidenţi ruşi sunt, potrivit judecătorului, posibilele motive ale asasinatului. A existat "fără îndoială o dimensiune personală a ostilităţii" dintre Putin şi Livtinenko, adaugă el. "Sunt convins că, în general, membri ai administraţiei Putin, inclusiv preşedintele însuşi şi FSB-ul, aveau motive să acţioneze împotriva lui Litvinenko, inclusiv de a-l ucide, la sfârşitul lui 2006", scrie Sir Robert Owen. Folosirea izotopilor de poloni-201 este "în mod sigur un indicator puternic al implicării statului", având în vedere că această substanţă este produsă într-un reactor nuclear, se arată în raport. Ancheta citează de asemenea mărturii potrivit cărora lui Litvinenko i s-ar fi rezervat o moarte lentă, provocată de radiaţii, cu scopul ca astfel "să se trimită un mesaj".
Poliţia britanică a cerut ieri extrădarea lui Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun,  desemnaţi ca autorii asasinării. "Perspectivele de extrădare a lui Lugovoi şi Kovtun sunt egale cu zero, întrucât Constituţia rusă interzice extrădarea cetăţenilor ruşi de către Rusia unui alt stat, indiferent de crima care le este imputată", a reacţionat unul din avocaţii asasinilor.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.