Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cel mai cunoscut evreu în viaţă sare în sprijinul comunităţii musulmane

Ziarul de Vrancea
12 ian 2016 711 vizualizări
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat într-un interviu publicat ieri că ţara sa va opune rezistenţă dacă Turcia îi ameninţă securitatea naţională, dar a apreciat că, dacă turcii atacă Rusia, nu este nevoie ca NATO să se implice

 Rusia va opune rezistenţă dacă Turcia, stat membru NATO, îi ameninţă securitatea naţională, a declarat Putin într-un interviu pentru tabloidul german Bild, referindu-se la doborârea unui bombardier rus de către aviaţia turcă la frontiera cu Siria, în noiembrie. "Sper ca astfel de evenimente să nu se transforme în conflicte militare de amploare. Dar dacă interesele şi securitatea Rusiei sunt ameninţate, Rusia va opune rezistenţă. Toată lumea trebuie să ştie asta", a subliniat preşedintele rus. El a adăugat că, dacă Turcia atacă Rusia, nu este nevoie ca NATO să se implice. "Turcia face parte din NATO, dar nu a fost atacată. Prin urmare, NATO nu este nevoită să protejeze Turcia, iar problemele noastre cu Turcia nu au nicio legătură cu apartenenţa acestei ţări la NATO", a subliniat Putin. "Conducerea turcă ar face bine să-şi ceară scuze pentru doborârea avionului, care reprezintă clar o crimă de război, în loc să sune la sediul NATO", a conchis liderul rus.
Armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus Suhoi Su-24, la frontiera dintre Siria şi Turcia. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc, deşi nu există dovezi în acest sens. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea "consecinţe grave". Cei doi piloţi ai avionului s-au catapultat, unul fiind împuşcat mortal de insurgenţi sirieni de etnie turcă, iar celălalt fiind salvat într-o operaţiune specială ruso-siriană.

Circa 90% dintre utilizatorii de telefon suferă de "sindromul vibraţiei fantomă"

Nouă din zece persoane suferă de "sindromul vibraţiilor fantomă", fenomen datorat utilizării intense a telefonului mobil, consideră dr. Robert Rosenberger, filosof şi profesor asistent la Georgia Institute of Technology din Atlanta (SUA). Utilizatorii telefoanelor mobile au senzaţia eronată că telefonul lor sună, însă este vorba despre deprinderile memorate de organismul uman în urma utilizării intense a telefonului mobil. Cercetarea lui Robert Rosenberger sugerează că, atunci când o persoană îşi lasă telefonul mobil în buzunar, dispozitivul devine "parte integrantă" a corpului utilizatorului, situaţia fiind similară cu ochelarii de vedere despre care cei care-i poartă susţin că uită de ei. "Oamenii continuă apoi să perceapă alte senzaţii, ca de exemplu mişcarea hainelor, spasme musculare, drept vibraţii ale telefonului mobil, însă este vorba doar de o halucinaţie", a declarat Robert Rosenberger.
Într-un interviu acordat BBC, Rosenberger a declarat că un studiu recent la care au participat studenţi înscrişi într-un program de licenţă a evidenţiat că 90% dintre cei chestionaţi au declarat că s-au confruntat cu fenomenul vibraţiilor iluzorii. Potrivit lui Robert Rosenberger, cei chestionaţi au spus că sunt neliniştiţi "din cauza diferitelor tehnologii folosite, fie că este vorba despre mesajele text sau cele de tip e-mail, pentru că îi ţin într-o stare de nervozitate".

Proteste în Moldova pentru numirea unui guvern stabil

Sute de oameni au protestat, ieri, în mai multe oraşe din R.Moldova faţă de instabilitatea situaţiei politice actuale din ţară, solicitând preşedintelui moldovean, Nicolae Timofti, să numească un alt candidat pentru funcţia de premier şi să nu aprobe organizarea de alegeri anticipate. În centrul oraşului Hânceşti, sute de oameni s-au adunat pentru a protesta faţă de alegerile anticipate, care ar putea fi invocate de preşedintele moldovean în cazul în care nici a doua propunere pentru funcţia de premier nu va obţine voturile Parlamentului. Săptămâna trecută, Ion Sturza, candidatul la funcţia de premier desemnat de Timofti pe 21 decembrie, a renunţat la sarcina învestirii Cabinetului său, denunţând lipsa susţinerii pentru un guvern proeuropean, după ce în Parlamentul Republicii Moldova nu s-a întrunit cvorumul, în vederea aprobării listei sale de miniştri propuşi şi a programului de guvernare pentru 2016-2018.
Cei care au ieşit în stradă ieri condamnă instabilitatea politică din ţară, iar prelungirea acestei situaţii nu face decât să împiedice autorităţile locale să implementeze proiecte care să crească nivelul de trai al locuitorilor, susţine primarul oraşului Hânceşti, Alexandru Botnari. Mitinguri au avut loc şi în Cahul, la care au participat zeci de oameni, dar şi în Chişinău. Protestatarii au scandat în faţa sediului Partidului Liberal (PLM), al celui Liberal-Democrat (PLDM) şi al Partidului Democrat (PDM) din Chişinău, solicitând un guvern unitar şi stabil.
Luni seară, liderul PD, Marian Lupu, a anunţat crearea unei majorităţi parlamentare, constituită din 56 de deputaţi din cei 101, precizând că până miercuri va fi desemnat şi candidatul pentru funcţia de premier.

Fost membru al Guvernului Chinei, condamnat la 15 ani de închisoare

Un fost membru al Guvernului Chinei a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru acte de corupţie, anunţă o instanţă din oraşul Tianjin. Li Dongsheng, fost adjunct al ministrului chinez pentru Siguranţa Publică, a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, în perioada 1996-2013. Procurorii susţin că Li Dongsheng a primit ilegal sume de bani şi cadouri în valoare de 21,98 milioane de yuani (3,46 milioane de dolari). Oficialul chinez primea mita direct sau prin intermediul unor rude. Li Dongsheng a fost exclus din Partidul Comunist chinez în iunie 2014.

Peste 11.000 de romi, evacuaţi din taberele din Franţa, în 2015

Peste 11.000 de romi au fost evacuaţi de autorităţile franceze din taberele în care locuiau în cursul anului 2016, potrivit unui raport publicat ieri de două organizaţii pentru drepturile omului care denunţă politica "nedemnă, inumană şi degradată" a Franţei în privinţa romilor. "În cursul anului 2015, 11.128 de persoane au fost evacuate cu forţa de autorităţi din 111 locuri în care trăiau", au indicat Liga Drepturilor Omului (LDH) şi Centrul European pentru Drepturile Omului din Roma, în raportul lor anual. Anul 2015 a fost marcat de evacuarea de la sfârşitul lunii august a cartierului Samaritain, unul dintre cele mai vechi cartiere de romi din Franţa, unde locuiau 80 de familii în comuna La Courneuve. Peste 300 de romi au fost evacuaţi atunci, în pofida intervenţiei episcopului, prezenţei copiilor şcolarizaţi în cartier şi a mobilizării cetăţenilor. Organizaţiile pentru drepturile omului semnalează lipsa de soluţii - din ce în ce mai accentuată - privind relocarea celor evacuaţi. Faţă de 2013 şi 2014, numărul romilor expulzaţi este în scădere. În 2013, s-au înregistrat 19.000 de expulzări în rândul romilor, iar în 2014, 13.500.

Atacurile împotriva imigranţilor din Koln, organizate pe reţele de socializare

Poliţia germană suspectează că atacurile comise asupra solicitanţilor de azil în oraşul Koln, tratate ca "infracţiuni îndreptate împotriva străinilor", au fost organziate pe reţelele de socializare. Faptul că extremiştii de dreapta au folosit internetul în mod strategic pentru a plănui atacuri aleatorii împotriva "non-germanilor" reprezintă "un semnal de alarmă pe care îl luăm foarte în serios", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Norbert Wagner.
Acesta se referea la două incidente care au avut loc duminică în oraşul Koln, când şase solicitanţi de azil pakistanezi şi unul sirian au fost atacaţi de grupuri de extremişti ai dreptei, pe fondul agresiunilor sexuale şi furturilor produse în noaptea de Revelion, care ar fi fost comise de imigranţi arabi sau nord-africani. Potrivit poliţiei din landul Renania de Nord-Westfalia, un grup de aproximativ 20 de persoane a atacat şase pakistanezi duminică seara, în apropierea gării centrale din Koln. Două dintre victime au fost transportate la spital. La scurt timp după acest atac, un cetăţean sirian în vârstă de 39 de ani a fost agresat de un grup de cinci persoane.
Poliţia germană a anunţat că numărul plângerilor depuse în urma agresiunilor sexuale şi furturilor comise în noaptea de Revelion la Koln a depăşit 500, în timp ce la Hamburg au fost depuse peste 100 de reclamaţii.
Majoritatea agresorilor ar fi de origine nord-africană sau arabă, ceea ce a alimentat dezbaterile privind decizia Germaniei de a primi peste un milion de imigranţi în ţară anul trecut.

Statele Unite au distrus o "bancă" a Statului Islamic

Statele Unite au distrus, în urma unui raid aerian, o clădire din oraşul irakian Mosul în care se afla o sumă foarte mare de bani, pe care gruparea Stat Islamic o folosea pentru a-şi plăti luptătorii şi pentru operaţiuni aflate în desfăşurare, au declarat pentru CNN doi oficiali de la Pentagon. Aceştia nu au putut spune cu exactitate ce sumă de bani era depozitată în clădire şi în ce monedă, însă unul dintre ei a spus că este vorba despre "milioane".
Două bombe, cu greutatea de aproximativ un kilogram, au distrus rapid zona. Oficialii au spus că Statele Unite planuiesc să lovească mai multe astfel de ţinte financiare, pentru a diminua capacitatea reţelei Stat Islamic (SI) de a funcţiona ca entitate cvasi-statală. Aceasta este o extindere a listei cu ţinte, eveniment similar cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni, când avioane americane au început să atace camioane ale SI care transportau petrol. După ce au obţinut informaţii despre aşa numitul "punct de colectare şi distribuire a banilor", aeronavele şi dronele americane au urmărit zona timp de mai multe zile, încercând să identifice momentul în care acolo s-ar fi aflat cât mai puţini civili. În final, a fost luată decizia ca atacul asupra clădirii să fie lansat duminică dimineaţa, întrucât civilii se aflau în apropiere în timpul zilei, iar personalul SI lucra acolo pe timpul nopţii. Comandanţii americani au avut în vedere până la 50 de victime ale raidului aerian, pe fondul importanţei ţintei, însă o primă evaluare făcută în urma atacului a indicat faptul că probabil au fost ucise de la cinci până la şapte persoane.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.