Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un asteroid uriaş va trece "pe lângă" Pământ de Crăciun

Ziarul de Vrancea
18 dec 2015 776 vizualizări
Un obiect spaţial uriaş, cu o lungime de 2 kilometri, va trece în ajunul Crăciunului, în 24 decembrie, "în apropierea" Pământului, fără a prezenta însă niciun pericol pentru omenire, a anunţat directorul Observatorului Astronomic din Armagh (Irlanda de Nord).

"Ne putem aştepta, în fiecare an sau aproape în fiecare an, la vizita mai multor obiecte de aceste dimensiuni la o asemenea distanţă", a afirmat Mark E. Bailey, referindu-se la asteroidul care peste câteva zile se va afla la o distanţă de Terra de 28 mai mare decât cea dintre planeta noastră şi Lună. Prin urmare, deşi «aproape» în termeni astronomici, acest obiect va fi mult mai departe de Pământ decât cometa care la 31 octombrie, de Halloween, a ajuns la aproximativ 500.000 km de noi, adică la o distanţă superioară de 1,3 ori celei dintre Terra şi Lună.
Asteroidul de Crăciun, botezat 2003 SD220, a fost descoperit în 2003 şi "nu se găseşte pe lista noastră de obiecte care prezintă vreun risc", a precizat Maria-Antonietta Barucci, de la Observatorul Astronomic din Paris.
Următoarea trecere a unui asteroid prin apropierea Pământului ar urma să aibă loc în 2029, când Apophis va ajunge la aproximativ 30.000 de kilometri de Terra, o distanţă de zece ori mai mică decât cea dintre Pământ şi Lună.

Vladimir Putin şi Donald Trump se laudă reciproc

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi candidatul la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din SUA Donald Trump s-au lăudat reciproc joi, spunând că ar saluta o îmbunătăţire a relaţiilor îngheţate dintre naţiunile lor. Trump a spus că lucrând împreună, Rusia şi Statele Unite ar putea depune eforturi pentru a învinge terorismul şi a "restaura pacea în lume".
Putin, a salutat joi, la conferinţa de final de an, dorinţa lui Trump în ceea ce priveşte o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Statele Unite cu Rusia, calificându-l drept un om sclipitor şi foarte talentat. "Este un lider absolut în cursa prezidenţială, după cum vedem astăzi. El spune că vrea să ajungă la un alt nivel al relaţiilor, un nivel mai profund al acestor relaţii cu Rusia", a spus Putin. "Cum să nu salutăm acest lucru? Bineînţeles, îl salutăm", a adăugat şeful statului rus. Trump a răspuns că este onorat de afirmaţiile lui Putin.
"Este întotdeauna o mare onoare să fiu atât de frumos complimentat de către o persoană atât de respectată în ţara sa şi în afara ei", a declarat Donald Trump. "Mereu am simţit că Rusia şi SUA ar trebui să coopereze pentru a învinge terorismul şi a restaura pacea în lume, să nu mai menţionez comerţul şi toate celelalte beneficii care derivă din acest respect reciproc", a mai spus candidatul considerat favorit la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din SUA.

Maica Tereza va fi sanctificată

Maica Tereza, laureată a premiului Nobel pentru pace pe 1979, care şi-a dedicat întreaga viaţă ajutorării săracilor, bolnavilor şi orfanilor, va fi sanctificată de Biserica romano-catolică, în septembrie 2016, a anunţat o publicaţie catolică din Italia. Avvenire, un cotidian religios italian, a anunţat că papa Francisc a aprobat, joi, un decret care recunoaşte un miracol înfăptuit de Maica Tereza, atribuit intervenţiei sale în faţa lui Dumnezeu.
Maica Tereza, care a murit în 1997, la vârsta de 87 de ani, a fost beatificată în 2003, de fostul papă Ioan Paul al II-lea. Beatificarea, care necesită înfăptuirea unui miracol, reprezintă ultima etapă înainte de sanctificare. Cotidianul Avvenire afirmă că al doilea miracol atribuit unei intervenţii speciale a Maicii Tereza în faţa lui Dumnezeu - de care este nevoie pentru ca o persoană să fie canonizată - a constat în vindecarea inexplicabilă a unui bărbat care suferea de o maladie cerebrală mortală.
Membrii familiei acelui bărbat s-au rugat în faţa Maicii Tereza, iar el s-a vindecat, spre surprinderea medicilor, care nu au putut să explice acea vindecare miraculoasă. Un purtător de cuvânt de la Vatican a spus că nu deţine informaţii despre anunţul făcut de cotidianul Avvenire.
Acelaşi ziar catolic, care în trecut a fost foarte bine informat în legătură cu câteva evenimente similare, afirmă că papa Francisc va sluji cel mai probabil el însuşi la ceremonia de canonizare a Maicii Tereza în septembrie 2016.
Maica Tereza, născută la Skopje, în Macedonia, cu numele de Agnes Gonxha Bojaxhiu, pe 26 august 1910, o călugăriţă catolică de origine albanezo-aromână, s-a mutat în India în 1929. Maica Tereza este înmormântată în sediul congregaţiei pe care a înfiinţat-o în 1950, Misionarii Carităţii, în Calcutta, iar mormântul ei a devenit un loc de pelerinaj pentru milioane de credincioşi.

Majoritatea cazurilor de cancer, produse de stilul de viaţă greşit

Cea mai mare parte a cazurilor de cancer ar putea fi evitate, se arată într-un nou studiu asupra cauzelor acestei boli, publicat în revista Nature. Factorii de mediu şi stilul de viaţă al pacienţilor constituie principala origine a maladiei, printre celelalte cauze numărându-se toxinele, expunerea la razele solare şi obiceiurile alimentare. Mult în urma acestor elemente se află factorii pur genetici. De majoritatea cazurilor de cancer se face vinovat un stil de viaţă greşit. Regimurile alimentare, expunerea la razele UV, fumatul şi bolile joacă un rol mult mai important decât moştenirea genetică atât de des invocată. Studiul merge şi mai departe, afirmând că, prin eliminarea acestor factori "declanşatori" ai cancerului, s-ar putea evita până la 90% din cazuri. De menţionat însă că simpla renunţare la fumat, adoptarea unui regim alimentar sănătos pentru a avea o greutate corporală în limite normale şi consumarea cu moderaţie a alcoolului nu exclud apariţia unui cancer, dar scad semnificativ riscurile.
Concluziile noului studiu sunt absolut contrare rezultatelor unei alte cercetări efectuate anterior, tot în cursul anului 2015, care susţinea că tipurile de cancer sunt doar consecinţa unei oarecare lipse de noroc şi că măsurile de prevenire au un impact foarte scăzut. Cercetarea afirma că majoritatea cancerelor sunt cauzate de "derapaje" ale ADN-ului în timpul îmbătrânirii şi al diviziunii celulelor.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.