Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cel mai extins transplant de faţă din lume

Ziarul de Vrancea
17 nov 2015 987 vizualizări
Patrick Hardison, un fost pompier american, în vârstă de 41 de ani, a devenit beneficiarul celui mai extins transplant de faţă realizat până în prezent, care a inclus întregul scalp, urechile şi pleoapele pacientului.

Noul său chip nu prezintă nicio cicatrice aparentă, iar părul a început să îi crească. Operaţia a avut loc la New York, la jumătatea lunii august. La trei luni după acea intervenţie chirurgicală, rezultatul ei pare incredibil.
Patrick Hardison nu mai avea chip. Din 2001, fostul pompier american nu mai avea nici păr pe scalp, nici buze, aproape niciun fragment de nas, nici pleoape, nici urechi, nici chiar canale auditive, distruse complet în timpul unei intervenţii a pompierilor din Mississippi într-o clădire cuprinsă de flăcări. Pentru a nu-i speria pe copiii lui, Patrick Hardison le spunea că s-a "luptat cu un urs". La jumătatea lunii august, a primit o grefă totală de faţă. Nu a fost prima din lume, dar acea operaţie a avut cel mai mare grad de complexitate dintre toate operaţiile realizate până în prezent pe plan mondial. Este pentru prima dată când rezultatul final nu a prezentat nicio cicatrice şi neregularităţi la nivelul feţei (cicatricele sunt la nivelul gâtului şi craniului). Chirurgii americani au transplantat şi fragmente osoase şi au fixat noul chip cu ajutorul unor plăci şi şuruburi, pentru a da întregului ansamblu transplantat un aspect simetric şi regulat. Grefele de urechi şi canale auditive au fost şi ele prezentate ca o premieră medicală.
Imaginile cu Patrick Hardison la trei luni după operaţia din august arată că părul şi barba sa au început să crească într-un ritm normal. Capacitatea lui de a vorbi, încă deficitară, ar trebui să se amelioreze, iar fostul pompier american poate deja să se hrănească în mod normal. De asemenea, pacientul poate să clipească, după ce a trăit în ultimii 14 ani fără pleoape.
În 2005, franţuzoaica Isabelle Dinoire - care a suferit răni faciale grave, după ce a fost muşcată de un câine - a făcut istorie, devenind primul pacient din lume care a beneficiat de un transplant parţial de faţă. De atunci, peste 20 de alţi pacienţi au beneficiat de un transplant parţial sau total de faţă în diverse clinici din lumea întreagă.

Un cuvant care nu e cuvant, declarat cuvantul anului

Un emoticon - o pictogramă utilizată pentru a exprima în conversaţiile online diverse stări şi sentimente - care descrie "un chip cu lacrimi de bucurie" a fost ales cuvântul anului 2015 de editorii Dicţionarului Oxford, o publicaţie de referinţă a limbii engleze. Editorii Dicţionarului Oxford au citat dezvoltarea explozivă a "culturii emoticonului" în ultimele 12 luni, ca motiv ce a stat în spatele deciziei de a desemna "chipul cu lacrimi de bucurie" drept cuvânt al anului 2015. "Trăim timpuri în care scrierea cu alfabetul tradiţional întâmpină mari dificultăţi în a satisface cerinţele comunicării din secolul al XXI-lea, bazate pe viteză şi caracteristici vizuale", a declarat Casper Grathwohl, preşedintele editurii Oxford University Press. "Nu este surprinzător faptul că un element pictografic precum emoticonul a început să se evidenţieze şi să umple aceste lacune - este flexibil, imediat şi acoperă foarte frumos multe nuanţe. Ca urmare, emoticonul a devenit o formă de comunicare tot mai des folosită, o formă ce depăşeşte barierele lingvistice", a adăugat Casper Grathwohl. "Chip cu lacrimi de bucurie" a fost cel mai utilizat emoticon din lume în acest an, potrivit unui studiu realizat de Oxford University Press şi SwiftKey, o companie specializată în tehnologie pentru telefoanele mobile.
În Marea Britanie, "chip cu lacrimi de bucurie" a fost utilizat în 20% din totalul mesajelor care au inclus astfel de simboluri.
Alte cuvinte şi expresii care au fost incluse pe lista scurtă a ediţiei din 2015 pentru cuvântul anului au fost "ad blocker" (software care blochează reclamele pe paginile internet), "refugiat", "Brexit" (posibilă ieşire a Marii Britanii din UE), "lumbersexual" (tânăr bărbat din mediul urban care poată barbă şi cămăşi cadrilate) şi "sharing economy" (economie colaborativă). O apariţie bizară în lista scurtă din acest an este "they" (ei).
"Pronumele «ei» reprezintă unul dintre cele mai comune cuvinte din limba engleză, dar el a apărut recent tot mai mult sub lumina reflectoarelor, graţie unui nou sens al său, care se referă la persoanele fără identităţi de gen binare (persoanele care nu se identifică nici ca femei, nici ca bărbaţi)", precizează acelaşi comunicat de presă emis de Oxford University Press.
Emoticonul "chip cu lacrimi de bucurie" continuă tendinţa recentă manifestată de editorii Dicţionarului Oxford de a alege cuvântul anului din rândul termenilor asociaţi cu cultura internetului. În 2012, cuvântul anului a fost "GIF", iar, în 2013, acel titlu a revenit cuvântului "selfie".
În 2014, cuvântul anului a fost "vape" - un termen care se referă la acţiunea de a fuma ţigări electronice.

Americanii vor ca SUA să-şi intensifice atacurile împotriva SI

Peste 60% dintre cetăţenii americani vor ca Statele Unite să-şi intensifice campania militară împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic după atentatele teroriste din Paris de vineri seară, dar se opun trimiterii de militari în Irak şi Siria, potrivit unui sondaj prezentat de agenţia Reuters.
Sondajul a fost realizat de agenţia Ipsos, în weekendul care a urmat atacurilor teroriste din Paris comise vineri seară. Potrivit acestuia, 63% dintre americani şi-au exprimat temerile că un astfel de atac organizat ca cel din Paris ar putea să aibă loc în proximitatea lor, sugerând că securitatea naţională ar trebui să fie un subiect al campaniilor candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale din SUA, programate în noiembrie 2016.
Rezultatele sondajului arată că americanii au temeri mai mari în privinţa atacurilor teroriste, după atentatele din Paris, decât au avut în cazul atentatului de la Maratonul din Boston din 2013, cu toate că a avut loc pe teritoriul american. Pe de altă parte, 65% dintre respondenţi s-au opus trimiterii de trupe speciale în regiune, o strategie deja utilizată de Obama.
Când au fost întrebaţi despre mobilizarea de trupe terestre în zonele conflictuale, opoziţia a crescut până la 76% privind deportarea militarilor americani. Ceea ce vine în contradicţie cu propunerile unor candidaţi republicani la alegerile prezidenţiale din 2016, ca Jeb Bush, fostul guvernator al Floridei, care a solicitat luni trimiterea mai multor trupe terestre americane în regiune. În cadrul summitului G20 din Antalya, Turcia, Obama a declarat luni că ia în considerare posibilitatea de a trimite trupe terestre în Siria pentru a lupta împotriva militanţilor SI.

Peste 32.000 de oameni ucişi de terorism în 2014

Numărul de persoane ucise în atacuri teroriste a crescut cu 80 la sută în 2014, ajungând la 32.658, iar 11 ţări au înregistrat peste 500 de decese, a anunţat ieri Institutul pentru Economie şi Pace (IEP). Terorişti afiliaţi Statului Islamic (SI) şi Boko Haram - care operează în Nigeria, sunt consideraţi răspunzători pentru 51 la sută dintre aceste morţi în 2014, potrivit Indicelui Global al Terorismului publicat de IEP. Institutul estimează pagubele provocate anul trecut de către terorişti la suma de 52,9 miliarde de dolari. Cinci ţări - Afganistan, Irak, Nigeria, Pakistan şi Siria - au purtat povara acestor atacuri, 78 la sută dintre decese fiind înregistrate pe teritoriul lor. Aproximativ 10.000 de persoane au murit în atacuri teroriste în Irak, în timp ce numărul de decese în Nigeria a depăşit 7.500, potrivit Institutului. "Creşterea semnificativă a activităţii teroriste a însemnat faptul că ramificaţiile ei au fost simţite la scară mai mare în întreaga lume", a declarat Steve Killelea, fondatorul grupului de reflecţie. Potrivit lui Killelea, zece dintre cele unsprezece ţări cel mai grav afectate de terorism se află totodată printre ţările cu cel mai mare număr de refugiaţi şi strămutaţi pe plan intern.

Avionul rusesc din Egipt, doborat de un act terorist

Prăbuşirea avionului rusesc Airbus A321 în Egipt, la 31 octombrie, a fost cauzată de explozia unui dispozitiv exploziv improvizat, a anunţat ieri şeful Serviciului rus de Securitate (FSB), confirmând astfel că doborârea aeronavei a fost un act terorist. Explozia unei bombe improvizate, echivalentul unui kilogram de TNT, a fost cauza prăbuşirii avionului A321 în Peninsula Sinai, a declarat şeful FSB, Aleksandr Bortnikov.
Forţele Speciale Ruse au determinat că doborârea avionului de pasageri la 31 octombrie, care s-a soldat cu moartea tuturor celor 224 de persoane de la bord, a fost un act terorist. "Putem spune cu siguranţă că a fost un act terorist", a afirmat şeful FSB în cadrul unei întâlniri cu preşedintele rus, Vladimir Putin.
Avionul Airbus A321 al companiei ruse Kogolimavia (Metrojet), care zbura pe ruta Sharm el-Sheikh - Sankt-Petersburg, s-a prăbuşit pe 31 octombrie în Peninsula Sinai, în nordul Egiptului. Incidentul aerian s-a soldat cu moartea celor 224 de persoane aflate la bord. Gruparea fundamentalistă Provincia Sinai, filiala egipteană a reţelei teroriste Stat Islamic, a revendicat doborârea avionului. Experţii în domeniu au evocat mai multe cauze posibile ale tragediei, de la un act terorist până la o defecţiune tehnică, aceasta fiind însă prima dată când autorităţile ruse confirmă ipoteza teroristă.

Un medicament contra alcoolismului, leac pentru SIDA?

Un medicament utilizat la tratarea alcoolismului, asociat cu ale substanţe, ar putea contribui la eliminarea virusului SIDA la persoanele seropozitive tratate, se arată într-un studiu publicat ieri. Medicamentul, numit disulfiram, trezeşte virusul aflat latent în organismul infectat, permiţând astfel distrugerea atât a lui, cât şi a celulelor care îl găzduiesc, fără efecte secundare, precizează autorii al căror studiu a apărut în revista medicală The Lancet HIV. În prezent, un tratament antiretroviral (ART) — cocktail de medicamente standard numit adesea triterapie — permite ţinerea sub control a virusului (HIV) la pacienţii seropozitivi, fără însă a-l distruge definitiv. Virusul rămâne astfel în corpul persoanelor tratate în formă latentă, acest rezervor, greu de ţintit, fiind unul din marile obstacole în realizarea unui tratament care să ducă la o vindecare sigură.
"Trezirea" virusului latent constituie o strategie promiţătoare pentru distrugerea virusului HIV. Însă "trezirea virusului este doar prima etapă pentru eliminarea lui", subliniază Julian Alliot, director de cercetare clinică la serviciul de boli infecţioase al spitalului "Alfred" din Melbourne (Australia), principalul autor al studiului. "Acum trebuie să ne ocupăm de un mod de eliminare a celulelor infectate", adaugă el. Următoarea etapă, potrivit cercetătorilor, este testarea acestui medicament în asociere cu altele care ţintesc virusul însuşi.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.