Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Sondaj Republica Moldova: Formaţiunile proeuropene din fosta guvernare, sub pragul electoral

Ziarul de Vrancea
9 nov 2015 653 vizualizări
Partidele de stânga proruse se bucură de cea mai mare încredere în rândul populaţiei din Republica Moldova, acestea putând obţine o victorie clară în cazul în care ar avea loc alegeri duminica viitoare, conform rezultatelor unui sondaj de opinie date publicităţii ieri la Chişinău de către IRI (International Republican Institute) Moldova.

Conform studiului, Partidul Nostru, al controversatului om de afaceri Renato Usatîi, este creditat cu cele mai multe opţiuni de vot — 20%, acesta fiind urmat, cu 15% din voturi, de Partidul Socialiştilor, al lui Igor Dodon, care militează ca şi Usatîi pentru o apropiere de Rusia.
Partidul Popular European, al fostului premier Iurie Leancă, se situează pe locul al treilea, cu 12% din voturi, poziţiile următoare fiind ocupate de Partidul Comuniştilor, cu 7% din opţiuni (în scădere faţă de precedentul sondaj, în care era creditat cu aproape 10% din preferinţele electoratului), şi cu acelaşi procent de platforma civică Demnitate şi Adevăr, organizatoarea protestelor antiguvernamentale din această toamnă de la Chişinău.
Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat, formaţiunile proeuropene din fosta alianţă de guvernare, nu ar trece pragul electoral de 6% pentru a accede în parlament.
Publicarea rezultatelor acestui sondaj de opinie, realizat în perioada 29 septembrie — 21 octombrie, intervine pe fondul crizei politice de la Chişinău create după demiterea guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ şi în contextul discuţiilor dificile pentru formarea unei noi alianţe de guvernare, discuţii care până în prezent nu au adus soluţiile aşteptate.

Un nud de Modigliani, vândut cu 170,4 milioane de dolari

Un tablou de Amedeo Modigliani, "Nu couché", considerat una dintre operele majore ale pictorului, a fost achiziţionat cu 170,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's, luni seară, la New York, stabilind un record mondial de preţ pentru artistul italian. Tabloul a fost vândut în aplauzele unei săli arhipline, după o licitaţie pasionantă între şapte colecţionari, care a durat aproximativ nouă minute. În cele din urmă, pictura a fost cumpărată de un colecţionar chinez care a licitat prin telefon, a precizat casa organizatoare, care evaluase tabloul la suma de 100 de milioane de dolari.
Acest nud a devenit a doua cea mai scumpă pictură vândută vreodată la licitaţie, după "Les Femmes d'Alger (version O)", de Pablo Picasso, care a fost adjudecată în luna mai cu 179,4 milioane de dolari, la o licitaţie organizată tot de casa Christie's şi tot la New York.
Tabloul "Nu couché", pictat în perioada 1917 - 1918, prezintă o femeie brunetă goală, lungită pe spate pe o canapea roşie şi o pernă albastră. Opera face parte dintr-o serie de nuduri create de pictorul şi sculptorul italian Amedeo Modigliani (1884 - 1920), care locuia în acea perioadă la Paris. Tabloul a generat un veritabil scandal în epocă după ce a fost expus, alături de alte nuduri, în galeria Berthe Weill din Paris, iar poliţia locală a ordonat ca acele picturi să fie retrase.
Mai multe recorduri mondiale de preţ pe autor au fost stabilite în această licitaţie, care, în puţin mai mult de o oră, a generat încasări totale de 491,3 milioane de dolari.

Munţii de pe Pluto ar putea fi vulcani de gheaţă

Cercetătorii americani au descoperit pe Pluto anumite formaţiuni muntoase ce par a fi gheţari care ejectează gheaţă, potrivit unui studiu ale cărui concluzii au fost prezentate luni. Noua descoperire ridică o serie de întrebări despre felul în care această planetă pitică a putut să rămână până în zilele noastre atât de activă din punct de vedere geologic. Studiul evidenţiază faptul că Pluto şi sateliţii lui naturali alcătuiesc un sistem mult mai complicat decât au estimat oamenii de ştiinţă. "Sistemul plutonian ne uluieşte", a explicat planetologul Alan Stern, cercetător la Southwest Research Institute din Boulder.
Printre cele 50 de rapoarte pe care specialiştii care participă la misiunea New Horizons le vor prezenta în această săptămână se află şi o analiză a unor imagini ce prezintă doi munţi de pe Pluto, ce măsoară fiecare pestes 161 de kilometri în diametru şi mai mulţi kilometri în înălţime. Vârfurile munţilor prezintă depresiuni similare cu cele ale vulcanilor de pe Marte şi Terra. "Nimic asemănător nu a fost văzut vreodată la marginile Sistemului Solar", a spus Oliver White, participant la misiunea New Horizons.
În loc să ejecteze roci topite, vulcanii de pe Pluto aruncă în atmosferă apă îngheţată şi alte tipuri de gheţuri, precum cele din azot, amoniac şi metan.
Deşi recunoaşte că ideea prezenţei unor vulcani pe Pluto, care se află la o distanţă de 40 de ori mai mare de Soare decât Pământul, poate să pară nebunească, totuşi, spune Oliver White, aceasta explică existenţa acelor munţi.
Oamenii de ştiinţă bănuiesc că descompunerea unor elemente radioactive din nucleul lui Pluto reprezintă sursa de căldură a acestei planete pitice şi a transformărilor ei.

Două treimi dintre copiii refugiaţilor sirieni aflaţi în Turcia nu merg la şcoală

Două treimi dintre copiii refugiaţilor sirieni din Turcia nu merg la şcoală, relevă Human Rights Watch (HRW). Dintre cei peste 700.000 de copii sirieni de vârstă şcolară, doar 200.000 au frecventat anul trecut cursurile unei instituţii de învăţământ, potrivit raportului, care evidenţiază barierele lingvistice şi dificultăţile financiare cu care se confruntă familiile de refugiaţi.
Lipsa şcolarizării ar putea avea consecinţe periculoase asupra unei generaţii întregi, avertizează HRW. "Dacă un copil nu merge la şcoală, acest lucru va crea probleme mari în viitor - aceşti copii vor ajunge pe străzi, vor merge înapoi în Siria să moară pe câmpul de luptă, vor fi radicalizaţi prin reţele extremiste ori vor muri pe mare încercând să ajungă în Europa", se arată în raport. HRW îndeamnă Turcia şi comunitatea internaţională să asigure şcolarizarea refugiaţilor din Turcia. Ministerul turc al Educaţiei a permis copiilor sirieni să urmeze cursuri în şcoli publice începând din septembrie 2014, însă problema lipsei de sprijin pentru cei care nu vorbesc limba turcă persistă, iar şcolarizarea în arabă este limitată.
Alţi copii muncesc pentru a-şi ajuta familiile, potrivit HRW. Activistul pentru drepturile copilului Kailash Satyarthi, laureat al Nobelului pentru Pace subliniază că întreruperea educaţiei reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări pe termen lung cu care se confruntă familiile de migranţi

Lipsa vitaminei D sporeşte riscul unui accident cardiovascular

Medicina a stabilit de mult timp o legătură între carenţa vitaminei D în sânge şi problemele cardiovasculare, însă cercetătorii au determinat care sunt limitele specifice pornind de la care creşte riscul unui accident cardiovascular. Astfel persoanele al căror nivel de vitamina D este de sub 15 nanograme pe milimetru de sânge au un risc cardiovascular crescut, au stabilit autorii acestui studiu prezentat luni la conferinţa anuală a American Heart Association întrunită luni din Orlando, Florida. "Deşi rate ale vitaminei D de peste 30 ng/ml au fost mult timp considerate ca normale, cercetări mai recente au arătat că nivele mai mari de 15 ng/ml sunt cele suficiente", a explicat dr. Brent Muhlestein, codirector al cercetării cardiovasculare realizate de Institutul inimii Intermountain din Salt Lake City (Utah). Rezultatele acestui studiu se sprijină pe o analizare a datelor medicale a peste 230.000 de pacienţi pe care cercetătorii i-au ţinut sub observaţie timp de trei ani, urmărind accidentele cardiovascular grave (infarct, boli coronariene, renale...) şi decesele.
Grupul cel mai afectat a fost cel care a avut un nivel de vitamina D de sub 15 ng/ml, care a înregistrat un risc sporit de 35% comparativ cu cel al căror nivel de vitamină D a fost superior. Vitamina D este produsă în mod natural de expunerea la soare şi se găseşte din abundenţă în uleiul de peşte, legume, gălbenuşul de ou şi cereale. Unele studii de laborator sugerează de asemenea faptul că vitamina D ar putea avea şi efecte anticancerigene.

SUA, Elveţia şi Norvegia cheltuiesc cel mai mult pentru servicii medicale

La nivel global sumele alocate de actorii statali pentru servicii medicale au crescut foarte mult începând cu anul 1980. În prezent, primele poziţii în ceea ce priveşte sumele destinate anual acestui sector sunt deţinute de SUA, Elveţia şi Norvegia, care alocă 16,9%, 11,1%, respectiv 8,9% din PIB pentru sănătate, conform ultimelor date prezentate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Conform acestor indicatori, Statele Unite alocă cea mai mare sumă pentru servicii medicale, 8.713 de dolari de persoană. Prin contrast, multe state analizate, printre care şi Turcia şi India, alocă mai puţin de 1.000 de dolari anual pe cap de locuitor, relatează 24/7 Wall Street. România nu apare în acest clasament, nefiind încă membră a OCDE.
Relaţia dintre cheltuieli şi rezultatele obţinute nu este însă una de condiţionare directă. La nivelul ţărilor intervin factori de comportament sau de stil de viaţă care au influenţe majore asupra rezultatelor obţinute de sistemele medicale — aşa cum ar fi alimentaţia, consumul de alcool sau fumatul. Astfel, deşi SUA cheltuiesc cel mai mult pentru sectorul medical, speranţa de viaţă a unui american este mai mică de 79 de ani — adică sub media statelor OCDE — şi cea mai mică dintre statele care cheltuiesc cel mai mult pentru sănătate. În cazul americanilor se remarcă faptul că puţin mai mult de 35% din populaţia adultă suferă de obezitate, un nivel mult mai ridicat decât în oricare dintre celelalte 43 de ţări cuprinse în studiul OCDE. Primele zece poziţii în clasamentul statelor cu cele mai mari sume pentru serviciile medicale sunt ocupate în ordine de SUA, Elveţia, Norvegia, Olanda, Suedia, Germania, Danemarca, Austria, Luxemburg şi Canada.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.