Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Primar din SUA, demis după ce a "explicat" de ce în Romania sunt mai puţine infracţiuni

Ziarul de Vrancea
18 oct 2015 782 vizualizări
Primarul unui oraş din statul american Oregon a fost demis din funcţie sub acuzaţia de comentarii rasiste, după ce ar fi declarat, în urma unei vizite, că rata infracţionalităţii este la nivel scăzut în România pentru că nu sunt persoane de culoare.

David Frasher, directorul executiv (n.red. - echivalentul primarului, potrivit sistemului instituţional regional din SUA) al Oregon City, suburbie a metropolei Portland (Oregon), a fost demis din funcţie de Consiliul local după ce fusese suspendat în luna august. Consiliul local a comunicat că "a pierdut încrederea" în David Frasher.
Însă, potrivit unor oficiali din cadrul poliţiei locale, citaţi de postul KPTV, primarul a fost demis pentru că a făcut comentarii cu caracter rasist la revenirea dintr-o vizită efectuată în România. David Frasher era primar din anul 2010, iar în august fusese suspendat pentru că era vizat de o anchetă. Conform postului american KPTV, primarul le-a spus unor agenţi de poliţie că "rata infracţionalităţii este redusă în România deoarece toată lumea este albă". "Persoanele de culoare sunt leneşe, în România nu au negri", ar fi spus David Frasher. În cadrul anchetei, efectuată de firma de avocatură Schwabe, Williamson & Wyatt, David Frasher s-a apărat argumentând că repeta, de fapt, ceea ce îi spusese un şofer în România.
"Transmiteam perspectiva acelui şofer, care era foarte îngustă şi distorsionată despre realitatea pe care o văd eu", a afirmat David Frasher.

Un lider al Al-Qaida şi alţi doi terorişti au murit într-un raid aerian

Un lider al grupului terorist Frontul Al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida, şi alţi doi militanţi islamişti au murit în urma unui raid aerian efectuat în Siria, însă nu se ştie dacă a fost un bombardament al coaliţiei internaţionale conduse de SUA sau de unul al Rusiei. Abdul Mohsen Abdallah Ibrahim al-Charekh, un lider terorist saudit care avea numele de gherilă Sanafi al-Nasr, a murit joi, într-un raid aerian efectuat în oraşul sirian Dana. În bombardament au decedat alţi doi combatanţi terorişti, un alt saudit şi un marocan, amândoi membri ai Frontului al-Nusra, filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida. Al-Charekh era liderul pentru operaţiuni al grupului terorist Frontul al-Nusra.
Potrivit unui oficial american citat de Fox News, presupusul terorist a fost eliminat de o dronă a Statelor Unite. Informaţia nu poate fi confirmată din alte surse. Rusia efectuează de la sfârşitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.
Rami Abdurrahman, directorul organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a declarat că nu este clar dacă raidul aerian a fost efectuat de coaliţia internaţională condusă de Statele Unite ori de către aviaţia militară rusă. Potrivit OSDO, cei patru terorişti fuseseră trimişi în Siria prin ordinul direct al lui Ayman al-Zawahiri, liderul organizaţiei Al-Qaida.

WSJ: Cursa prezidenţială din SUA este imprevizibilă

Cursa prezidenţială din Statele Unite pare imprevizibilă, cel mai probabil din cauza economiei "anemice", care îi face pe americani să aibă dubii despre soluţiile liderilor politici, să nu creadă în indicaţiile analiştilor politici şi să fie îngrijoraţi de viitor, comentează The Wall Street Journal. "Cum se explică lipsa de predictibilitate a cursei prezidenţiale din 2016? Statele Unite au o economie anemică, astfel că cetăţenii au dubii privind soluţiile liderilor politici, nu cred în indicaţiile experţilor şi se tem pentru viitor", scrie publicaţia The Wall Street Journal, într-un material intitulat "Politicile neîndrederii". "Trăim în vremuri politice extraordinare, îngrijorătoare. Structurile alese ale Administraţiei Statelor Unite par paralizate, incapabile să guverneze, cu excepţia soluţiilor pentru evitarea crizelor", adaugă WSJ, notând că preşedintele Barack Obama (democrat) îşi acuză adversarii din Congres că îi blochează chiar şi cele mai normale măsuri, iar republicanii îl acuză de încălcarea Constituţiei. În acest context, alegătorii par dezorientaţi şi se îndreaptă spre populişti de stânga sau de dreapta care fac promisiuni ce nu vor putea fi niciodată îndeplinite, subliniază publicaţia americană, considerând că una dintre explicaţii ar fi mutarea radical spre dreapta a mişcării conservatoare. "Toată lumea, nu doar republicanii, pare profund frustrată din cauza stării politicii americane. Începând din anul 2005, potrivit sondajelor Gallup, cetăţenii americani au crezut, în cea mai mare parte, că ţara se îndreaptă în direcţia greşită", adaugă The Wall Street Journal, amintind că, în intervalul 2000-2015, popularitatea Congresului a scăzut cu 18 puncte procentuale, cea a Preşedinţiei cu 16, iar cea a Curţii Supreme de Justiţie cu 17. Nici mediile de afaceri sau băncile nu stau mai bine, credibilitatea acestora scăzând cu nouă, respectiv 15 puncte procentuale. "Prin urmare, problemele nu se limitează la republicanii din Camera Reprezentanţilor sau la anturajul lui Donald Trump. Este vorba mai degrabă de simptome ale alegătorilor din ambele tabere, republicană şi democrată, care şi-au pierdut încrederea în instituţii", concluzionează The Wall Street Journal.




 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.