Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Serialul "Urzeala tronurilor", obiect de studiu în două universităţi americane

Ziarul de Vrancea
11 sep 2015 626 vizualizări
Serialul "Urzeala tronurilor/ Game of Thrones", produs şi difuzat de postul HBO, a devenit obiect de studiu în două universităţi americane prestigioase.

După cursul despre Harry Potter la Science Po (Institutul de ştiinţe politice din Paris), istoria muzicii hip-hop la Universitatea Harvard, un curs de sociologie despre Lady Gaga la Universitatea Columbia şi un curs despre Serge Gainsbourg la Universitatea Manchester, a venit rândul serialului "Urzeala tronurilor" să se regăsească în programa universitară, fiind discutat în cursuri oferite de Universitatea Berkeley din California şi Universitatea Virginia.
Teorii, simbolism, analiza reprezentării femeilor, religie, violenţă şi similarităţi între romanele lui George R. R. Martin şi piesele de teatru ale lui William Shakespeare se află, de asemenea, în program. Universităţile americane propun tot mai multe cursuri care studiază conceptele la modă din cultura populară. "Este cu adevărat interesant să poţi să studiezi o operă contemporană. Adeseori, sunt analizate filme care au fost deja regizate. Să ai oportunitatea de a studia un serial actual şi atât de popular este pentru noi o mare şansă", a declarat, cu mult entuziasm, studenta americană Sandra Doyle.
La Universitatea Berkeley acest curs este intitulat pur şi simplu "Game of Thrones" şi face parte dintr-un curs mai mare, dedicat studiului operelor cinematografice. Noul curs "disecă" adaptarea pentru televiziune a operelor lui George R. R. Martin, analizând temele majore abordate în serial şi cheile succesului său uriaş, explică doctorandul Justin Vaccaro.
"Acest curs va examina felul în care şi motivul pentru care «Game of Thrones» a ajuns la o astfel de notorietate şi o atât de mare popularitate. Succesul său nu a fost doar un hazard, ci o combinaţie perfectă de influenţe, circumstanţe, pe de-o parte, şi realizarea completă a unei estetici şi unei tematici date, pe de altă parte", spus Justin Vaccaro.
La Universitatea Virginia, cursul dedicat acestui serial, susţinut de o profesoară extrem de respectată şi apreciată, Lisa Woolfork, se axează pe analiza literară a show-ului TV. "«Game of Thrones» este popular şi interesant, dar este mai ales foarte serios. Există numeroase lucruri în serial care sunt foarte grele, pline de sensuri şi care pot fi puse în lumină prin mecanisme care ţin de analiza literară", a declarat profesoara americană.
Încă de la lansare, "Urzeala tronurilor" a devenit un fenomen global şi cel mai iubit serial din istoria HBO. Anul trecut, serialul a fost cel mai căutat produs de televiziune de pe motorul de căutare Google şi cel mai dezbătut serial pe conturile reţelei de socializare Facebook din Statele Unite.

Musk propune lansarea de bombe nucleare pe planeta Marte, pentru a o face locuibilă

Miliardarul american Elon Musk, creatorul PayPal, SpaceX şi Tesla Motors, a declarat într-o emisiune de televiziune că lansarea de bombe nucleare pe planeta Marte reprezintă o soluţie simplă, netă şi eficientă pentru a o face să devină locuibilă. După părerea sa, "cea mai rapidă metodă" pentru ca Marte să devină locuibilă ar consta în lansarea unei bombe nucleare asupra fiecăruia dintre cei doi poli ai planete.
Potrivit IFLscience, lansarea unei bombe nucleare pe Marte ar produce un val uriaş de căldură, care ar determina topirea gheţurilor ce acoperă polii lui Marte şi ar conduce astfel la apariţia apei, necesară vieţii. Pe hârtie, totul pare simplu. Dar, în practică, această iniţiativă ar putea fi extrem de riscantă.
Conform părerilor exprimate de anumiţi oameni de ştiinţă, inclusiv de geofizicianul Michael Mann, lansarea de bombe atomice ar putea determina o iarnă nucleară, care ar împiedica dezvoltarea oricărei forme de viaţă pe Marte. Acest fenomen apare atunci când o bombă (sau un eveniment vulcanic) produce atât de mult praf şi cenuşă încât razele solare nu mai pot să străpungă atmosfera. Aceasta este una dintre ipotezele care ar putea explica dispariţia dinozaurilor de pe Terra.
O altă metodă prezentată de Elon Musk, mai lentă, ar consta în eliberarea unui gaz cu efect de seră la suprafaţa lui Marte, pentru ca atmosfera planetei să devină respirabilă - ipoteză susţinută de numeroşi cercetători, de mai mulţi ani.
Pasionat de acest subiect, Elon Musk a dezvăluit în aceeaşi emisiune şi planul său care ar permite pământenilor să ajungă pe Marte peste doi sau trei ani. El a propus, astfel, ca viitorii astronauţi să ajungă pe Marte la bordul rachetelor Falcon 9 produse de compania sa, SpaceX. Însă, după explozia uneia dintre ele, în iunie, ideea miliardarului american nu a fost foarte "seducătoare". 

Irakul şi Siria ar putea să nu supravieţuiască ca state

Irakul şi Siria ar putea să rămână pentru întotdeauna rupte în bucăţi de război şi de tensiunile religioase, a avertizat joi directorul Agenţiei pentru informaţii în domeniul apărării (DIA), într-o evaluare dură, care contrazice politica administraţiei Obama.  "Cu greu văd o revenire", a declarat locotenent-generalul Vincent Stewart într-o conferinţă a serviciilor secrete, referindu-se la Irak şi Siria, din ale căror teritorii Statul Islamic (SI) a cucerit porţiuni vaste. Şeful spionajului militar american a spus că îl "frământă ideea potrivit căreia kurzii ar reveni într-un guvern central irakian", sugerând astfel că acest lucru este puţin probabil. "Pot să văd un moment în viitor în care Siria este fracturată în două sau trei părţi", a adăugat el.
Acesta nu este scopul Statelor Unite, a subliniat şeful DIA, însă situaţia pare să arate tot mai mult aşa.
Directorul CIA John Brennan a notat, în cadrul aceleiaşi discuţii, că frontierele celor două ţări rămân la locul lor, dar că guvernele au pierdut controlul asupra lor. Statul Islamic a proclamat un "califat" de o parte şi de alta a frontierei dintre Irak şi Siria. Irakienii şi sirienii se identifică, în prezent, tot mai mult prin triburile din care fac parte şi prin religiile pe care le au, în loc să se identifice prin naţionalitatea lor, a subliniat directorul CIA.
"Eu cred că Orientul Mijlociu se va confrunta cu o schimbare în viitoarele unul-două decenii, care va face (regiunea) să nu mai arate aşa cum a arătat", a adăugat Brennan.
Irakul şi Siria au fost create în mod artificial de către diplomaţi britanici şi francezi, la dezintegrarea Imperiului Otoman, înaintea Primului Război Mondial. Fiecare dintre ele are comunităţi sunnite, şiite şi kurde. Irakul este condus de către un guvern dominat de şiiţi, cu legături cu Iranul, în timp ce Guvernul lui Bashar al-Assad este dominat de alawiţi, o sectă şiită. Ele luptă, acum, fiecare în parte împotriva grupării funadamentaliste sunnite Statul Islamic.

Moscova va reacţiona în cazul aderării Suediei la NATO

Eventuala aderare a Suediei la NATO va avea consecinţe politice şi militare ceea ce va antrena o reacţie din partea Rusiei, a avertizat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. "Am afirmat de multe ori că alegerea strategiei de apărare şi de securitate naţională este o chestiune internă şi suverană pentru fiecare ţară. Dar considerăm în continuare că politica de neparticipare a Suediei la blocuri militare reprezintă un factor important de stabilitate în nordul Europei", a afirmat Zaharova. Potrivit acesteia, "un număr de politicieni suedezi şi de multe ori reprezentanţi ai NATO aflaţi în vizită, precum şi o serie de experţi în politici de securitate" încearcă să modifice opinia publică în favoarea alianţei. "Este clar că aderarea Suediei la NATO ar avea implicaţii politico-militare şi internaţionale, fapt ce va antrena măsuri de răspuns din partea rusă", a avertizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Conform unui recent sondaj de opinie, 37% dintre suedezi s-au declarat în favoarea aderării ţării lor la Alianţa Nord-Atlantică, în timp ce 36% au fost împotrivă, aceasta fiind pentru prima oară când procentul susţinătorilor NATO îl depăşeşte pe cel al adversarilor.

Rus condamnat la închisoare pentru că a pictat culorile Ucrainei pe un bloc

Justiţia rusă a condamnat joi la doi ani şi trei luni închisoare un rus de 20 de ani acuzat că a pictat vârful unui zgârie-nori din Moscova în culorile Ucrainei. Vladimir Podrezov a ascultat în tăcere pronunţarea verdictului în spatele grilajului care îl despărţea de sala de audiere unde era judecat pentru "vandalism cu incitare la ură" de tribunalul Taganski din Moscova.
Tânărul făcea parte dintr-un grup de "căţărători" care au escaladat unul dintre celebrii zgârie-nori stalinişti din centrul capitalei ruse, în dimineaţa de 20 august 2014.
Ajunşi în vârful edificiului, situat în faţa Kremlinului, ei au pictat în albastru imensa stea amplasată acolo şi au făcut să fluture un drapel ucrainean, în timp ce relaţiile între Moscova şi Kiev sunt foarte tensionate pe fondul războiului în estul Ucrainei.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.