Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un procuror român al DNA va merge să lucreze la Chişinău

Ziarul de Vrancea
10 sep 2015 739 vizualizări
Un procuror din România, cu experienţă în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, va merge să activeze pe lângă Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie de la Chişinău, a anunţat ieri preşedintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, precizând că procurorul va fi selectat de UE.

"Nu mai este un secret pentru nimeni cât de dezamăgiţi sunt cetăţenii acestei ţări de situaţia din justiţie. În acest sens, vreau să fac un anunţ. Săptămâna viitoare, pe 15 septembrie, în Republica Moldova vine un procuror din România, cu experienţa DNA, care va sta alături de ai noştri, va examina dosare de rezonanţă, le va revizui pe unele. S-a tot vorbit că DNA trebuie să treacă Prutul. Putem spune că o primă rândunică va veni săptămâna viitoare. Noi putem vorbi mult despre demisii la nivel de conducere, dar dacă nu schimbăm sistemul n-avem nicio şansă", a declarat Candu. El nu a putut oferi mai multe detalii despre procurorul român care urmează să vină la Chişinău. "Selecţia şi aprobarea o face Uniunea Europeană. Acest procuror vine pe dimensiunea luptei împotriva corupţiei. Nu cunosc detalii, nume şi profil. Mai multe vom putea spune săptămâna viitoare", a menţionat preşedintele Parlamentului.
Procurorul român urmează să analizeze inclusiv dosare de corupţie şi ulterior să vină cu propria expertiză şi cu propuneri de modificări legislative pentru a îmbunătăţi situaţia în domeniul combaterii corupţiei, a mai spus Candu. El a adăugat că, din punctul său de vedere, Centrul Naţional Anticorupţie şi Comisia Naţională de Integritate ar trebui reformate, chiar desfiinţate, pentru a institui o nouă organizaţie – poate un DNA ca în România.

China vrea să trimită o sondă spaţială pe faţa nevăzută a Lunii

China vrea să lanseze înainte de anul 2020 o sondă spaţială care va avea misiunea de a se plasa în condiţii de siguranţă pe faţa nevăzută a Lunii, a dezvăluit, ieri, un inginer de la Academia de ştiinţe din China.
Lansarea acestei sonde, ce va fi efectuată în cadrul misiunii spaţiale Chang'4, este programată înainte de anul 2020, a dezvăluit cercetătorul Zou Yongliao pentru postul naţional de televiziune chinez. El spune că obiectivul acestei misiuni spaţiale va consta în studierea condiţiilor geologice de pe faţa nevăzută a Lunii.
Misiunea ar putea duce, eventual, şi la plasarea pe Lună a unui radiotelescop ce ar putea fi utilizat de astronomi.
Faţa nevăzută a Lunii este protejată de emisiile radio de pe Terra şi, din acest motiv, reprezintă un loc excelent în care ar putea fi amplasate instrumente foarte sensibile. Următoarea misiune lunară a Chinei este programată pentru anul 2017, când această ţară asiatică va încerca să aducă pe Terra eşantioane de praf şi roci lunare.
Dacă acea misiune va avea succes, atunci China va deveni a treia ţară din lume, după Statele Unite ale Americii şi Rusia, care au finalizat astfel de misiuni.

Un grup rus de hackeri, acuzat de accesarea unor sateliţi

Unul dintre cele mai sofisticate grupuri de hackeri din lume, cu legături cu Guvernul rus, a deturnat comunicaţii comerciale prin satelit vulnerabile, folosindu-se de staţii de recepţie ascunse în Africa şi O.Mijlociu, pentru a masca atacuri asupra unor reţele militare şi guvernamentale occidentale.
Grupul, care operează Ouroboros - un malware agresiv cunoscut şi sub numele de "Snake" sau "Turla" -, a fost demascat anul trecut drept cel care a organizat operaţiuni agresive de spionaj împotriva Ucrainei, dar şi a unei serii de organizaţii guvernamentale europene şi americane, timp de aproape un deceniu, relatează Financial Times.  Într-un raport prezentat miercuri, firma specializată în securitate informatică şi informaţii Kaspersky Labs, una dintre primele care au analizat activităţile hackerilor Ouroboros în 2014, a anunţat că a identificat că grupul utilizează un nou canal "rafinat" de atac, care era practic nedectabil.
Metoda, care foloseşte comunicaţiile spaţiale, are scopul să ascundă locul în care se află aşa-numitele servere de "comandă şi control", care transmit instrucţiuni sistemelor infectate cu malware-ul. Însă nevoia hackerilor de a comunica în mod regulat, pentru a extrage informaţii de pe dispozitivele pe care le-au compromis, le poate permite apărătorilor acestor reţele să identifice atacurile în curs de desfăşurare şi să le detecteze originile. "Această metodă face aproape imposibilă descoperirea locului în care se află aceste servere (de comandă)", a declarat Stefan Tenase, un cercetător de rang înalt de la Kaspersky. "Pot să spun cu certitudine că acesta este nivelul ultim de anonimitate la care a ajuns vreodată vreun grup de spionaj, în efortul de a-şi ascunde originile", a adăugat el.

Opoziţie: Turcia se îndreaptă către un "război civil"

Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, la putere) atrage ţara într-un "război civil" prin atacurile naţionaliste pe care le orchestrează, înainte de alegerile din noiembrie, denunţă liderul Partidul Democratic al Poporului (HDP), principala formaţiune turcă prokurdă. Nimeni nu a fost ucis, însă Selahattin Demirtas a denunţat o "campanie de linşare".
Violenţele au escaladat între armată şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în estul ţării, după prăbuşirea în iulie, a unui armistiţiu între cele două tabere. Turcia urmează să organizeze alegeri parlamentare în noiembrie, în urma eşecului formării unui guvern după alegerile din iunie.
În contextul în care atmosfera din ţară devine tot mai tensionată, Demirtas s-a întrebat dacă scrutinul va avea loc, având în vedere că, în partea de sud-est a ţării - cu populaţie majoritar kurdă, s-au creat zone militare temporare în aproximativ 100 de locuri. Aproximativ 400 de atacuri au fost comise asupra sediilor HDP marţi şi miercuri, a anunţat Demirtas.
Premierul turc Ahmet Davutoglu a denunţat aceste atacuri într-un mesaj postat pe Twitter. "Este inacceptabil să fie avariate sedii ale unor instituţii de presă şi partide politice şi proprietăţi ale cetăţenilor civili", a spus el.
Însă Demirtas l-a acuzat atât pe premier, cât şi pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, că au luat "decizia să declanşeze acest război şi să-l intensifice".
Partidul prokurd a intrat pentru prima dată în Parlament în urma alegerilor din iunie, cu un scor de 14%, care a privat AKP de majoritatea parlamentară absolută pe care o deţinea de ani de zile.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.