Internațional

Manifestaţia anticorupţie continuă la Chişinău

Ziarul de Vrancea
7 sep 2015 817 vizualizări
Mai multe zeci de moldoveni s-au instalat peste nopate în peste 30 de corturi amenajate în Piaţa Marii Adunării Naţionale după mitingul gigant de duminică n manifestanţii şi-au exprimat sprijinul pentru fostul ministru al educaţiei, Maia Sandu, îndepărtată din Guvern după ce a declarat că Moldova "este un stat captiv, controlat de oligarhi".

Mai multe persoane din zecile de mii care au participat duminică la manifestaţia împotriva corupţiei şi a sistemului oligarhic în Republica Moldova au rămas peste noapte în piaţa din centrul Chişinăului - Piaţa Marii Adunări Naţionale - unde au fost instalate în jur de 30 de corturi într-un perimetru denumit de organizatori orăşelul "Demnităţii şi Libertăţii".
Manifestanţii, care şi-au amplasat corturile chiar în faţa clădirii guvernului, afirmă că nu vor pleca până nu vor avea un răspuns clar din partea autorităţilor la revendicările înaintate, intenţionând să protesteze non-stop.
La acţiunea de protest organizată duminică de Platforma Civică "Demnitate şi Adevăr" — o mişcare de opoziţie creată de jurnalişti, politologi şi militanţi ai societăţii civile din Republica Moldova care militează pentru valorile integrării europene — au participat aproximativ 40.000 de oameni, potrivit unor estimări, în timp ce organizatorii au avansat cifra de 100.000 de manifestanţi.

Demisia preşedintelui şi a procurorilor şefi

Protestatarii au solicitat demisia preşedintelui Nicolae Timofti, organizarea de alegeri anticipate până în martie 2016, alegerea preşedintelui prin vot direct, anchetarea celor implicaţi în furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar, demisia şefului Centrului Naţional Anticorupţie şi a Procurorului General.
În cadrul acţiunii de protest, un grup de activişti ai mişcării extremiste Antifa a provocat altercaţii în faţa Procuraturii Generale. Forţele de ordine au reţinut opt membri ai mişcării, la care au fost găsite obiecte din metal, inclusiv lacăte şi lanţuri.
Dezamăgiţi de clasa politică actuală, manifestanţii şi-au exprimat sprijinul pentru fostul ministru al educaţiei, Maia Sandu, care a fost îndepărtată din axa guvernamentală după ce a declarat public că Republica Moldova "este un stat captiv, controlat de oligarhi". Maia Sandu, pe care unii lideri ai platformei "Demnitate şi Adevăr" o vedeau chiar în fruntea acestei mişcări, nu a participat însă la mitingul de duminică, întrucât nu se afla la Chişinău, adresând doar un mesaj manifestanţilor. "Guvernul are un grup de lucru, cu miniştrii responsabili. Suntem dispuşi să ne întâlnim cu reprezentanţii cetăţenilor şi vom comunica tot ce avem noi pe dimensiunea guvernamentală. Sper să găsim un numitor comun", a declarat premierul Valeriu Streleţ, avertizând că, din cauza instabilităţii politice, misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi-ar putea anula vizita în Republica Moldova, confirmată pentru 22 septembrie.
Reprezentanţii protestatarilor au refuzat să meargă duminică la Ministerul Agriculturii, unde urma să aibă loc întrevederea cu premierul Valeriu Streleţ, care a insistat că executivul este reprezentarea puterii în stat şi la sediul guvernului ar trebui să aibă loc discuţiile şi nu în piaţă. Şeful executivului s-a arătat însă deschis dialogului, indicând că întâlnirea cu reprezentanţii manifest



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.