Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Regizorul condamnat de Rusia, trimis într-un lagăr de muncă

Ziarul de Vrancea
26 aug 2015 655 vizualizări
Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, condamnat marţi de un tribunal rus la o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru "terorism", a fost trimis într-un lagăr de muncă, informează site-ul publicaţiei Financial Times.

Potrivit prestigioasei publicaţii britanice, verdictul de marţi reprezintă cea de-a doua sentinţă pronunţată de o instanţă rusă în mai puţin de o săptămană împotriva unor cetăţeni străini, care au fost judecaţi în procese pe care opozanţii actualului regim politic rus le-au asemănat cu "procesele-spectacol din era stalinistă". Un judecător de la Tribunalul din Rostov-pe-Don, un oraş din sudul Rusiei, l-a condamnat marţi pe regizorul ucrainean Oleg Sentsov, opozant al anexării Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, la 20 de ani de închisoare, pentru "terorism". Instanţa rusă a considerat că Oleg Sentsov şi Alexander Kolchenko, un activist ucrainean de extrema stangă, se fac vinovaţi de faptul că au complotat împotriva statului rus, încercand să pună bazele unei grupări teroriste în Peninsula Crimeea. Alexander Kolchenko a fost condamnat la 10 ani de închisoare într-un lagăr cu un regim sever de muncă. În urmă cu o săptămană, un tribunal rus l-a condamnat pe Eston Kohver, un agent de securitate estonian, răpit din propria lui ţară de Serviciul Secret al Federaţiei Ruse (FSB) şi acuzat de spionaj, la o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Nadia Savcenko, pilot de avion ucrainean, care lupta în estul Ucrainei, este judecată şi ea în Rostov-pe-Don, pentru acuzaţia de crimă, după ce a fost capturată şi adusă în Rusia. Aceste procese sunt descrise de mai mulţi profesionişti ruşi în domeniul legislaţiei ca o revenire la procesele politice şi la dovezile "fabricate", atat de comune în epoca dictatorului sovietic Iosif Stalin din anii 1930 şi care au durat mai bine de un deceniu.

Hollande doreşte "neutralizarea lui Bashar al-Assad"

Preşedintele francez François Hollande doreşte o "neutralizare a lui Bashar al-Assad" şi participarea "tuturor părţilor (implicate în războiul civil din Siria) la o soluţie", adică inclusiv a Iranului şi ţărilor de la Golf, a declarat el într-o reuniune cu ambasadorii, scrie presa franceză. În tradiţionalul discurs susţinut în faţa diplomaţilor la Conferinţa anuală a Ambasadorilor marţi, la Palatul Elysée, şeful statului francez s-a oprit îndelung asupra Siriei. În acelaşi discurs, a cărei transcriere a fost publicată de către ziarul Ouest France în pagina electronică, el a evocat, de asemenea, numeroase subiecte ale actualităţii internaţionale, între care viitoarea conferinţă privind modificările climatice de la Paris, în decembrie, situaţia din Ucraina, viitorul Europei, criza imigranţilor şi terorismul. "Este necesar să reducem cuceririle teroriste, fără să-l menţinem (la putere) pe (preşedintele sirian Bashar) al-Assad, deoarece cele două (probleme) sunt în parte legate", a declarat Hollande, pledand pentru o "tranziţie politică" şi evocand declaraţia Consiliului de Securitate al ONU de săptămana trecută în acest sens, prima din ultimii doi ani, şi faptul că "asocierea" Rusiei la ea deschide calea unui posibil dialog. "Este necesar să stabilim condiţiile" acestui dialog, a continuat şeful statului francez. "Prima este neutralizarea lui Bashar al-Assad, a doua oferirea unor garanţii solide tuturor forţelor opoziţiei moderate, în special sunnite şi kurde, şi păstrarea structurilor statului şi unităţii Siriei", a enumerat François Hollande. Însă implicarea tuturor părţilor în soluţie este cea mai importantă dintre toate condiţiile, a insistat el. "Mă gandesc la ţările de la Golf. Mă gandesc, de asemenea, la Iran. Mă gandesc la Turcia, care este necesar să se implice în lupta împotriva Daech (acronimul arab al grupării Statul Islamic) şi angajarea sau mai bine (spus) reluarea dialogului cu kurzii", a precizat preşedintele francez.

Hillary Clinton şi Donald Trump sunt verişori de gradul al 19-lea

Hillary Clinton, soţia fostului preşedinte american Bill Clinton, şi Donald Trump, un magnat din industria imobiliară devenit vedetă TV, potenţial rivali în cursa prezidenţială, sunt verişori de gradul al 19-lea, informează contactmusic.com. Experţii în genealogie au descoperit că cei doi politicieni, favoriţii Partidului Democrat, respectiv Partidului Republican în cursa pentru obţinerea candidaturii la alegerile prezidenţiale de anul viitor, sunt de fapt verişori îndepărtaţi. Trump şi Clinton, care în trecut au fost prieteni, sunt înrudiţi cu familia ducelui şi ducesei de Lancaster. Cercetătorii de la site-urile MyHeritage.com şi Genie.com au dezvăluit în emisiunea de televiziune "Extra" că strămoşul comun al celor doi politicieni american a fost regele Edward al III-lea. Romancierul A.J. Jacobs, care a contribuit la această cercetare, a spus: "Există un precedent în familiile lor în ceea ce priveşte conducerea unei ţări: acest detaliu se află în genele lor".

Împuşcat mortal într-un tribunal

Un bărbat care a sărit gardul Casei Albe în martie a fost împuşcat mortal într-un tribunal din Pennsylvania după ce l-a rănit pe un adjunct de şerif cu un cuţit, a anunţat un oficial, relatează CNN. Curtis Smith, în varstă de 34 de ani, l-a atacat pe adjunctul de şerif la punctul de securitate de la intrarea în Centrul Juridic al ţinutului Chester, la West Chester, a anunţat Biroul procurorul ţinutului, Thomas Hogan, într-un comunicat. Alt adjunct de şerif a scos pistolul şi l-a împuşcat pe Smith. "Ne-am antrenat intensiv să facem faţă unui atac la Centrul de Justiţie sau în orice altă clădire publică. Astăzi (marţi) această formare a dat rezultat", a declarat Hogan. Smith este bărbatul care a sărit gardul de piatră al Casei Albe în martie, a precizat Hogan în comunicat. Motivul prezenţei acestuia la tribunal era neclar. Adjunctul de şerif a fost rănit la un braţ şi la o mană. El a fost transportat la spital şi se află într-o stare stabilă. Smith a fost declarat mort la spital.

Coreea de Sud devine mai sensibilă faţă de sora din Nord

Coreea de Sud a anunţat ieri că ar putea să reia negocierile suspendate cu Coreea de Nord, inclusiv cu privire la anularea sancţiunilor economice pe care i le-a impus, în contextul unei dezamorsări a tensiunilor săptămana aceasta, relatează DPA online. Însă "este prematur să vorbim despre cand şi la ce nivel va avea loc", o asemenea reuniune, a declarat o sursă guvernamentală sud-coreeană. Coreea de Nord a ridicat problema sancţiunilor în cele trei zile de negocieri la nivel înalt, în weekend, potrivit agenţiei Yonhap. Negocierile au avut loc cu scopul de a dezamorsa tensiunile recente care au izbucnit după ce doi militari sud-coreeni, care patrulau în zona demilitarizată (DMZ) ce desparte cele două ţări, pe 4 august, au fost mutilaţi de explozia unor mine de teren. Seulul a acuzat Phenianul că se află la originea incidentului şi a pornit difuzoarele de la linia de demarcaţie, reluand transmiterea unor mesaje de propagandă, ca măsură de retorsiune, după ce această parctică de pe timpul Războiului Rece fusese abandonată de ambele părţi în urmă cu 11 ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.