Internațional

Un monolit vechi de 10.000 de ani, descoperit în largul coastelor Siciliei

Ziarul de Vrancea
13 aug 2015 838 vizualizări
Monumentul reprezintă dovada unei civilizaţii suficient de inovatoare în plină Epocă de Piatră

Un monolit realizat în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, mărturie a unei civilizaţii străvechi, a fost descoperit de curând în adâncimile marine ale Canalului Siciliei. Potrivit arheologilor italieni, monumentul reprezintă dovada proiectului unei construcţii extraordinare, realizată de civilizaţia din epocă. Monolitul, care datează din Epoca de Piatră, a fost descoperit cu ocazia unei expediţii submarine în largul Siciliei.
Acel bloc de piatră a fost descoperit la o adâncime de 40 de metri în profunzimile Mării Mediterane, în Canalul Siciliei, o strâmtoare între insula italiană omonimă şi Tunisia. Monolitul a fost găsit la o distanţă de 60 de kilometri de Sicilia, pe locul în care în trecut se afla o insulă care se numea Pantelleria Vecchia.
Potrivit arheologilor, insula s-a scufundat în urma unor inundaţii masive care au avut loc în jurul anului 9.500 î.e.n. Canalul Siciliei este una dintre zonele din centrul Mării Mediterane în care consecinţele creşterii nivelului apelor au fost dintre cele mai spectaculoase şi mai intense.

Bloc uriaş de piatră extras dintr-o carieră, transportat şi apoi sculptat

Monolitul descoperit în acea zonă a fost descris pe larg într-un articol publicat în Journal of archeological science. Observaţiile preliminare indică faptul că imensul bloc de piatră a fost tăiat şi sculptat de către oameni în urmă cu aproximativ 10.000 de ani. "Nu există niciun proces natural cunoscut care să fie capabil să producă aceste elemente", au precizat oamenii de ştiinţă în studiul lor. Monolitul are o lungime de aproape 12 metri şi o greutate de 15 tone. A fost construit dintr-un singur bloc uriaş de piatră, care a trebuit mai întâi extras dintre-o carieră, transportat şi apoi sculptat şi instalat într-un anumit loc, probabil în scopuri religioase sau sepulcrale. În prezent în două bucăţi, monolitul a trecut proba timpului, conservându-se foarte bine pe fundul mării. Starea lui a permis arheologilor să evidenţieze urmele unor activităţi umane. Potrivit autorilor descoperirii, monolitul permite oamenilor de ştiinţă să adune mai multe informaţii despre civilizaţiile străvechi din regiunea mediteraneană. Monumentul reprezintă o veritabilă mărturie a cunoştinţelor lor tehnice şi a capacităţii lor de a colabora pentru a amenaja şantiere de anvergură.
"Descoperirea evidenţiază inovaţia şi dezvoltarea tehnologică a locuitorilor din mezolitic din regiunea Canalului Siciliei", a declarat pentru Discovery News Emanuelle Lodolo, cercetător la Institutul naţional de oceanografie şi geofizică experimentală din Trieste. Specialiştii în domeniu consideră însă că apele siciliene ar putea ascunde multe alte comori arheologice. "Dacă vrem să găsim originile civilizaţiilor din regiunea mediteraneană, ar trebui să ne concentrăm pe regiunile care în prezent sunt inundate", a spus Emanuele Lodolo.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.