Internațional

Secretarul general al Consiliului Europei: Moldova, un stat pe marginea prăpastiei

Ziarul de Vrancea
11 aug 2015 498 vizualizări
Republica Moldova este un stat pe marginea prăpastiei şi riscă să devină următoarea criză de securitate a Europei, cu potenţiale consecinţe dincolo de frontierele ei, consideră secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, fost premier al Norvegiei, într-un articol publicat în New York Times.

"Republica Moldova se află la intersecţia dintre Estul şi Vestul Europei. De la declararea independenţei, în 1991, puterea a oscilat între Partidul Comuniştilor, care a optat mereu pentru legături puternice cu Rusia, şi partidele proeuropene, care s-au exprimat ferm pentru aderarea la Uniunea Europeană. În 2009, proeuropenii au venit la putere şi au înregistrat unele progrese în acest sens. Cu toate acestea, astăzi situaţia este mult mai puţin optimistă. În ultimii şase ani s-a făcut foarte puţin pentru dezvoltarea economiei ţării şi instituţiilor statului. Corupţia rămâne endemică şi statul încă se află în mâinile oligarhilor, în timp ce veniturile mici au determinat sute de mii de moldoveni să plece peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune", scrie Thorbjorn Jagland în articolul său.
''În timp ce mulţi îşi pun speranţele în Bruxelles, aşteptând de acolo o soluţie, o altă parte optează pentru Uniunea Eurasiatică, în frunte cu Rusia. Ceea ce uneşte însă ambele tabere este resentimentul faţă de elitele corupte. Întrebaţi un moldovean obişnuit cum variază nivelul vieţii sub conducerea diferitelor partide şi veţi auzi că nu există nicio diferenţă'', continuă secretarul general al Consiliului Europei.
În comentariul său, Thorbjorn Jagland vorbeşte şi despre ''jaful secolului'' şi urmările acestuia, precum recesiunea economică şi suspendarea finanţării externe. Imaginea regională este şi ea sumbră, mai ales în ceea ce priveşte temerile legate de reizbucnirea conflictului din regiunea transnistreană, pe fondul situaţiei din Ucraina, consideră oficialul european.
În această situaţie, el consideră că noul guvern de la Chişinău trebuie să acţioneze rapid, să epureze corupţia din cadrul instituţiilor de stat, subliniind că, în pofida rolului Rusiei în conflictul din Ucraina, la baza crizei ucrainene a stat dezamăgirea populaţiei faţă de elitele politice corupte. ''Lecţia clară din Ucraina a fost că, în Europa de astăzi, rezistenţa şi stabilitatea unui stat depinde de angajamentul său faţă de democraţie şi statul de drept. Thorbjorn Jagland dă asigurări că organizaţia paneuropeană, ca apărătoare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, va căuta să ajute Republica Moldova în realizarea reformelor conform standardelor internaţionale, apreciind totodată că, în pofida anilor de dezamăgire, mulţi cetăţeni moldoveni speră că situaţia se va schimba. ''Eliberat de corupţie, statul poate fi transformat. Dar, întâi de toate, acest stat capturat (de oligarhi) trebuie să fie redat cetăţenilor', conchide Thorbjorn Jagland în articolul său din New York Times.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.