Alimentele picante, asociate cu o mai mare longevitate
"Analiza noastră a arătat o corelaţie inversă între consumul de alimente picante şi mortalitatea generală precum şi cu unele cauze de deces (cancer, boli de inima şi boli respiratorii)", a evidenţiat grupul de cercetători.
Practic, studiul efectuat pe un eşantion de aproape o jumătate de milion de chinezi pe parcursul mai multor ani, a evidenţiat că "cei care mănâncă alimente picante aproape în fiecare zi au un risc cu 14% mai mic să moară în comparaţie cu cei care mănâncă picant mai puţin de o dată pe săptămână". Această asociere se aplică atât bărbaţilor, cât şi femeilor şi pare mai puternică pentru cei care mănâncă picant şi nu beau alcool.
De asemenea, consumul frecvent de alimente picante este asociat în mod specific cu un risc mai mic de deces provocat de cancer, boli de inimă şi respiratorii.
Condimentul cel mai consumat în China este "capsaicina" (un alcaloid care se găseşte în diferite specii de ardei iute) care, potrivit cercetătorilor, ar putea avea efecte antiobezitate şi este antiinflamator, antioxidant şi anticancer.
Într-un comentariu publicat de BMJ, aceasta a evocat o posibilă corelare a rezultatelor studiului cu băuturile consumate de chinezi, cum ar fi apa şi ceaiul, băute în cantităţi mai mari de către cei care mănâncă mai condimentat.