Internațional

Producţia mondială de opium, la cel mai ridicat nivel din ultimii 85 de ani

Ziarul de Vrancea
26 iun 2015 544 vizualizări
Producţia globală de opium, din care este fabricată heroina, s-a dublat în doi ani pentru a ajunge la 7.554 de tone în 2014, cel mai ridicat nivel de după 1930, a anunţat vineri Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC).

Creşterea se datorează în principal Afganistanului, ţară responsabilă pentru 85% din producţia mondială, unde suprafeţele cultivate cu mac au crescut cu 7% anul trecut până la 224.000 de hectare, în condiţiile în care părţi din ce în ce mai mari din teritoriul Afganistanului sunt scăpate de sub controlul Guvernului central. Din cauza acestei creşteri, suprafeţele cultivate cu mac la nivel mondial au ajuns la 310.900 de hectare, un nivel care nu a mai fost atins de la finele anilor 1930, susţine UNODC.
Impactul acestei creşteri a ofertei este unul semnificativ pentru consumatorii din Asia, care absorb două treimi din produsele opiacee la nivel mondial, dar şi în Europa şi SUA. Potrivit calculelor UNODC, aproximativ 32,4 milioane de persoane, sau 0,7% din populaţia adultă a globului, sunt utilizatori ilegali de produse opiacee de genul heroină sau opium. "În SUA, numărul deceselor legate de heroină a crescut iar semnalele sugerează că heroina este prezentă în cantităţi crescute şi la preţuri mai mici", a declarat Angela Me, directorul diviziei de cercetare de la UNODC. În această ţară, numărul morţilor de supradoză de heroină a crescut cu peste 40% în doi ani, până la 8.257 de decese în 2014, un nivel fără precedent în ultimii 10 ani, a subliniat Angela Me.
Cu toate acestea, ONUDC avertizează că sporirea traficului mondial de produse opiacee nu a avut drept efect o creştere semnificativă a volumelor capturate, ceea ce sugerează că traficanţii şi-au modificat metodele de lucru.
UNODC observă că Africa tinde să devină o nouă placă turnantă pentru opiacee, un fenomen înregistrat în urmă cu un deceniu în cazul cocainei. De asemenea, Europa de Est devine atât o zonă de tranzit cât şi una de destinaţie pentru heroină.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.