Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Vaccinul contra diabetului de tip 1 ar putea deveni realitate

Ziarul de Vrancea
9 iun 2015 2249 vizualizări
Mari speranţe pentru pacienţii care suferă de diabet zaharat de tip 1 sunt oferite de intrarea în faza a II-a a studiului clinic a unui vaccin a cărui eficienţă a fost testată pe şoareci cu acceptul US Food and Drug Administration.

Diabetul zaharat este o boală cunoscută ca fiind provocată de nivelurile de glucoză din sânge, dar această anomalie nu este atât de simplă cum ar putea părea. Medici au clasificat trei tipuri ale acestei boli în funcţie de cauzele care o produc. Diabetul de tip 1 numit diabet juvenil, deoarece se instalează de obicei la o vârstă mai tânără, în care pancreasul secretă insulină puţină sau deloc, nepermiţând zahărului să intre în celule, glucoza fiind depozitată în principal în fluxul sanguin. Diabetul de tip 2 este cel indus de stilul de viaţă şi este cauzat de obezitate sau bătrâneţe. Mai există un diabet gestaţional care constă în creşterea nivelului de zahăr din sânge din cauza sarcinii.
Dintre cele trei tipuri, cercetătorii şi-au concentrat eforturile spre diabetul de tip 1 pentru că acesta poate fi cel mai puţin prevenit, fiind o boală autoimună. Pe măsură ce studiile au avansat, oamenii de ştiinţă au întrevăzut probabilitatea ca vaccinul vechi de un secol folosit în prevenirea tuberculozei să fie eficient şi în prevenirea diabetului de tip 1.
Studiul va dura aproximativ 5 ani, iar oamenii de ştiinţă vor examina în continuare capacitatea medicamentelor de a face reversibil diabetul zaharat de tip 1. Chiar dacă unii specialişti au fost sceptici cu privire la capacitatea medicamentelor de a vindeca pe cei care au deja diabet zaharat de tip 1, acest studiu îi va ajuta cu siguranţă pe toţi cei care au riscul de a dobândi această boală, scrie dailytimesgazette.com.

Republica Moldova poate intra în incapacitate de plată

Republica Moldova poate intra în incapacitate de plată dacă nu va semna un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat luni seara premierul moldovean Chiril Gaburici, în cadrul unei emisiuni televizate. Şeful guvernului moldovean a pledat din nou pentru lichidarea celor trei bănci implicate în dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, ceea ce în mass-media locală a fost numit "furtul secolului". Sursa citată menţionează în context că lichidarea Băncii de Economii, Băncii Sociale şi a Unibank constituie una dintre condiţiile FMI pentru negocierea Acordului de împrumut cu autorităţile de la Chişinău. Potrivit premierului moldovean, acordul cu FMI urmează să fie discutat după alegerile locale din 14 iunie, când o delegaţie a instituţiei financiare internaţionale urmează să se afle în Republica Moldova.
În cadrul aceleiaşi emisiuni, Chiril Gaburici a mai afirmat că atenţia opiniei publice este captată în prezent de alte probleme decât cele importante. ''Se discută mai mult despre diploma mea, despre ciorapi, în loc să ne preocupăm de problemele din sectorul bancar, de faptul că Moldova poate intra în default, în incapacitate de plată'', a afirmat Gaburici.
De amintit că Parchetul General de la Chişinău a anunţat luni că-l va chema la audieri pe premierul Chiril Gaburici în dosarul privind falsificarea actelor sale de studii, după ce sâmbătă a apărut expertiza Ministerului de Interne care ar confirma că diploma de studii liceale a premierului ar fi falsă.

Un deţinut american a fost eliberat după peste 40 de ani petrecuţi la izolare

Un judecător federal american a decis luni eliberarea unui deţinut care a petrecut aproape 43 de ani la izolare, acesta fiind prizonierul care se afla de cel mai mult timp închis în astfel de condiţii în SUA.  Albert Woodfox, în vârstă de 68 de ani, a fost plasat la izolare la centrul penitenciar Louisiana după alte închisori din acest stat din sud pentru moartea unui gardian în timpul unei revolte a deţinuţilor datând din 1972. Judecătorul federal James Brady a dispus eliberarea necondiţionată a lui Woodfox, invocând "probe ale nevinovăţiei" deţinutului. În noiembrie, cel de-al 5-lea circuit al Curţii de Apel a SUA a decis eliberarea sa, însă decizia a fost din nou anulată de o decizie judiciară la nivel de stat în luna februarie. Judecătorul James Brady a vorbit despre cinci "circumstanţe excepţionale" care permit eliberarea imediată şi necondiţionată a lui Woodfox, printre care vârsta, starea proastă de sănătate, prejudiciul constând în a lăsa un deţinut timp de peste 40 de ani la izolare şi faptul că el a fost deja judecat de două ori pentru o crimă survenită în urmă cu peste 40 de ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.