Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Statul Islamic a revendicat atacul de la expoziţia de caricaturi cu Mahomed

Ziarul de Vrancea
5 mai 2015 451 vizualizări
Gruparea teroristă Statul Islamic (SI) a revendicat ieri, într-un buletin de ştiri difuzat pe postul său de radio al-Bayan, atacul comis duminică la o expoziţie de caricaturi cu profetul Mahomed, la Garland, în Texas.

"Doi soldaţi ai califatului" au comis atacul de la centrul Curtis Culwell, lângă Dallas, a anunţat postul de radio al grupării jihadiste. Expoziţia "prezenta imagini negative cu profetul Mahomed", a apreciat postul jihadist.
Ambii suspecţi au fost ucişi prin împuşcare după ce au deschis focul în faţa centrului. Corespondenţi subliniază că este pentru prima dată când Statul Islamic afirmă că a comis un atac pe teritoriul Statelor Unite. "Transmitem Americii că ceea ce urmează va fi mai mare şi mai amar. Veţi vedea soldaţii Statului Islamic făcând lucruri teribile", ameninţă SI într-un comunicat.
Potrivit unor documente judiciare, unul dintre cei doi atacatori ucişi era suspect de terorism. Elton Simpson se afla sub supraveghere din 2006 şi a fost condamnat în 2010 pentru că a minţit în legătură cu planul de a se alătura jihadului în Africa, se arată în aceste documente. El împărţea apartamentul în care locuia cu Nadir Soofi, despre care oficiali guvernamentali au declarat că este cel de al doilea atacator.
Agenţi FBI şi de poliţie au percheziţionat locuinţa celor doi, după ce au izolat complexul şi au evacuat locuitorii, luni dimineaţa, timp de mai multe ore.
Atacul din Garland, o suburbie a Dallasului, aminteşte de ameninţări şi atacuri comise în ţări occidentale în care au fost publicate caricaturi cu profetul Mahomed. În ianuarie, doi atacatori au ucis 12 persoane în sediul revistei de satiră Charlie Hebdo, la Paris, ca răzbunare pentru publicarea caricaturilor.

Testele sangvine, o "armă" eficientă în lupta împotriva cancerului ovarian

Testele sangvine efectuate cu regularitate pot să detecteze aproximativ 86% din totalul cancerelor ovariene în stadii incipiente, potrivit unui studiu britanic de amploare. Tumorile ovariene sunt adeseori mortale, întrucât sunt descoperite mult prea târziu. Primele rezultate ale acestui studiu, realizat de cercetătorii de la University College London pe o durată de 14 ani, pe un eşantion de peste 46.000 de femei, sugerează faptul că aceste tumori pot fi detectate mult mai devreme.
În fiecare an, în Marea Britanie, aproximativ 7.100 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian şi 4.200 mor din cauza acestei boli.
Acest tip de cancer este dificil de detectat, întrucât simptomele, precum dureri abdominale, balonare persistentă şi digestie dificilă, sunt generate şi de alte boli. Tumorile ovariane determină o creştere a concentraţiei unei substanţe chimice în organism, denumită CA125, care este utilizată deja ca marker biologic în anumite teste, în cazul persoanelor cu acele simptome.
Reprezentanţii asociaţiei UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening au efectuat teste sangvine anuale pe acel eşantion de femei, aflate la menopauză, în 13 clinici din Marea Britanie. Ei au monitorizat concentraţiile de CA125 de-a lungul anilor şi, dacă acele concentraţii deveneau foarte mari, femeile respective erau îndrumate spre alte analize medicale şi efectuau o ecografie cu ultrasunete.
Rezultatele acestui studiu au arătat că 86% din totalul cazurilor de cancer au putut fi detectate în stadii timpurii, deci tratabile, graţie acestor teste sangvine. Această abordare medicală personalizată s-ar putea dovedi folositoare şi în detectarea timpurie a altor tipuri de cancer, precum cel de prostată.

O familie reţinută în Turcia va fi deportată în R.Moldova

O familie britanică formată din şase persoane, reţinută în Turcia în aprilie sub suspiciunea că încerca să călătorească spre zonele din Siria controlate de militanţii Statului Islamic, va fi deportată în Republica Moldova, a declarat un oficial turc marţi.  Asif Malik, partenera lui, Sara, şi cei patru copii ai lor cu vârste cuprinse între câteva luni şi şapte ani, au fost reţinuţi la Ankara în urmă cu câteva săptămâni după ce poliţia britanică a cerut informaţii despre locul unde se află aceştia. "Familia va fi deportată în R.Moldova, după propria dorinţă", a declarat oficialul turc sub acoperirea anonimatului.
Un al doilea oficial turc a confirmat că familia va fi deportată într-o altă ţară decât Marea Britanie, dar nu a oferit detalii. Ministerul britanic de Externe a refuzat să comenteze.

Britanicii tind să susţină menţinerea ţării în UE

Cetăţenii britanici par înclinaţi spre a susţine menţinerea ţării în Uniunea Europeană, în cadrul unui viitor referendum, doar 18 la sută pronunţându-se clar în favoarea părăsirii Blocului comunitar, potrivit unui sondaj prezentat la începutul săptămanii. Premierul David Cameron a promis că, dacă va rămâne în funcţie după alegerile parlamentare programate joi, va organiza un referendum pe tema relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană. Potrivit unui sondaj al Institutului YouGov comandat de ziarul The Times, 34 la sută dintre britanici preferă menţinerea ţării în Uniunea Europeană, iar alţi 18 la sută sunt favorabili aceleiaşi decizii. În schimb, alţi 18 la sută dintre britanici se pronunţă clar în favoarea ieşirii ţării din UE, iar 16 la sută sunt nehotărâţi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.