Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un adolescent, găsit în viaţă la cinci zile după cutremurul din Nepal

Ziarul de Vrancea
30 apr 2015 573 vizualizări
Un adolescent în vârstă de 15 ani, îngropat sub dărâmăturile unei case prăbuşite la Kathmandu în urma cutremurului din Nepal, a fost găsit în viaţă la cinci zile după dezastru, relatează Sky News.

 Echipele de salvare americane l-au scos pe adolescent de sub dărâmături într-un moment în care speranţa găsirii unor supravieţuitori a început să scadă simţitor. Mulţimea l-a primit cu aclamaţii în timp ce era scos pe targă, cu faţa acoperită de praf. Şeful echipei, Andrew Olvera, a declarat că băiatul a fost prins între două etaje prăbuşite.
Între timp, ascensiunile pe Muntele Everest vor fi reluate săptămâna viitoare, în pofida faptului că avalanşele generate de cutremur au provocat moartea a 18 persoane.
Între timp, locuitorii sunt tot mai nemulţumiţi de întârzierile în distribuirea ajutorului. "Guvernul nu ne-a dat nimic de mâncare", a declarat Udhav Giri, în vârstă de 34 de ani. "Camioanele care transportă orez trec pe aici şi nu se opresc. Toate alimentele se duc către sediul central", a declarat el.
Ministrul nepalez al Comunicaţiilor, Minendra Rijal, a recunoscut că autorităţile au făcut greşeli, afirmând: "Este un dezastru la o scară fără precedent. Au fost unele slăbiciuni în gestionarea operaţiunilor umanitare".
Numărul persoanelor decedate în Nepal a crescut la aproape 5.500, iar alte 10.000 au fost rănite. Lor li se adaugă 80 de victime înregistrate în India şi Tibet. Premierul Sushil Koirala a avertizat că bilanţul victimelor ar putea ajunge la 10.000, pe măsură ce se vor primi informaţii din zonele izolate.

Mai puţini fumători printre persoanele cu studii superioare

Cu cât oamenii au studii mai extinse, cu atât fumează mai puţin - confirmă un studiu realizat de INSEE din Franţa şi publicat ieri. INSEE a reconstituit parcursul de fumător la unui număr de 27.653 de persoane născute între 1941 şi 1955, între 1956 şi 1970 şi între 1971 şi 1985. Rezultatele arată că, după ce a fost "mai frecvent în rândul persoanelor cu studii superioare, fumatul a scăzut în cadrul acestei categorii, continuând să crească însă în rândul celor cu mai puţine studii", afirmă autorii cercetării.
Astfel, în ceea ce îi priveşte pe bărbaţii născuţi între 1971 şi 1985 şi care au fost trei sau mai mulţi ani la facultate, la 20 de ani fumau doar 20%, în timp ce cei care aveau studii primare sau secundare înregistrau un procent de 60%. Diferenţa este mai mică la femei, dar ea tinde să crească odată cu trecerea vremii. Câţiva experţi, notează INSEE, s-au ocupat de relaţia dintre situaţia socială şi fumat, arătând că educaţia "îmbunătăţeşte starea de sănătate datorită unei mai bune culturi sanitare, dar şi prin o mai bună capacitate de a folosi cunoştinţele pentru a investi în sănătate". Autorii studiului sugerează ca eforturile de prevenire să fie axate pe tinerii din mediile defavorizate, menţionând un experiment desfăşurat în Anglia în mediul şcolar, în cadrul căruia tineri au fost factori de prevenire pentru sănătatea altor tineri.

Junker îl ameninţă pe Orban cu o "luptă" în legătură cu pedeapsa cu moartea

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a ameninţat ieri pe premierul ungar Viktor Orban cu o "luptă" dacă acesta îşi menţine intenţia de a relansa dezbaterea privind pedeapsa cu moartea în ţara sa.
"Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene interzice pedeapsa cu moartea, şi Viktor Orban ar trebui să spună imediat clar că nu aceasta este intenţia sa. Iar dacă aceasta este totuşi intenţia sa, va exista o luptă", a spus Juncker în cadrul unei conferinţe de presă. "Sunt un adversar hotărât al pedepsei cu moartea, din atât de multe motive", a adăugat Juncker.
Uniunea Europeană a reamintit miercuri că pedeapsa cu moartea este interzisă pe teritoriul său, după ce premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat intenţia de a relansa dezbaterea privind acest subiect în ţara sa.
Potrivit unei surse comunitare, dacă Ungaria reintroduce pedeapsa capitală, va fi declanşată o procedură care ar putea conduce la sancţiuni, cum ar fi suspendarea drepturilor de vot ale ţării în Consiliul European, instanţă de decizie a celor 28 de state membre ale UE.

Lukaşenko: Evreii ar trebui "plasaţi sub control" în Belarus

După mesajul anual către naţiune, prezentat miercuri în parlament, în care a subliniat că Belarus este "o insulă de stabilitate şi ordine", preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat că toţi evreii din Belarus ar trebui plasaţi "sub control", criticându-l în termeni duri pe Iuri Ziser, proprietarul unuia dintre cei importanţi furnizori de servicii de internet din această ţară.
Adresându-i-se lui Semion Şapiro, preşedintele Comitetului executiv regional Minsk, etnic evreu, Lukaşenko a adus critici severe la adresa lui Ziser, proprietarul site-ului TUT.by: "Am fost informat că acest Ziser nu se poartă decent. Cât timp se mai poate lucra aşa? V-am rugat încă de acum un an ca toţi evreii din Belarus să fie plasaţi sub control! Nu putem în niciun fel normaliza un om?"
Într-o declaraţie telefonică pentru postul Radio Svoboda, Iuri Ziser şi-a exprimat surprinderea în legătură cu acest atac la adresa etniei sale. "Am fost surprins. Nu îmi pot imagina cum poţi să controlezi toţi evreii. La urma urmei, ei nu reprezintă o organizaţie. În genere, cum poţi controla o etnie? Sunt zeci de mii de evrei în Belarus", a afirmat el. "Noi, desigur, ascultăm punctele de vedere ale acestor persoane. Dar luăm deciziile în mod independent, pe baza politicii noastre editoriale", a mai spus Ziser, care a făcut această declaraţie din Amsterdam, unde se află într-o călătorie de afaceri.
Lukaşenko a mai făcut declaraţii antisemite şi în trecut. În 2007, preşedintele belarus a făcut obiectul unor critici din partea Israelului după ce numise oraşul Bobruisk (estul Belarus) drept "o cocină" şi a spus că această stare de degradare a oraşului poate fi explicată prin faptul că acolo trăiesc mulţi evrei.

Facebook şi Twitter ameninţă căsniciile

Facebook şi Twitter au devenit o "ameninţare" semnificativă pentru căsătorii, întrucât reţelele de socializare reprezintă un factor cheie care este invocat într-un număr tot mai mare de divorţuri.
O persoană căsătorită din şapte a avut în vedere posibilitatea de a divorţa din cauza mesajelor publicate pe Facebook şi pe alte reţele de socializare online de partenerul său de cuplu, afirmă autorii unui studiu recent. Un procent similar de persoane căsătorite recunosc că efectuează căutări online pentru a descoperi dovezi ale infidelităţii partenerului de viaţă. Aproape o cincime dintre persoanele căsătorite spun că au dispute verbale zilnic din cauza felului în care soţii sau soţiile lor folosesc reţelele de socializare. Studiul a fost comandat de firma de avocatură Slater and Gordon, ca urmare a unei creşteri considerabile înregistrate în numărul clienţilor săi, care au spus că Facebook, Skype, Snapchat, Twitter, What'sApp şi alte reţele de socializare au jucat un rol important în divorţul lor. Andrew Newbury, unul dintre managerii de la Slater and Gordon, a spus: "În urmă cu cinci ani, Facebook era arareori menţionată în contextul încheierii unei căsnicii, însă acum a devenit un motiv comun. Reţelele de socializare reprezintă noul câmp minat din domeniul căsniciilor. Reţelele de socializare, în special fotografiile şi mesajele publicate pe Facebook, sunt de acum motive invocate ca "o rutină în divorţuri".
Un studiu realizat de compania Censuswide pe un eşantion de 2.011 persoane căsătorite a descoperit că motivele cel mai des invocate pentru a monitoriza conturile partenerilor de cuplu vizează identificarea persoanelor cu care aceştia vorbesc cel mai des, persoanele cu care se întâlnesc şi locurile în care merg.
Disputele dintre soţi sunt provocate cel mai des de contactarea unor foşti parteneri de cuplu, expedierea unor mesaje secrete şi publicarea unor fotografii considerate "nepotrivite". Aproximativ 14% dintre respondenţi au spus că monitorizează conturile online ale partenerilor de cuplu cu intenţia bine definită de a găsi dovezi ale infidelităţii acestora.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.