Internațional

Jupiter a distrus primele planete ale Sistemului Solar

Ziarul de Vrancea
26 mar 2015 642 vizualizări
Explorând cu diverse instrumente Calea Lactee, oamenii de ştiinţă au putut să studieze sute de sisteme planetare, situate la diverse distanţe de Sistemul Solar. Astfel, cercetătorii au ajuns la o constatare fascinantă: Sistemul Solar pare să fie unic, în comparaţie cu celelalte

 "Într-adevăr, după multe observaţii, sistemul planetar standard din Calea Lactee este aparent format dintr-un grup de planete din categoria «super-Terra» ale căror orbite sunt foarte apropiate de steaua lor", a explicat astrofizicianul Gregory Laughlin, cercetător la Universitatea California din oraşul american Santa Cruz şi coautor al studiului. "Super-Terra" este un termen care este atribuit acelor planete care au o masă de 1-5 ori mai mare decât masa Terrei, pentru cele mai mici dintre ele, şi de până la 10 ori mai mare decât masa Terrei, pentru cele mai masive dintre ele. Or, Sistemul Solar nu corespunde acestei caracteristici: nu există nicio planetă telurică care să aibă o orbită mai mică decât Mercur, planeta cea mai apropiată de Soare.
Încercând să explice acest fapt, oamenii de ştiinţă au formulat o nouă teorie. Savanţii americani spun că Sistemul Solar nu a fost întotdeauna aşa cum îl cunosc oamenii din epoca modernă. În momentul formării planetelor Jupiter şi Saturn, este foarte probabil ca o primă generaţie de planete telurice să se fi format în apropiere de Soare pentru a deveni corpuri cereşti din categoria "super-Terra". Însă mişcarea lui Jupiter în interiorul Sistemului Solar ar fi provocat o serie de perturbaţii gravitaţionale ce au condus la numeroase coliziuni între planete şi asteroizi. Fragmentele care au rezultat din acele ciocniri violente s-au îndreptat apoi spre Soare, atrase de forţa gravitaţională a astrului, şi, înainte de a se topi, ar fi distrus planetele din categoria "super-Terra" formate în jurul Soarelui.
Însă evoluţia Sistemului Solar nu s-a oprit atunci, potrivit teoriei avansate de cercetătorii americani. Fragmentele generate de acele coliziuni ar fi început să se aglomereze în jurul Soarelui şi ar fi sfârşit prin a se afla la originea unei a doua generaţii de planete. Acest fapt ar explica motivul pentru care Mercur, Venus, Terra şi Marte par să fie mai tinere decât planetele mai îndepărtate de Soare din sistemul nostru planetar.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.