Internațional

Comandantul trupelor SUA în Europa:Putin ţinteşte controlul asupra gurilor Dunării

Ziarul de Vrancea
5 mar 2015 502 vizualizări
Aceasta ar fi şi analiza statului roman, a precizat ieri fostul preşedinte Traian Băsescu

Comandantul trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, afirmă că Rusia încearcă să deţină controlul asupra gurilor Dunării, ceea ce i-ar oferi o poziţie de forţă asupra economiilor sud-est europene, potrivit The Daily Telegraph. "Sunt sigur că Putin vrea să ne distrugă Alianţa, nu atacand-o, ci divizand-o", a spus Hodges, într-un discurs susţinut la Berlin.
De asemenea, el a afirmat că Rusia are 12.000 de soldaţi în Ucraina. "Dacă nu credeţi nici acum că Rusia este implicată direct în Ucraina, nu veţi crede niciodată. Nu vreţi să o credeţi", a subliniat el.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat ieri că declaraţia generalului Hodges legată de evoluţiile din Europa de Est este "extrem de importantă" şi confirmă analiza structurilor romaneşti de securitate. "Am venit să-i atenţionez pe cei din conducerea PMP că astăzi a fost o declaraţie extrem de importantă legată de evoluţiile din Europa de Est. A fost declaraţia generalului Hodges (Ben Hodges - n.r.), comandantul forţelor americane din Europa, care, sunt convins, în urma informaţiilor şi a unei analize, a afirmat ceea ce afirm eu de doi ani de zile, că ţinta lui Vladimir Putin este legată de gurile Dunării", a spus fostul şef de stat, la plecarea de la sediul central al PMP din Capitală, potrivit Agerpres. Băsescu a adăugat că acest lucru, venit din partea unui comandant militar, nu este de trecut cu vederea. "S-a ajuns la aceeaşi concluzie pe care în analiza mea şi a structurilor de securitate româneşti am tras-o acum doi ani de zile, iar astăzi este confirmată că analiză de generalul Hodges, comandantul forţelor americane din Europa. Cred că este un semnal care trebuie tras", a mai spus acesta.

Rusia începe exerciţii militare de amploare

Exerciţii militare la scară largă au început în sudul Rusiei şi în teritorii disputate de la frontierele ruse, a anunţat ieri Ministerul rus al Apărării.
Peste 2.000 de oameni din trupele antiaeriene şi 500 de echipamente militare participă la exerciţii, care urmează să se încheie la 10 aprilie, potrivit agenţiei Interfax. Manevrele se desfăşoară în districte din Caucazul de Sud şi de Nord, dar şi la baze militare ruseşti din Armenia, regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud şi ucraineană Crimeea, pe care Moscova a anexat-o anul trecut.
Exerciţiile riscă să fie percepute în Occident ca o demonstraţie de forţă, în contextul în care relaţiile dintre ruşi şi occidentali se află la cel mai scăzut nivel înregistrat după Războiul Rece, din cauza crizei din Ucraina. Kievul şi Occidentul acuză Moscova de conducerea asaltului separatist în estul Ucrainei, cu trupe şi armament ruseşti. Rusia a negat în mod repetat aceste acuzaţii.
Activităţile NATO de la frontierele Rusiei depăşesc cu mult acţiunile militare ruseşti, a apreciat Anatoli Antonov, un adjunct al ministrului Apărării, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la Moscova, fără legătură cu exerciţiile anunţate de către minister. "State NATO se folosesc de situaţia din sud-estul Ucrainei ca de o scuză pentru a înainta mai aproape de frontierele Rusiei", a declarat Antonov.
O flotilă NATO a sosit miercuri la Marea Neagră, urmând să participe la antrenamente alături de nave aparţinând marinelor din România, Turcia şi Bulgaria, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.