Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Hugo Chavez, mort cu două luni înainte de anunţarea decesului său?

Ziarul de Vrancea
4 feb 2015 662 vizualizări
Ex-preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, ar fi decedat în 30 decembrie 2013, potrivit declaraţiei fostului şef al securităţii acestuia, citat de Le Figaro. Leamsy Salazar, refugiat în prezent în SUA, a declarat unor responsabili americani că guvernul venezuelean ar fi ascuns moartea fostului preşedinte, înainte de a o anunţa oficial lumii întregi, în 5 martie 2013.

Această dezvăluire a fost reluată ieri, pe Twitter, de fostul ambasador panamez la Organizaţia Statelor Americane (OSA) şi opozant al regimului bolivarian, Guillermo Cochez. Diplomatul, pentru care Venezuela este o "democraţie bolnavă", denunţă astfel un secret de stat care ar fi fost orchestrat cu scopul de a se asigura tranziţia între Hugo Chavez şi succesorul său, Nicolas Maduro. Alt motiv invocat a fost acela de a se adopta vreo 10 decrete între lunile decembrie 2012 şi martie 2013, ca fiind semnate de Hugo Chavez. După anunţarea morţii preşedintelui în martie 2013, noul lider proclamat al mişcării bolivariene, Nicolas Maduro, a devenit preşedinte interimar al ţării, iar apoi a câştigat alegerile prezidenţiale în 14 aprilie cu 50,6 % din voturi. La timpul respectiv, în săptămânile care au urmat anunţului despre moartea şefului statului venezuelean au circulat intens zvonuri şi dezminţiri referitoare la cauzele decesului său. Multă lume se întreba în special care este diagnosticul medical al defunctului, speculaţiile mergând până la contestarea tezei curente potrivit căreia Hugo Chavez ar fi sucombat de cancer.
Aceste declaraţii-şoc despre moartea lui Hugo Chavez tind în prezent să fragilizeze legitimitatea guvernului venezuelean, care trebuie să facă faţă - între altele - unei crize economice provocate de prăbuşirea preţului petrolului pe plan mondial.

Cel puţin 13 locuitori din Chicago au murit în timp ce curăţau zăpada

Cel puţin 13 locuitori din regiunea oraşului american Chicago au murit în decurs de trei zile, în timp ce curăţau zăpada acumulată în urma ninsorilor abundente înregistrate în tot statul Illinois. Zece dintre decese s-au înregistrat în comitatul Cook, iar alte trei în comitatul Dupage, potrivit cotidianului Chicago Tribune. Oficiali din comitatul Cook au declarat că decesele s-au înregistrat între 31 ianuarie şi 2 februarie, în urma ninsorilor abundente care au determinat formarea unui strat gros de zăpadă.
Nouă dintre persoanele decedate au aveau vârste de aproximativ 60 de ani, trei aveau aproximativ 50 de ani, iar un bărbat avea peste 40 de ani. Cele mai multe dintre aceste persoane au murit în timp ce curăţau zăpada cu lopata, iar un om a murit în timp ce folosea un utilaj de deszăpezire. Consiliul de siguranţă naţională a avertizat persoanele cu vârsta peste 40 de ani, care sunt relativ inactive, să fie atente atunci când curăţă zăpada, pentru a evita accidentele. Furtuna de zăpadă de la sfârşitul săptămânii trecute a fost a cincea ca intensitate din istoria Chicago, potrivit meteorologilor.

Un spital din Doneţk a fost bombardat şi cel puţin 15 persoane au fost ucise

Un spital din oraşul ucrainean Doneţk, aflat sub controlul separatiştilor proruşi, a fost bombardat ieri şi cel puţin 15 persoane au fost ucise.  Potrivit Consiliului Local din Doneţk, bombardamentul a avariat de asemenea o clădire rezidenţială şi o linie de înaltă tensiune. Numărul persoanelor rănite nu a putut fi stabilit deocamdată, potrivit corespondentului Russia Today.
Doneţk, un fief al forţelor separatiste din estul Ucrainei care se opun Guvernului de la Kiev, este bombardat zilnic. Atacurile au continuat chiar şi în cursul armistiţiului anunţat în septembrie, dar s-au intensificat în ianuarie când acordul de încetare a focului a încetat.
Kievul şi rebelii proruşi se acuză reciproc de comiterea unor atacuri soldate cu victime civile. Potrivit celui mai recent bilanţ întocmit de ONU, conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu cel puţin 5.358 de morţi.

Google lucrează la crearea unei brăţări pentru detectarea cancerului

Detectarea în timp real a modificărilor în starea de sănătate a oamenilor ar putea fi idealul în lupta împotriva cancerului, compania Google dezvoltând deja o brăţară anti-cancer. Funcţionarea acestui instrument se bazează pe utilizarea particulelor nanometrice (de 2000 de ori mai mici decât o celulă sanguină), ingerate prin intermediul unei tablete şi care circulă în fluxul sanguin pentru a măsura modificările biochimice şi a anunţa începutul formării unei tumori, dar şi al unui atac de cord sau accident vascular cerebral, potrivit Agerpres.

Muzica rap combate depresia

Muzica rap ar fi un mijloc bun de a ridica moralul persoanelor depresive datorită mesajelor de speranţă pe care le transmite - este concluzia unui grup de cercetători de la Universitatea Cambridge.  Această formă de expresie a culturii hip-hop este cunoscută mai degrabă pentru vehicularea unor tematici virulente şi chiar violente, mai curând negative, sumbre, care nu par a trezi optimism. Echipa de psihiatri de la Cambridge nu este însă de acord cu această interpretare, considerând că rap-ul poate fi extrem de benefic pentru persoanele cu moralul scăzut pentru că subiectele abordate şi felul în care sunt exprimate favorizează rezistenţa la loviturile vieţii şi capacitatea de a depăşi dificultăţile. Cercetătorii britanici afirmă că "rapperii descriu lumea aşa cum o percep, dar arată şi că realităţile dure pot fi depăşite". Piesele lor reflectă un univers plin de violenţă, de ură şi droguri, persecuţii şi umilinţe, dar şi de reuşită socială, maşini scumpe, bani, femei frumoase. Se trece astfel de la negativ la pozitiv, ideea fiind că există mereu o speranţă. Prin urmare, astfel de cântece i-ar putea ajuta mai ales pe adolescenţi şi pe tinerii adulţi depresivi. Cercetătorii de la Cambridge au lansat de altfel un blog consacrat acestei tematici, inserând şi două piese rap care să le susţină demersul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.