Internațional

Trebuie ca Occidentul să ofere armament Kievului?

Ziarul de Vrancea
2 feb 2015 487 vizualizări
Tot mai mulţi experţi internaţionali susţin că singura soluţie pentru ca Rusia să facă un pas în spate în conflictul ucrainean ar fi înarmarea de către NATO şi SUA a forţelor militare de la Kiev n americanii analizează din ce în ce mai serios varianta n Germania nici nu vrea să audă

Comandantul militar al NATO şi oficiali ai administraţiei americane au în vedere să susţină trimiterea de armament defensiv forţelor ucrainene care luptă împotriva separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, a anunţat New York Times. Preşedintele Barack Obama nu a luat încă decizia de a trimite "ajutor letal", dar administraţia sa evocă subiectul din cauza unei intensificări a luptelor între Kiev şi separatiştii susţinuţi de Rusia, afirmă cotidianul. Comandantul şef al NATO, generalul american Philip Breedlove, este favorabil trimiterii de arme defensive forţelor ucrainene, iar secretarul de Stat este deschis la discuţii, potrivit New York Times. Statele Unite au acuzat Rusia că desfăşoară un război indirect în Ucraina, dar au exclus până în prezent să furnizeze arme autorităţilor de la Kiev.
Casa Albă limitează susţinerea americană la un ajutor "neletal", care include veste antiglonţ, echipament medical şi radare pentru detectarea tirurilor de mortier. "Deşi rămânem concentraţi pe căutarea unei soluţii prin mijloace diplomatice, evaluăm fără încetare alte opinii pentru a crea un spaţiu pentru o soluţie negociată la această criză", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului naţional de securitate, Bernadette Meehan.
Potrivit New York Times, generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major Interarme, este deschis la noi discuţii, la fel şi consiliera lui Barack Obama pe probleme de securitate, Susan Rice.
Cotidianul afirmă că un raport independent, care urmează să fie dat publicităţii în scurt timp, va incita Statele Unite să trimită Ucrainei arme defensive şi echipament în valoare de peste trei miliarde de dolari, inclusiv drone de recunoaştere şi rachete antitanc.

"Trezeşte-te, Europa! Putin trebuie oprit!"

De altfel, tot mai mulţi analişti şi experţi internaţionali se exprimă pentru o acţiune directă a SUA de a oferi armament şi tehnica militară guvernului de la Kiev. Într-o analiză publicată în ziarul britanic The Guardian, istoricul  Timothy Garton Ash, profesor de studii europene la Oxford, acuză regimul Vladimir Putin de propagandă agresivă şi mincioasă prin care manipulează atat populaţia din Rusia, cat şi minorităţile ruseşti din Ucraina şi ţările Baltice. Analistul britanic invoca necesitatea ca SUA şi statele vest-europene, mai ales Marea Britanie şi Germania, să trimită armament letal guvernului ucrainean şi să folosească mass-media proprii pentru a contracara propaganda Moscovei.
În articolul său denumit "Putin trebuie oprit. Şi uneori doar armele pot opri armele", preluat de hotnews.ro, Timothy Garton Ash avertizează că deja numărul oamenilor care au murit în conflictul din estul Ucrainei depăşeşte 5.000, iar 500.000 de persoane au fost dislocate din zonele afecatate de conflict. "Deci, provocarea este de a scurta această perioadă şi a opri haosul. Pentru a face acest lucru Ucraina are nevoie de arme defensive moderne, cu care să contracareze armele ofensive moderne ale Rusiei", spune comentatorul. Un raport efectuat de un grup de experţi americani - printre care Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO, şi Strobe Talbott, un expert veteran în problematică rusească - identifică echipamentul necesar Ucrainei: radarele contra-baterie, pentru a localiza a localiza rachetele cu rază lungă de acţiune, vehicule aeriene fără pilot (UAV), aparatură electronică pentru contracararea UAV-urilor ruseşti, capabilităţi de comunicaţii sigure, vehicule blindate Humvee şi echipamente de sprijin medical.
În context, Ash arată că nu este cazul ca Vestul să se teamă că, dacă oferă Ucrainei armament, va devei tinta propagandei ruseşti, pentru că - susţine comentatorul britanic - deja însuşi Putin se plange că armata Ucrainei "nu este o armată, este o legiune străină, în acest caz, legiunea străină a NATO". Analistul britanic nu scăpă ocazia să critice, însă, planul Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă al UE, italianca Federica Mogherini, în relaţia cu Rusia, plan pe care îl cataloghează drept "şah teribil de nerealist". "Preocupată de Grecia şi de eurozonă, Europa lasa o nouă Bosnie să se producă chiar în curtea sa. Trezeşte-te, Europa! Dacă am învăţat ceva din propria noastră istorie, Putin trebuie oprit", mai spune profesorul. În ciuda apelului, Angela Merkel a anunţat ieri că Germania nu va trimite armament forţelor de la Kiev.

Insurgenţii promit să recruteze 100.000 de combatanţi

Pe de altă parte, Aleksandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei "Republici populare Doneţk", a anunţat că va iniţia acţiuni pentru recrutarea a 100.000 de combatanţi separatişti, în contextul intensificării conflictului din estul Ucrainei. "Vom începe mobilizarea peste 11 zile", a declarat Aleksandr Zaharcenko, precizând că intenţionează să recruteze 100.000 de combatanţi. Potrivit corespondentului BBC David Stern, declaraţiile lui Zaharcenko ar putea semnala de fapt intenţia Rusiei de a se implica mai mult în conflictul din estul Ucrainei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.