Internațional

Viaţa în oceane se confruntă cu o extincţie în masă

Ziarul de Vrancea
18 ian 2015 631 vizualizări
Oamenii sunt pe punctul de a provoca daune fără precedent oceanelor şi animalelor care trăiesc în ele, rezultă dintr-o analiză revoluţionară a datelor provenite din sute de surse, realizată de o echipa de oameni de ştiinţă.

"S-ar putea să ne aflăm în pragul unui eveniment major de extincţie", a declarat Douglas J. McCauley, ecologist la Universitatea Santa Barbara din California şi unul dintre autorii noii cercetări. Echipa de cercetători a adunat date dintr-o gamă enormă de surse, de la descoperiri de fosile la statistici referitoare la transportul maritim, capturile de peşte şi mineritul pe fundul mării. În timp ce multe dintre descoperiri existau deja, ele nu au fost niciodată juxtapuse într-un astfel de mod. Există semne clare deja că oamenii fac rău oceanelor într-un grad remarcabil. Unele specii oceanice sunt cu siguranţă pescuite în mod exagerat, dar daune şi mai mari rezultă din pierderea habitatului pe scară largă, fenomen probabil să se accelereze pe măsură ce amprenta umană ajunge mai aproape de aceste habitate graţie tehnologiei, au raportat oamenii de ştiinţă. Recifele de corali, de exemplu, au scăzut cu 40 la sută la nivel mondial, în parte ca urmare a schimbărilor climatice generate de încălzirea globală. Unii peşti migrează deja în ape mai reci. Alte specii mai puţin norocoase pot să nu fie în stare să găsească medii noi de supravieţuire. În acelaşi timp, emisiile de carbon modifică chimia apei de mare, făcând-o mai acidă. Ecosistemele fragile, cum ar fi mangrovele, sunt înlocuite cu fermele piscicole, care sunt proiectate să ofere cea mai mare parte din peştele pe care oamenii îl consumă în termen de 20 de ani.

În ultimii 500 de ani, au dispărut peste 500 de specii terestre

Operaţiunile miniere sunt şi ele de natură să transforme oceanele. Contractele pentru minerit pe fundul mării acoperă acum 460.000 mile pătrate sub apă, au descoperit cercetătorii, de la zero în anul 2000. Mineritul pe fundul mării poate distruge ecosisteme unice şi introduce poluarea adânc în mare. Fosilele arată că un număr de specii de animale mari au dispărut când oamenii au ajuns pe continente şi insule şi că până în prezent mările au fost în mare parte ferite de măcelul la care au fost expuse speciile terestre. De exemplu, moa, o pasăre gigant care a trăit cândva în Noua Zeelandă, a fost dat dispărut după sosirea polinezienilor în anii 1300, probabil în decurs de un secol. Dar abia după 1800, odată cu revoluţia industrială, extincţia speciilor terestre într-adevăr s-a accelerat.
În ultimii cinci sute de ani, au fost înregistrate 514 extincţii de animale de pe pământ. În schimb, au constatat autorii noului studiu, extincţiile documentate sunt mult mai rare în ocean. Înainte de 1500, este cunoscută dispariţia câtorva specii de păsări marine. De atunci, oamenii de ştiinţă au documentat numai 15 extincţii în ocean.  Deşi aceste cifre sunt probabil subestimări, McCauley a spus că diferenţa a fost totuşi revelatoare faţă de catastrofele terestre, omul fiind în mod fundamental un "animal de pradă" terestru.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.