Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un avion malaysian a dispărut între Indonezia şi Singapore

Ziarul de Vrancea
28 dec 2014 564 vizualizări
La bordul avionului deţinut de compania low-cost AirAsia se aflau 162 de persoane.Este cea de a treia dramă de acest tip care afectează Malaysia u căutările au fost oprite pe timpul nopţii

Un avion de tip Airbus A320-200 aparţinand companiei malaysiene low-cost AirAsia cu 162 de persoane la bord, inclusiv străini, a dispărut duminică între Indonezia şi Singapore, au anunţat autorităţile locale şi compania, cea de a treia dramă de acest tip care afectează Malaysia anul acesta, relatează AFP. Controlul aerian a pierdut contactul cu avionul după aproximativ o oră de la decolarea de pe Aeroportul Internaţional Juanda de la Surabaya, în estul Insulei Java, la ora locală 5.20 (0.20, ora Romaniei). Avionul urma să aterizeze la Singapore la ora locală 8.30 (2.30, ora Romaniei). Cu puţin înainte de dispariţia avionului, pilotul a cerut controlului aerian de la Jakarta să autorizeze o deviere de la planul de zbor, luand altitudine, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Piloţii au cerut să "devieze din cauza (condiţiilor) meteo" nefavorabile, a anunţat compania într-un mesaj postat pe contul de Facebook. "Comunicarea cu avionul a fost pierdută în timp ce acesta se afla sub controlul Autorităţilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)", a adăugat AirAsia. La bordul avionului se aflau 156 de indonezieni, trei sud-coreeni, un francez, un malaysian şi un cetăţean al Singapore, potrivit aceleiaşi surse. Este vorba despre 138 de pasageri adulţi, 16 copii şi un sugar. Forţele aeriene indoneziene au anunţat că au trimis două avioane să efectueze căutări într-o regiune la est de Java, la sud-est de Pangkalan Bun, în provincia Kalimantan. "Sunt nori, iar regiunea este înconjurată de mare. Încă ne aflăm pe drum, deci nu vom avansa vreo ipoteză despre ceea ce s-a întamplat cu avionul", a declarat Hadi Cahyanto, un purtător de cuvant al forţelor aeriene indoneziene. Avionul era exploatat de către AirAsia Indonezia, o sucursală a companiei AirAsia cu sediul la Kuala Lumpur, în Malaysia, care domină piaţa companiilor de low-cost în Asia de Sud-Est. "Avionul era în stare bună, dar condiţiile meteorologice nu erau foarte bune", a declarat directorul general al Aviaţiei Civile indoneziene Djoko Murjatmodjo într-o conferinţă de presă, pe Aeroportul din jakarta.

"Am întrerupt căutările»
 
Căutările efectuate ieri pentru localizarea avionului AirAsia cu 162 de persoane la bord, dispărut în timp ce efectua o legătură între Indonezia şi Singapore, au fost suspendate pe timpul nopţii şi vor fi reluate luni dimineaţa, a anunţat Ministerul indonezian al Transporturilor, relatează AFP. "Am întrerupt căutările, deoarece începe să se facă noapte. Condiţiile meteorologice nu sunt nici ele prea bune. Le vom relua maine (luni) la ora locală 7.00 (2.00, ora Romaniei) sau chiar mai devreme dacă aceste condiţii meteorologice sunt bune", a declarat pentru AFP Hadi Mustofa Hadi Mustofa, un purttor de cuvant al ministerului.

 An negru pentru Malaysia

2014 este deja un an negru pentru aviaţia malaysană, după pierderea a două avioane aparţinand companiei naţionale Malaysia Airlines. La 8 martie, zborul MH370 dispărea la puţin timp după decolarea de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, cu 239 de persoane la bord. Dispariţia avionului nu a fost explicată nici pană în prezent. Avionul s-ar fi prăbuşit în sudul Oceanului Indian, după ce a terminat carburantul. La 17 iulie, alt avion de tip Boeing aparţinand companiei Malaysia Airlines, care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur, exploda în zbor, aparent doborat de o rachetă, în timp ce survola estul Ucrainei. Avionul transporta 298 de persoane, dintre care 193 erau cetăţeni olandezi. La randul ei, Indonezia, un arhipelag care depinde în mare măsură de transportul aerian pentru legăturile între cele aproximativ 17.000 de insule care-l alcătuiesc, prezintă unul dintre cele mai dure bilanţuri din Asia în materie de securitate aeriană.


Libia a anunţat patru decese provocate de gripa aviară

Ministerul libian al Sănătăţii a anunţat patru decese din cauza gripei aviare şi a afirmat că nu există cazuri de febră hemoragică Ebola în ţară, relatează AFP. "Patru persoane care aveau gripă aviară au murit recent în Libia", a declarat Ridha Awkali, ministru al Sănătăţii în Guvernul recunoscut de către comunitatea internaţională, fără să precizeze care tuplină de virus a provocat decesele. Trei cazuri au fost înregistrate la Tripoli, iar al patrulea la Tobruk, în estul ţării, a precizat ministrul. "Altă persoană primeşte tratament la Tobruk", a adăugat el. Tulpina H5N1 a virusului gripei aviare a provocat peste 400 de morţi, în principal în Asia de Sud-Est, după ce a apărut în 2003. O nouă tulpină, H7N9, a ucis peste 170 de persoane de cand a apărut în 2013. Alta, H5N8, a fost detectată recent, pentru prima dată, în Europa. În Egiptul vecin cu Libia, opt decese cauzate de tulpina H5N1 au fost înregistrate anul acesta. Oficialul libian a declarat, pe de altă parte, că în ţara sa nu există cazuri de Ebola, un virus care a cauzat moartea a cel puţin 7.693 de persoane în mai multe ţări, dar concentrate în proporţie de 99% pe teritoriul a trei state vecine, şi anume Liberia, Sierra Leone şi Guieea, potrivit bilanţului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) difuzat vineri.

Letonia, în prima linie în faţa Rusiei lui Putin

Letonia preia joi preşedinţia semestrială a Uniunii Europene şi se regăseşte brusc în prima linie în faţa Rusiei lui Vladimir Putin, ofensivă în Ucraina dar destabilizată din punct de vedere economic de prăbuşirea preţului petrolului, relatează AFP. Politica rusească faţă de UE nu este, cu siguranţă, unica provocare pe care o are de înfruntat Riga. Pericolul islamist, o posibilă criză în Grecia, securitatea energetică şi accesul europenilor - mai ales al celor care provin din ţările est-europene - pe piaţa muncii din Marea Britanie sunt, între altele, dosarele cele mai pline de riscuri şi incertitudini. Însă anexarea Crimeei în martie de către Rusia şi intervenţia rusă în Ucraina sunt evenimentele care provoacă fiori în ţările baltice, care s-au desprins, în urmă cu un sfert de secol, din fosta Uniune Sovietică. Iar asta atat în pofida asigurărilor oferite de NATO, ale cărei membre sunt de zece ani, cat şi în pofida prezenţei avioanelor de vanătoare occidentale care interceptează avioane ruseşti în apropierea de frontierele lor. Letonia, o ţară cu aproape două miliane de locuitori, pe teritoriul căreia se afă o importantă minoritate rusofonă în bună parte susţinătoare a Kremlinului, subliniază, cu toate acestea, că preşedinţia sa nu va fi "antirusă". "Dacă există un lucru pe care nu-l vom face, acesta este că nu vom avea o preşedinţie antirusă sau prorusă", a declarat pentru AFP şeful diplomaţiei letone Edgars Rinkevics pe 23 decembrie, la o zi după ce a "preluat torţa" europeană de la omologul său italian Paolo Gentiloni. Sarcina va fi delicată, în contextul în care Riga urmează să găzduiască pe 21 şi 22 mai Summitul Parteneriatului Estic cu Belarusul, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjanul, care aspiră la o apropiere de Uniunea Europeană. Rinkevics speră să poată să trimită cu această ocazie "un semnal puternic cu privire la liberalizarea regimului vizelor" pentru UE.

Atacat fără precedent la serviciile online PlayStation

Serviciile online ale consolelor Sony PlayStation au fost restabilite, după trei zile, în urma unui atac cibernetic comis joi, au anunţat sambătă seara tarziu reprezentanţi ai grupului, relatează AFP. Atacul a afectat de asemenea serviciile online Xbox oferite de Microsoft, însă acestea au fost restabilite aproape integral încă de vineri şi funcţionau de atunci. "Reţeaua PlayStation şi alte servicii de jocuri au fost atacate în timpul sărbătorilor, cu nivele înalte de afluenţă, cu scopul de a satura conexiunile la serverele acestora", a postat sambătă seara, pe blog, Catherine Jensen, vicepreşedinta Serviciului pentru consumatori al filialei americane a Sony, cu sediul în California. "Serviciile PlayStation online sunt restabilite", a anunţat ea. Deconectarea acestor reţele online a început joi, în ziua de Crăciun, cand numeroşi jucători şi-au despachetat noua consolă şi au încercat să se conecteze la servere pentru prima dată.

NATO îşi încheie războiul în Afganistan

Forţa combatantă a NATO (ISAF) a coborat steagul la cartierul general din Kabul, ieri, după 13 ani de război în Afganistan, într-o ceremonie care a marcat retragerea sa definitivă dintr-o ţară devastată în continuare de o insurecţie violentă, relatează AFP. NATO a comunicat detalii despre această ceremonie abia în ultimul moment, duminică, din cauza ameninţării atentatelor sau atacurilor armate ale talibanilor, care au vizat capitala afgană în mai multe randuri în ultimii ani. La 1 ianuarie misiunea "Susţinere Hotărată" vizand ajutorarea şi formarea armatei afgane, va prelua ştafeta, cu 12.500 de oameni, de la misiunea de luptă a ISAF, care a pierdut 3.485 de militari din 2001 încoace. Drapelul ISAF a fost coborat duminică, la Kabul, dar talibanii nu depun armele. "Cei 13 ani de misiune americană şi NATO au fost un eşec absolut în Afganistan. Ceremonia de astăzi (duminică) este eşecul lor", a declarat pentru AFP Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvant al insurgenţilor.

Mii de vehicule, blocate de ninsori în Alpii francezi

Mii de vehicule au rămas blocate în noaptea de sambătă spre duminică în Savoia, în Alpii francezi, din cauza unor ninsori abundente, iar autorităţile au lansat un plan de găzduire de urgenţă, însă numeroşi automobilişti au fost nevoiţi să-şi petreacă noaptea în maşini, relatează AFP. Aproximativ 15.000 de vehicule au fost blocate sambătă după-amiaza pe drumuri în Savooia, unde ninsoarea înreguna traficul rutier, mai ales în zona staţiunilor de schi, potrivit prefecturii acestui departament. Prefectura i-a invitat pe automobilişti "să se oprească cat mai în amonte posibil" de regiune, pentru "a căuta un loc de cazare peste noapte". Aproape 10.000 de locuri erau disponibile în departament, în aproximativ 40 de comune. Prefecturile altor două departamente, Hautes-Alpes şi Haute-Savoie, au anunţat, de asemenea, cateva sute de paturi disponibile pentru găzduire de urgenţă. Prefectura din Savoia a decis să impună vehiculelor provenind de la Lyon sau Annecy care se îndreaptă către staţiuni de schi din departament să se întoarcă din drum cand ajung la punctele în care se plăteşte taxa de drum.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.