Internațional

Moldova se îndreaptă spre Vest, dar semnalizează spre Est

Ziarul de Vrancea
1 dec 2014 541 vizualizări
Potrivit rezultatelor parţiale, formaţiunile pro-occidentale vor deţine 55 de mandate din cele 101 ale Parlamentului de la Chişinău, suficient pentru ca Moldova să continue pe calea europeană

Socialiştii pro-ruşi au obţinut cele mai multe voturi la scrutinul de duminică din Republica Moldova, dar, foarte probabil, vor pierde alegerile. Concret, scorul obţinut de partidele pro-europene se anunţă suficient pentru a forma o majoritate parlamentară şi a susţine un guvern pro-occidental. După procesarea a 95.03% din procesele verbale, adică a 98.11% din voturi, situaţia arăta ieri în felul următor: PSRM - 21.14%, PLDM - 19.65%, PCRM - 17.88%, PDM - 15.76% şi PL - 9.46%. În mandate parlamentare, situaţia se traducea astfel: PSRM - 25 mandate, PLDM - 24, PCRM - 21, PDM - 19 şi PL - 12. Practic, din cele 101 de mandate, forţele pro-europene (PLDM, PDM şi PL) au obţinut 55 de mandate.

Filat: "Ne ştim bine, nu pierdem timpul cu tatonări"

Partidul Liberal-Democrat va forma o coaliţie cu Partidul Democrat şi cu Partidul Liberal, a anunţat ieri liderul liberal-democrat, Vlad Filat. "PLDM va face coaliţie cu PD şi PL. Am vorbit cu Lupu şi Ghimpu", a precizat Filat.
"Nu vom negocia integrarea europeană a Republicii Moldova, viitorul european al Republicii Moldova. Nu vin acum cu condiţii. Ne ştim foarte bine şi cred că această cunoaştere ne permite să nu pierdem timpul cu tatonări, ci să oferim substanţă", a adăugat Filat. "Nu pot spune că sunt foarte bucuros de rezultatul PLDM, dar, dacă faceţi o analiză şi vedeţi prin ce am trecut în ultima perioadă de timp, veţi vedea că rezultatul este onorabil. PLDM rămâne cel mai mare partid politic din Republica Moldova. Nu doar proeuropean. Nu mă interesează instituţiile, funcţiile. Alegerile nu au rezoltat problemele ţării, presiunile la care a fost supusă ţara persistă. Manipularea fără precedent din partea mass-media prorusă a fost evidentă. Rezultatul ne permite să continuăm drumul european", a subliniat Filat.

Dodon vrea referendum pentru denunţarea Acordului cu UE

Pe de altă parte, Partidul Socialist, clasat pe primul loc în urma scrutinului parlamentar, intenţionează să propună organizarea unui referendum privind aderarea ţării la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi pentru denunţarea Acordului de asociere cu UE. "Socialiştii, care au susţinut permament aderarea la Uniunea Vamală, au câştigat alegerile, confirmând că beneficiază de încrederea alegătorilor", a declarat liderul formaţiunii, Igor Dodon. El a precizat că grupul socialist din Parlamentul de la Chişinău va cere convocarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, precum şi denunţarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Socialiştii nu au primit nici un vot în Romania

Partidele proeuropene din Republica Moldova au înregistrat o victorie covârşitoare la secţiile de votare de pe teritoriul României. Astfel, în secţiile de votare din România, PSRM, aflat pe primul loc în alegerile din R.Moldova, nu a primit niciun vot, în schimb PLDM şi PL au obţinut împreună peste 70 la sută din voturi. Cetăţenii moldoveni care au votat în România au optat în principal pentru PLDM, care a obţinut 40 la sută şi Partidul Liberal - 33 la sută. Partidul Democrat din R.Moldova a obţinut 5 la sută, PCRM 1 la sută, iar candidatul independent Oleg Brega, 2 la sută.

OSCE laudă organizarea scrutinului

Alegerile parlamentare organizate în Republica Moldova s-au desfăşurat în mod "democratic şi liber", a anunţat ieri Misiunea de monitorizare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Observatorii OSCE nu au sesizat nereguli în desfăşurarea scrutinului sau în procesul de numărare a voturilor. "A fost un scrutin liber şi democratic", a confirmat, pentru AFP, Jean-Claude Mignon, şeful delegaţiei Adunării Parlamentare a OSCE. "Observatorii au semnalat progrese ale societăţii civile din Republica Moldova. Foarte bine organizate, aceste alegeri le-au oferit alegătorilor posibilitatea de a vota candidatul preferat", a spus Emin Onen, şeful Misiunii OSCE din Republica Moldova.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.