Internațional

Martin Luther King a primit o scrisoare de ameninţare de la FBI

Ziarul de Vrancea
14 nov 2014 563 vizualizări
Poliţia federală urmărea să-l împingă pe militantul pentru drepturile omului la suicid

O scrisoare plină de ură trimisă de FBI lui Martin Luther King în 1964 şi publicată integral pentru prima dată îl denunţa pe pastor drept "un diavol, un animal anormal" şi-l ameninţa cu dezvăluirea unor infidelităţi, aparent cu scopul de a-l împinge la sinucidere. Scrisoarea - trimisă ca anonimă - este scrisă la maşina de scris. Senatul american a confirmat că provine de la FBI. Ea era menită să-l facă să creadă că a fost trimisă de către un militant din cadrul mişcării pentru drepturi civice, în text apărând expresia "noi, persoanele de culoare". Această scrisoare deosebit de virulentă, de o pagină, trimisă campionului drepturilor civice în 1964, îl acuză că este un "impostor", "glonţ", "diavol, un animal anormal".
Acest document, publicat integral pentru prima dată de către The New York Times (NYT), ilustrează ostilitatea poliţiei federale americane, condusă la acea vreme de către implacabilul J. Edgar Hoover, faţă de mişcarea pentru drepturi civice a lui Martin Luther King. Potrivit ziarului, scrisoarea a fost scrisă de către un adjunct al lui Hoover, William Sullivan, şi a fost trimisă lui MLK împreună cu o înregistrare audio care dovedeşte că pastorul avea o relaţie extraconjugală. "Ascultă-te, dezgustătorule, animal anormal", este îndemnat în scrisoare. "Ai fost înregistrat, (ţi s-au înregistrat) toate adulterele, orgiile sexuale, de mult timp. Ai aici un mic eşantion", se mai rată în misivă. "Nu-ţi mai rămâne decât un singur lucru de făcut, ştii tu care", se mai arată în scrisoare, aparent un îndemn la sinucidere.

Hoover credea că MLK face jocurilor comuniştilor

Misiva relevă cât de paranoic devenise FBI sub jugul lui J. Edgar Hoover, al cărui nume a fost dat clădirii uriaşe în care funcţionează în prezent sediul poliţiei federale la Washington. Hoover considera că Martin Luther King era influenţat de către comunişti. MLK îl acuza, în schimb, că nu poate să pună capăt violenţelor asupra persoanelor de culoare în statele segregaţioniste din Sud.
În 1963, Martin Luther King a susţinut cel mai celebru discurs al său, "I have a dream", la Washington, la un miting uriaş. Acest marş a deschis calea către Civil Rights Act, în 1964, prin care au fost scoase în afara legii principalele discriminări rasiale. Martin Luther King a fost asasinat pe 4 aprilie 1968, la Memphis, la vârsta de 39 de ani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.